Roma Futbol Kenti: 

Sanatsal etkinlikler, sinema ve spor alanında da unlu olan İtalya`da futbol en çok konuşulan konular arasındadır. 1934 ve 1990’da FİFA Dünya Kupası maçlarına ev sahipliği yapan İtalya’nın başkenti Roma’daki ünlü spor tesislerini de mutlaka görün... Hatta zamanınız varsa, bu kuş yuvasına benzeyen dev stadyumda, bir de maç izlemeyi unutmayınız...

Bir haftalık İtalya gezinizin sonunda çektiğiniz fotoğrafları, gezgin dostlarınıza gösterirken; özellikle İtalya’nın kuzeyinde bulunan ve kayak merkezi ile ünlü Alp Dağarı bölgesini ve Friuli kentini ayrı bir gezi programı kapsamında ele alacağınızı vurgulayarak, görsel gösteriye başlayabilirsiniz…

Roma’da Genel Olarak Gezilip Gürülecek Yerler

Yukarıdaki ön bilgi ardından, İtalya’nın başkenti ve bir turizm harikası olan Roma’yı daha yakından tanıyalım…
Roma’daki tarihi ve turistik yerlerin büyük bir bölümü Centro Storico‘da yani Tarihi Şehir Merkezi ve çevresinde bulunuyor. Bu yüzden Roma gezinize başlangıç noktası olarak bu bölgeyi düşünebilirsiniz. Roma, yürüyerek gezebileceğiniz çok kolay bir şehir. Şehirdeki turistik yerlerin büyük bir bölümüne çok kısa sürede yürüyerek gidebiliyorsunuz. Aşağıdaki listeyi en önemli ve en popüler olan yerlerden en az popüler olan yerlere doğru sıraladık. Yani rota için aşağıdaki listeyi değil, yukarıdaki listemize göz atabilirsiniz. Toplu taşıma araçlarına neredeyse hiç ihtiyacınız olmayacak bu şehirde, gezip görülebilecek en güzel yerler ise şöyle:

Kolezyum (Colosseum)

Roma, şehrin sembolü olan Kolezyum ile ünlü. 2000 yıllık bir tarihe sahip bu yapı, Flavian Amfitiyatrosu olarak da bilinir ve dünyanın en iyi bilinen yapıları arasında geliyor. Kolezyum, gerek tarihi gerekse sunduğu görkemli mimari güzelliğiyle turistlerin gönlünde taht kurmuş cazibe merkezlerinden biri. Burası, Roma’daki en kalabalık turist trafiğine sahip yer. Biletinizi online olarak almadıysanız, upuzun bilet kuyruklarına girip saatlerce bekleyebilirsiniz. Bu yüzden, Kolezyum ziyareti için online bilet çok önemli. Kolezyum ziyareti için sabahın erken saatleri tavsiye edilir. Fakat sabahları çok erkenden gidemezseniz, yine kalabalık bir turist trafiğiyle karşılaşabilirsiniz. Sabah 8.30’dan sonra tur firmaları damlar buraya, 20’şer 30’ar gruplar halinde. Bu yüzden, sabah saatleri bu tarihi yapıyı ziyaret etmek için biraz sıkıntılı olabiliyor. Ancak 11.30 gibi yani öğle arasından biraz önce, turlar burayı yavaş yavaş terkeder ve bu saatlerde çok daha rahat bir Kolezyum gezisi yapabilirsiniz.

Kolezyum’un tarihi hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse ; Kolezyum M.Ö 70-80 yılları arasında inşa edilmiş ve zamanında 80 bin kişilik kapasiteye sahip olduğu söylenir. Daha çok gladyatör turnuvaları için kullanılmış olan Kolezyum, Roma gezisinde kaçırılmaması gereken birkaç yerden biri.

Pantheon (Panteon)

Roma’nın kalbinde, en ünlü çekim merkezlerinden biri de Pantheon‘dur. Burası, Roma’nın gerçek tarihini öğrenebileceğiniz en önemli yerlerden biri. Görkemli bu tarihi yapı, dünyanın en iyi korunmuş antik Roma binalarından biri olarak biliniyor. Pantheon’un çevresi gün içinde aşırı yoğun turist trafiğine sahip, özellikle yaz aylarında bu şehri ziyaret ediyorsanız burada istediğiniz gibi hareket edemeyebilirsiniz. Pantheon’a 2-3 dakika yürüme mesafesinde birçok kafe ve restoran bulabilirsiniz. Fakat fiyatları umursamayan turistler tarafından doludur bu mekanlar. Fiyatlar Roma’daki diğer mekanlara göre 2-3 kat daha pahalı. Yani bildiğiniz turist tuzağıdır. Bu yüzden Pantheon çevresindeki kafe ve restoranlardan uzak durmak isteyebilirsiniz. Pantheon’u en iyi görebileceğiniz saatler akşam saatleridir. Kilisenin içerisini akşamları göremeseniz de, dışarıdan, içerisinde turistlerin olmadığı birkaç fotoğraf karesi yakalayabilirsiniz. Roma gezisi Pantheon olmadan tamamlanmış sayılmaz. Bu yüzden bu tarihi yapıyı da mutlaka listenize ekleyin deriz. Pantheon’a girişler ücretsiz.

Devamı yarın…