Sonunda Rusya ve Almanya kapılarını açınca turizmde de bir hareketlilik başladı. Günlerdir konu ile ilgili yazdığımız yazılarda "Yüzler gülmeye başladı" demektir.

Şurası gerçek:

Aylardır sıkıntı çeken sektör geç de olsa olanla yetinmek durumunda kaldı.

Antalya'da uykudaki oteller açılmaya başladı. Geçen yıllarda günlük 100 bin olan turist sayısı şimdilerde 30 binlerde seyrediyor.

Otellerin açılması sektöre kuşkusuz hareketlilik getirecek. Esnafın yüzü gülecek. İşsizlerin sayısında da düşüşler yaşanacak. Turizmdeki canlılık her alanda kendisini hissettirecek.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık, Türk turizminin en önemli kaynak pazarlarından Rusya ve Almanya'dan uçuşların başlamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ayık, açıklamasında "Günlük 30 bin bizim için iyi bir rakam" diyor.

Kendisini dinleyelim:

"Bu işin tekrardan başlaması ve böyle bir salgın döneminde de turizmin yapılabiliyor olmasının ispatlanması son derece önemli. Bu geleceğe yönelik bir yatırımdır ve öyle görmek lazım. Onun için de bu seneki sayıları çok da konuşmamak lazım. Ama biz geçen sene günlük bazda 100 binler civarında bir ortalamamız vardı ağustos ayında. Bunun sanıyorum yüzde 70 gibi kayıp olursa yüzde 30'unu ancak gerçekleştiririz. 30 binler bizim için iyi bir rakamdır. Burada kapasite kontrolünü de işletmeler doğru yapabilirlerse bu sayılarla bile biz varlığımızı sürdürebiliriz. Geleceğe iyi bir yatırım yapmış oluruz. Çünkü biz bugüne kadar doğru fiyat hizmet kalitesiyle, ilişkisiyle dünya pazarında çok önemli bir yer edindik. Dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından bir tanesiyiz. Türkiye vazgeçilmez bir destinasyondur bunu her şartta ve koşulda ispat ettik bugüne kadar."

Antalya'ya gerçek anlamda Rus turist yağıyor.

Bunun iki nedeni var:

Daha önce yapılmış olan rezervasyonlarda paranın yanmaması için zorunlu olarak gelenler var. İkincisi de Rus tur operatörlerinin girişimi ile otellerin fiyat indirimine girmiş olmalarıdır.

Antalya'daki oteller her şey dahil sitem ile hizmet veriyor.

Ekim sonuna kadar güneş ve denizden istifade edilebiliyor.

Rus turistlerin yanı sıra başka ülkelerden de Eylül-Ekim ayları arasında turist gelebileceğine dikkat çekiliyor.

Rusya'dan 10 Ağustos'ta uçuşların başladığı Antalya'ya Polonya'dan da iki havayolu şirketi sefer düzenlemeye başladı. Smartwings Poland, Polonya'dan Antalya'ya ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Havayolu şirketi 2020 yaz sezonu boyunca Varşova – Antalya rotasında hizmet verecek.

Ryanair Sun, Polonya – Antalya uçuşlarına başladı. İlk uçuşunu Katoviçe'den gerçekleştiren Ryanair Sun 2020 yaz sezonu boyunca ayrıca Krakow ve Varşova'dan hizmet vermeye devam edecek.

Özetleyelim:

Türk turizmi bu sezon bekleneni yapamadı. Covid-19 nedeni ile yaşanan bu olumsuzlukların giderilmeye başlanması yüzleri güldürüyor. Sektör, özellikle önümüzdeki sezondan umutlu.

Yazımızın başlığına aldığımız "Olanla yetinmek" bugün için geçerliliğini koruyacak. Dünya turizmi bile durma noktasına gelirken, Türkiye'ye olan ilgi yüzleri güldürmez mi?

Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Aksu, koronavirüsün dünya ve ülke turizminde adeta 1. Dünya Savaşı etkisi yarattığını söyledi. Turizmde birçok kriz yaşandığını ancak böylesine hiç tanık olmadıklarını belirten Aksu, belirsizliklerin ve öngörülemez olanların çok olduğu bir dönemden geçildiğinin altını çizdi.

TUROYD Başkanı Aksu'nun açıklamaları da şöyle:

"Geçmişten bugüne bakıldığında aslında ülkemizin turizm gelirleri görece de olsa düzenli bir artış trendi yakalamıştı. Ancak şimdi hayatta kalma mücadelesi veren bir sektör konumuna geldik. Teoriyi değil her gün anlık değişen gündeme göre pozisyon almaya çalışan bir sektörüz. Global pazarda rekabet gücümüzün düştüğünü, destinasyon sırlamasında geri kaldığımızı görüyoruz. Evet, turizmde hafıza boşaldı, yeni senaryolara, şimdi yeni şeyler söylemeye ihtiyaç var. Pandemi dönemi bize şapkamızı masaya koyup daha rasyonel planlama yapma, ortak akla güvenme ve birlikte mücadele etme gücünün önemini gösterdi."