İstanbul'un işlek meydanları ile sahillerinde bulunan büfe ve gazete bayilerinin kiralarına yapılan yüzde 500'ü bulan zam krizi şimdilik donduruldu. Büfe ve gazete bayilerini çatısı altında toplayan dernek ile Kültür A.Ş. yetkilileri arasında görüşmeler devam ediyor. İlgili dernek, üyelerine dahi doyurucu açıklama yapmıyor ama sorunun şimdilik Aralık ayına kadar dondurulduğu konuşuluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına büfe ve gazete bayileriyle ilgili yetkiyi elinde bulunduran Kültür A.Ş. kiralara yıllardır zam yapılmadığını iddia ediyor. Ama büfeciler bu bilginin yanlış olduğunu savunuyor.

Yiyecek-içecek satan büyük büfeler ile sadece gazete, ciklet, su satan, İstanbulkart dolumu yapan büfelere aynı oranda zam yapılması da büyük tepki çekmişti. Asıl bomba, kira artışı tartışmalarının gölgesinde kaldı.

İBB Kültür A.Ş.'nin kararına göre tüm büfeler yenilenecek. Bu yüzden, küçük gazete bayileri 80 bin lira, yiyecek-içecek satan büfeler ise 300 bin liraya varan ödemeler yapacak Kültür A.Ş.'ye.

Ödeme 1 yıla yayılacak ve aylık taksitler halinde ödenecek. Ancak, büfelerin yenilenmesi işi 1 yıl sonra yapılacak. Evet yanlış okumadınız. Yapılacak büfelerin parasını, işletmeciler peşin ödeyecek. Peki kim yapacak bu büfeleri? Orası belirsiz.

TEK EL MECBURİYETİ

Bununla da sınırlı değil yeni düzenleme. Büfelerde satışı yapılan tüm mallar, artık Kültür A.Ş. tarafından belirlenen "tek" yerden alınacak. Bu "tek" yerin neresi olduğu, kime ait olduğu belirsiz şimdilik. Bu "tek" tedarikçinin fiyatları ile piyasa fiyatları uyuşacak mı? Burası da belirsiz.
Büfecilere "Yeni kiraya göre sözleşmeyi imzala, geri kalanına karışma" deniliyor adeta.

Özellikle gazete satışı yapan büfeler bu yeni düzenlemeye tepkili. Konuştuğum birkaç büfeci, çarpıcı iddialarda bulunuyor. Bir tanesi "Ekrem İmamoğlu'nun bu düzenlemeden haberi yokmuş. Kültür A.Ş.'de birileri kafalarına göre karar almışlar, bizlere dayatıyorlar" derken, bir diğer büfeci ise "İstanbul'da milyonları götürenlerle uğraşacağına bizimle uğraşıyor İmamoğlu" diyerek sitem ediyor.

Ama konuştuğum tüm büfeciler, bu ilginç düzenlemenin sorumlusu olarak Kültür A.Ş.'nin Ticaret Müdürü Necati Süser'i görüyor. 20 yıldır aynı görevde bulunan Süser'in bu kararı neden bugün aldığı sorusuna gelen yanıtlar ise değişik. Necati Süser'e Kültür A.Ş. üzerinden ulaşamadım. Umarım konuyla ilgili sessizliğini sürdüren Kültür A.Ş.'nin "iletişimci" Genel Müdürü Serdal Taşkın ve Ticaret Müdürü Necati Süser detaylı bir açıklama yapar. Bu açıklama sadece benim değil, fahiş zam ve peşin ödemeli büfe yenileme bedeliyle karşılaşan büfecilerin kafalarındaki soru işaretlerini de giderecek.

BELTUR'A TAŞERON BİLMECESİ

İBB'nin sorumluluğu altında bulunan büfelerin dışında bir de BELTUR işletmeleri var gündemde. Büyükçekmece'den Beykoz'a kadar birçok ilçede bulunan BELTUR tesisleri, İBB'nin restoran ve kafeterya hizmeti verdiği yerler. İBB Meclisi'nin kararına göre buraların işletmeside tek yetkili BELTUR, işletme devri yapılamıyor.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, Eylül ayının son günlerinde katıldığı bir televizyon programında, İBB'nin bazı BELTUR tesislerinin işletme hakkını bazı alt taşeronlara devrettiğini iddia etti. İddia çarpıcı. Çünkü mevzuata göre bu mümkün değil.

Şenocak'ın bir dayanağı olmasa bu iddiayı sırf İmamoğlu'na muhalefet etmek için dillendirdiğini zannetmiyorum. İktidar patisinin İl Başkanı'nın dayanaksız iddialarla gündeme gelmek gibi bir hata yapacağını zannetmiyorum.

Bayram Şenocak'ın iddiayı dillendirdiği günden bu yana İBB'den konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Gerek büfe ve gazete bayileriyle ilgili düzenlemeyle ilgili, gerekse BELTUR'la ilgili sessizlik kuşku uyandırıyor.

İmamoğlu'nun "iletişim" işini emanet ettiği isimlere "Sükut ikrardan gelir" ve "Sinek ufak ama mide bulandırır" sözlerini hatırlatırım.