Merhaba, 4 yıldır işsizim. Devlet işsiz olduğumu bile bile benden her ay gss için belli bir miktarda para istiyor. Üstelik ödemediğim için de faiz işletiyor. Bu süre içinde hiç bir koşulda sağlık hizmetlerinden faydalanmadım. Bu durumda GSS borçlarının tamamına itiraz edilebilir miyim?

Yapmanız gereken Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak gelir testini yaptırmanız. Gelir testinde yaşadığınız hanedeki kişi sayısı dikkate alınarak hesaplama yapılır. Çıkan sonuç asgari brüt ücretin üçte birinden az ise herhangi bir ücret ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Bir nevi eskide Yeşil Kart denilen sağlık uygulamasının benzeri. Çıkan gelir testi sonucu asgari bürüt ücretin üçte birinden fazla ise aylık belli bir ücret ödemeniz gerekecek, ödemediğinizde ise faizi ile beraber işleyecektir. Borcunuz için SGK’ya itiraz edebilirsiniz. İtirazınız değerlendirilir. Olumsuz bir cevap alırsanız ve bu cevap sizi tatmin etmezse dava açabilirsiniz.

Ev sahibi kiracıyı hangi
şartlarda evden çıkarabilir?

Ev sahibim geçen yıl kiramı 800 liradan 1250 liraya çıkardı. Şimdi de 1500 lira. Sürekli evden çıkarırım diye tehdit ediyor. Kirayı her ay bankaya yatırıyorum. Ne yapabilirim gerçekten bir bahaneyle çıkarabilir mi. Evde 4 yıldır oturuyorum ve 30 bin liranın üstünde masraf yaptım.

Ev sahibi bahaneler ile kiracıyı evden çıkartamaz. Siz evden çıkmadığınız sürece ev sahibi ancak tahliye davası açıp ve bu davayı da kazanırsa sizi evden çıkartabilir. Ev sahibinin tahliye davasında haklı nedenlerine gelince kiracı kirasını ödemiyorsa, kiracı geçerli yazılı bir tahliye taahhütnamesi vermişse, ev sahibinin kendisinin veya eşinin alt soyu-üst soyunun ya da bakmakla yükümlü olduğu kişilerin konut ihtiyaçları varsa, kiracının veya beraber ikamet ettiği eşinin aynı ilçe sınırlarında oturabilecek evi varsa, kiralanan evde esaslı bir değişikliğe gidilmesi gerekiyorsa yani inşası veya yıkımı gerekiyorsa bu şartlardan biri veya birden fazla mevcutsa ev sahibi dava açıp ve mahkeme ev sahibini haklı görürse o zaman tahliye kararı verilir.

Hukuki konulardaki sorularınızı bize
yazın. Av. Cavit Karataş cevaplasın