Kızamık ölümcül bir hastalık ama aşısı var ve yüzde 97 hastalıktan koruyor. Tabii toplumsal olarak aşılamaya riayet edersek. Çocuklarda aşılama programı net. Peki yetişkinler kızamık aşısı olmalı mı? Kızamık aşılamasına dair ayrıntılı bilgi haberimizde..

Kızamık vakaları neden artıyor? Kimler kızamık aşısı olmalı? Tek doz aşılı olanlar ne yapmalı? Erişkinler kızamık aşısı olmalı mı? Bebeklerde hangi aylarda kızamık aşısı olmalı? soruları merak ediliyor. Daha çok çocukluk çağında görülen kızamık hastalığı, koronavirüs'e göre 5-6 kat daha bulaşıcı olma özelliği taşıyor. Son dönemde Türkiye'de salgın haline dönüşen ve pek çok vakanın duyurulduğu kızamık için alınabilecek önlemler olsa da aşı sayesinde korunulabilen bir hastalıktır ve aşılı olunmadığında özellikle gebelere ve bağışıklığı düşük kişilere kolayca bulaşabiliyor.

KIZAMIK TEŞHİSİ NASIL YAPILIR?

Kızamık tanısı genellikle doktor muayenesi ile konulabilmektedir. Kızamık hastalığının karakteristik deri döküntüsü ve ağız içinde çıkan lekelerden (koplik lekeleri) teşhis edilebilir. Belirtilerin farklı hastalıklarla karıştırılma olasılığına karşı kan testi ile kızamık teşhisi netleştirilebilir. 

ERİŞKİNLER KIZAMIK AŞISI OLMALI MI?

Kişinin iki doz kızamık içeren aşı (1980’lerden sonra doğanlar için) ya da KKK (2006 yılından sonra doğanlar için) aşısı uygulandığına ya da kızamık geçirdiğine ilişkin kayıt var ise veya laboratuvar tetkikleriyle bağışık olduğu gösterilmiş ise aşılanmasına gerek yoktur. Bunun dışında, gebelik dönemi dışındaki tüm erişkinlere dört hafta arayla bir doz KKK aşısı uygulanmalıdır.

Ülkemizde kızamıkçık aşısı 2006 yılında çocukluk çağı ulusal aşı takvimine eklenmiştir. Dolayısıyla kişi 2006 yılından önce Bakanlık tarafından uygulanan kızamık aşıları kızamıkçık aşısıyla kombine olmadığı için kişi aşılanmış olsa bile kızamıkçık virüsüne karşı korunmamaktadır. Bu nedenle özellikle doğurganlık çağında olan gebelik dönemi dışındaki tüm kadınlara ve iki doz KKK aşısı uygulandığına ilişkin kaydı olmayan diğer tüm erişkinlere KKK aşısı uygulanması önem taşımaktadır.

KKK aşısı olmayan tüm erişkinlere, talepleri halinde, aile hekimleri tarafından dört hafta arayla iki doz olarak ücretsiz uygulanmaktadır.

KIZAMIK AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

Kızamık aşısı kızamıkçık ve kabakulak virüsleriyle aynı enjektörde yapılan üçlü bir aşıdır. Kızamık aşısına karşı bağışıklık kazandıran bu aşı, çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) olarak 12. ayda ve ilköğretim 1. Sınıfta iki doz şeklinde ücretsiz olarak çocuklara uygulanmaktadır. 12. ayda ve ana sınıfında yapılmış KKK aşısı tam teşekküllü uygulandığı takdirde 1. sınıfta tekrar yapılmasına gerek yoktur.

KIZAMIK AŞISI KAÇ YIL KORUR?

Genellikle kış ve ilkbahar aylarında görülen ve en çok 5-9 yaş grubundaki çocukları etkisini altına alan hastalıktır. Kızamık aşısını zamanında ve uygun dozda yaptıranların hastalığa yakalanma riski büyük oranda azalmaktadır. Kızamık aşısının koruyuculuğu ise 2 ya da 4 yıl olduğu bilinmektedir.

KIZAMIK AŞISI OLAN KIZAMIKÇIK ÇIKARIR MI?

Nadir olarak kızamık aşısı olanlar sonradan kızamık olabilirler ancak, kızamık aşısı olan kişilerin %93'ünden fazlası kızamığa karşı bağışıklık geliştirir. İkinci dozdan sonra ise insanların yaklaşık %97'si korunur. Kızamık aşısının uygun şekilde olup olmadığını kesin olarak öğrenmek için doktora danışmak gerekir. Kan testi ile önceki bir aşıdan bağışıklığınız olup olmadığınız doğrulanabilir.

KİMLER KIZAMIK AŞISI OLAMAZ?

Kızamık aşışı canlılığı azaltılmış bir aşı. Hastalığı taklik ederek bağışıklığı sağlıyor. Kızamık aşısı 6 aydan küçük çocuklara, gebelere ve bağışıklık sistemi ağır baskılanmış kişilere yapılamaz. Böyle kişilere temas ettiği zaman özel serumlar ile tedavi sağlanıyor.

KIZAMIK SALGINI HANGİ İLLERDE VAR?

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2023’ün ilk 4 ayında bin 440 vaka tespit edildiğini açıkladı. İstanbul ve Gaziantep’teki vaka artışlarına dikkat çekilirken, “Vaka olan bölgelerde tüm çocuklara bir doz aşı” önerisi geldi.