İstanbul'un en eski ilçelerinden biri olan Fatih'te Cuma günleri kurulan Fındıkzade Pazarı'nda, yıkım tehlikesi olan binaların altında pazarcılar tezgah açıyor. Haseki Abdurrahman Gürses Eğitim Merkezi önünden başlayan pazar, İstanbul Avrupa yakasının en büyük semt pazarlarından biri olarak biliniyor. Bir ana sokak ve 6 ara sokakta kurulan pazara yerli ve yabancı pek çok müşteri akın ediyor. Pazarcılar ise, yıkım tehlikesi olan binanın hemen dibine tezgahlarını kurarak satış gerçekleştiriyor. Hatta pazarcılar, tehlikeli olan binanın üzerine pijama ve kıyafet asmakta da bir tehlike görmüyor. 

UYARI LEVHASI VAR

Fatih Belediye Başkanlığı tarafından binanın üzerine asılan levhada, "Tehlikeli yapıdır. Can ve mal emniyeti açısından yaklaşmayınız. Araç park etmeyiniz" yazıyor. Ancak, ne pazarcılar ne de vatandaşlar bu yazıya uymuyor. Canlarını hiçe sayarak tezgah açan pazarcılar ve oradan alışveriş eden vatandaşlar, her an yıkım tehlikesi olan binanın altından geçip gidiyor. Pazarın pek çok noktasında eski binaların varlığı da gözlerden kaçmıyor. Pazar, sadece Cuma günleri 09:00-18:00 saatleri arasında kuruluyor.

Pazardan alışveriş eden Seda Dursun isimli bir vatandaş, uzun yıllardır Paşa Mahallesi'nde yaşadığını ve bu tarz tehlikeli binaların yanından geçerken korktuğunu söylüyor. Korkmasına rağmen bu pazardan alışveriş edeceğini anlatan Dursun, "Çevremizdeki en ucuz pazar bu, mecburen buradan alışveriş edeceğim. Nereye gideyim?" diyor.

Görüşünü aldığımız Ömer Çelik isimli bir vatandaş da, "Pazar kurulmadan bir gün önce gürültüsü başlıyor. Pazarın olduğu gün devam ediyor. Hatta Cumartesi sabahı bile çöpleri yerlerde oluyor. Mahalle içinde bu şekilde bir Pazar istemiyoruz. Kapalı bir pazar alanı istiyoruz" şeklinde konuştu.

BELEDİYE YER GÖSTERSİN 

Konu ile ilgili görüşünü aldığımız pazarcılar ise, yıllardır burada çalıştıklarını ve binaların sağlam olduğunu söylüyor. Üzerindeki tehlikeli yapı ibaresini hatırlattığımız pazarcılar, "Bu binalar kolay kolay yıkılmaz. Eğer yıkılma tehlikesi varsa, belediye bize yer göstersin" diyor. Bazı vatandaşlar ise, binaların kentsel dönüşüm projesine alındığını, yıkılma tehlikesi bulunmayan binalara bile belediyenin bu tür uyarı yazıları astığını iddia ediyor. Bir başka vatandaş ise, "Bu tür eski yapıların önüne uyarı levhası asarak belediye sorumluluğu üzerinden atmaya çalışıyor. Tehlikeliyse belediye yıkım işlemi başlatsın" ifadesini kullanıyor.

ESKİ BİNALAR İLÇESİ

Eski binaların yerinde güçlendirilerek dönüşümü, aslına uygun restore edilmesi ya da tamamen yıkılması Türkiye'de uzun yıllardır tartışılan bir konu olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul'un eski ilçelerinden olan Fatih'te de çok sayıda eski bina bulunuyor. Tehlike saçan binalar, her an bir kazaya davetiye çıkartarak varlıklarını sürdürmeye devam ediyor.  Geçtiğimiz aylarda Türkiye'de 7 milyonun üzerinde binanın, başta akciğer kanseri olmak üzere birçok solunum hastalığına neden olan asbest içerdiği açıklanmış ve kamuoyunda günlerce konuşulmuştu. Bu tarz eski binaların yıkımı esnasında da geniş önlemler alınması gerekiyor.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER