İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye'nin hava durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Şen, ülkenin batı kesimlerinde sıcaklıkların mevsim normallerine döndüğünü, ancak Doğu Karadeniz dışında yaklaşık 15 gün boyunca önemli bir yağış beklentisinin bulunmadığını belirterek kurak bir döneme girildiği uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Şen, özellikle Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Güney Ege ile Doğu Anadolu'nun güneybatısının Arabistan Yarımadası üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisi altında kalacağını ifade etti. Kuzey bölgelerde ise sıcaklıkların mevsim normalleri civarında seyretmesinin beklendiğini aktardı.
Güney bölgelerde hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerine çıktığını kaydeden Şen, Akdeniz ve Güney Ege'de öğle saatlerinde nem oranının yüzde 20'ye kadar düştüğüne dikkat çekti. Bu durumun orman yangını riskini önemli ölçüde artırdığını vurgulayan Şen, vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.
Şen ayrıca, Avrupa'da da benzer risklerin yaşandığını belirterek, İspanya ve Fransa'nın orman yangınlarıyla mücadele ettiğini hatırlattı. Meteorolojik koşulların Türkiye'de de yangın riskini artırdığına işaret eden Şen, özellikle sıcak ve kuru havanın etkili olduğu bölgelerde gerekli tedbirlerin alınmasının önem taşıdığını söyledi.





