Başakşehir ve Küçükçekmece'nin madde bağımlıları ve ihmal edilmişliğiyle dikkat çeken ve "varoş" olarak tabir edilen bölgelerinde çocuklar, el ele vererek başardıkları güzel işlerle geleceğe umut saçmaya başladı. Başakşehir'in Bayramtepe ve Küçükçekmece'nin Yarımburgaz Mahallesi'nde çocuklar, kendileriyle aynı kaderi paylaşan çocuklara "imece" usulü yaptıklarıyla örnek oluyor.

SANATSAL ETKİNLİKLER

Başakşehir'in kenar mahallelerinden biri olan, halk arasında Filistin Mahallesi olarak da bilinen Bayramtepe'nin çehresi çocuklar ile değişiyor. Madde bağımlılığının kol gezdiği, sigara içme yaşının ilkokul seviyesine kadar düştüğü Bayramtepe artık kültürel ve sanatsal etkinlikler ile anılıyor. Mahallenin imar sorunlarıyla mücadele için kurulan Bayramtepe Koruma ve Dayanışma Derneği (BAKODER), çocuklar için de harekete geçti.

Dernek bünyesinde kurulan çocuk atölyeleri ile kültürel ve sanatsal pek çok etkinlik çocuklar tarafından gerçekleştiriliyor. Bu ay sonuna doğru perdelenecek Üç Taşın Masalı isimli oyun için çok heyecanlı olduklarını belirten çocuklar, tiyatronun afişini de kendi elleri ile hazırlıyor.

BİRLİKTE ÜRETİYORLAR

Mahalledeki bir gecekondunun beyaz duvarına yansıtarak film izleyen çocukların yapmış oldukları çalışmalar çevre ilçelere de örnek oluyor. Geçtiğimiz günlerde, Barcelona'nın alt yapısında oynayan çocuk takımı ile bir futbol turnuvası düzenleyen çocuklar, maç sonucunda dostluk kazandı diyor. Pikniğe giden, kitap okuyan çocuklar hep birlikte üretmenin tadını doyasıya çıkartıyor. Yoktan var edebilmeyi öğrenen çocuklar, dayanışmanın en güzel örneğini hem yaşıtlarına hem de büyüklerine göstermeyi ihmal etmiyor.

KAZMA KÜREK ELLERDE

Başakşehir'e komşu Küçükçekmece ilçesinde de çocuklar hep birlikte öğrenerek üretim gerçekleştiriyor. Yarımburgaz Koruma ve Dayanışma Derneği isimli dernek kurulduğu günden bu yana, mahallenin çocukları için çeşitli aktiviteler düzenliyor. İki kardeş dernek çocuklarının ortak noktaları ise, içerisinde hiçbir sosyal aktivite alanı olmayan ve beton dolu mahallelerden gelmeleri olarak gösteriliyor. Yıllardır mahallelerine yapılmayan bir futbol sahası için, ellerine kazma ve kürek alan çocuklar, iş başa düştü diyerek imece usulü sahalarını kendileri yaptı.

KİREÇLE ÇİZGİ ÇİZDİLER

Yarımburgaz Mahallesi çocukları futbol sahaları için, önce bir alan belirledi ve sonrasında o alanı el birliği ile taşlardan temizledi. Altınşehir Çocuk Atölyesi bünyesinde süren futbol atölyesi çalışmaları için 2 saat emek harcayan çocuklar, 10 el arabası taşı sahadan çıkardı. Sınırlarını kireç ile çizen ve direkler ile köşe bayraklarını diken çocuklar, dostluğun ve dayanışmanın önemini bir kez daha herkese gösterdi. 

Birlikte Güçlüyüz isimli proje adı altında, Doğa ve Dostluk atölyesi düzenleyen çocuklar, doğayı ve çevreyi anlamak için ekoloji ve sanat atölyeleri gerçekleştirdi. Kurdukları sebze bahçesi ile, kağıttan tohum topları yapan çocuklar, doğal kil ile heykeller yaptı. Proje kapsamında, Rahmi Koç Müzesi'ne de giden çocuklar gönüllerince eğlendi.