İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Şile Belediyesi ve 7 köyün birleşimiyle Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin iş birliğiyle kurulan Şile Arıcılık Merkezi düzenlenen törenle açıldı. Yeniköy’deki merkezin açılış törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şile Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Keser, İstanbul Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Onur Çilenk, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ziya Şahin, Şile Arıcıları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Can, muhtarlar, arı üreticileri ve vatandaşlar katıldı.

İMAMOĞLU BAL SATIN ALDI

Köyde yaşayan çocukların kestiği kurdele ile hizmete alınan merkezde tam otomatik bal dolum ve üretim makinesi, propolis dolum ve üretim makinesi, polen üretim makinesi, arı keki üretim makinesi, bal süzme makinesi, krem bal yapma makinesi, bal dinlendirme kazanı ve bal teknesi ısıtma havuzu bulunuyor. Merkezi beraberindeki heyet ile gezen Ekrem İmamoğlu, köylü kadınların ikram ettiği börekten tattı ve merkezde üretilen ballardan satın aldı.

Şile Arıcılık Merkezi, ürün aşamasında ve pazarlama konusunda destek sağlamanın yanı sıra, arı ürünü olan polen, propolis ve arı ekmeği gibi ürünlere işlem yapılmasında arıcıların yanında olmayı amaçlıyor. Arıcılıkla uğraşan vatandaşlara, bu tesis ile her türlü ekipman desteği sağlanacak. Merkez aracılığıyla arı yemi üretimi yapılacak ve üreticiye ücretsiz dağıtılacak.

Açılış töreninde yaptığı konuşmada İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, göreve geldikleri andan itibaren üreticilere tarım, hayvancılık, balıkçılık ve arıcılık konularında destek sunduklarını söyledi. İmamoğlu, “Arının bir hikmeti var, bu memlekette aslında arı da var, kovan da var, ortam da var, bereket de var. Bugün gelinen noktada, güzel bir alan oluştu. Esas başarı, şu anda sağlanan bu ortamlar ve imkanlardan ziyade, bundan sonra ortaya koyacağı kabiliyetlerdir. Dolayısıyla bunun takipçisi sağlam bir destekçisi olacağız. Arıcımızın her yönüyle yanında olacağız. Daire başkanlığımız, başta arı yemi desteği olmak üzere arıcılarımıza her türlü desteği verme konusunda karar aldı. 3 Haziran’a kadar başvuruları topladılar. Özellikle bu zor dönemde üreticilere destek olarak, onların üretimlerini artırmaya, çalışmalarını kolaylaştırmaya dönük imkanlarımızı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

ŞİLE DOĞANIN TÜM GÜZELLİKLERİNİ İÇİNDE BARINDIRAN ADETA CENNET BİR KÖŞEDİR

Şile Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Keser de törende bir konuşmada “Şile’nin yüzde 80’i ormanlarla kaplı. İlçemiz 72 kilometrelik sahil bandı, şelaleleri, dereleri, endemik bitki örtüsüyle doğanın tüm güzelliklerini içinde barındıran adeta cennet bir köşeyi tavsif ediyor. Şile Belediyesi olarak her konuda vatandaşlarımızın yanında olduğumuz gibi ilçemizde arıcılık yapan tüm üreticilerimizin, tarım ile ilgilenen çiftçilerimizin, hayvancılık yapan vatandaşlarımızın da yanlarında olmaya devam ettiğimizi belirtmek isterim. Şile Arıcılık Merkezinin Şile’ye üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Donanımı ile İstanbul’un tek merkezi konumunda olan Şile Arıcılık Merkezi yalnızca Şile’de olan üreticilere değil İstanbul’un diğer ilçelerinden gelecek olan üreticilere de kapılarını açacak olmasından ayrı bir mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu merkezimize verdiği önemi her zaman vurgulayan eski İBB Başkanımız Kadir Topbaş’ı rahmetle anıyorum. Merkezimizin bugünkü haline gelmesinde desteklerini esirgemeyen tüm yöneticilerimize, başkanlarımıza, üreticilerimize, emek veren herkese teşekkür ediyorum. Şile’nin değerlerine değer katacak olan Şile Arıcılık Merkezi’nin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Projenin ilerlemesinde ve tamamlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Şile Arıcıları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Can ise “Yerel yönetimler ve üreticiler adeta entegre olunmuş ortak girişimler sonucunda meydana gelen sağlık için üretim yapan bir tesisisin açılışını yapmanın mutluluğunu şahsım ve tüm arıcılar olarak yaşıyoruz” diye konuştu.