Doğu Anadolu'dan Türkiye'ye giren ve büyük şehirlere dağılan kaçak göçmenler arasında artık Pakistanlılar da dikkat çekiyor. Iğdır üzerinden Erzurum'a kaçak yollar ile geçerek yurdun dört bir yanına yerleşen Pakistanlılar, İstanbul'da da en çok Eminönü ve Fatih bölgesinde ikamet ediyor. Buluşma noktaları Erzurum olan Pakistanlılar, iyi bir iş imkanı ya da Avrupa hayali için Türkiye'nin yolunu tutuyor. Kaçak yollar ile yurda giriş yapan Pakistanlıların umuda yolculukları ise çoğu zaman ölümle sonuçlanabiliyor.

Elektriksiz ülke

Ekonomik sorunlar, terör ve doğal felaketler ile mücadele eden Pakistan'da enerji arzının yetersiz olması sebebiyle günde 20 saate yakın elektrik verilemiyor. Hayatı olumsuz etkileyen kesintiler başta iş piyasası ve istihdam olmak üzere sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor. Enerji yetersizliği nedeniyle İslamabad, Faysalabad, Siyalkod gibi kentlerde üretim zaman zaman durma noktasına geliyor ve yerel halkın ciddi sorunlar yaşadığı biliniyor. Ekonomik sorunlardan kaçmak isteyen Pakistanlıların ilk durakları ise Türkiye oluyor. Umuda yolculuk çoğu zaman gece yarısı bir köyde başlıyor, yakalanmamak için saatlerce dağ bayır yürüyen Pakistanlılar, İstanbul'da özellikle Eminönü ve Fatih çevresinde bulunuyor.

8 kişi bir odada yaşıyor

Eminönü'nde eski bir handan devşirme 20 odalı bekar evlerinde birisinde yaşayan Pakistanlılar ile görüştük. Bir odada 8 kişinin kaldığı bir köşesinde mavi küçük tüplerin olduğu odada yaşam mücadelesi veren Pakistanlı 3 arkadaş, Türkiye'ye kaçak yollardan girerek İstanbul'a kadar gelmeyi başarmış. Derme çatma bir odada, banyo ve tuvaletleri dışarıda olan, han sahibine ayda 100 TL kira ödeyen Pakistanlılar, Eminönü ve civarındaki dericiler, çantacılar ve değişik işler yapan dükkanlarda çalışıyor.

Yevmiye 50 lira

Kimisi bir üniversite inşaatında günde 50 liraya çalıştığını söylerken kimisi de kağıt toplayarak hayatını kazanmaya çalışıyor. Handa Pakistanlıların dışında, Afganlar, Suriyeliler ve Türkler de bulunuyor. Genç Pakistanlılar ülkelerine geri dönmek isterken, yaşlı olanları ise ailelerini de yanlarına alıp İstanbul'da sıfırdan bir hayat kurmak istiyor. Genç olanlar, yeni geldiklerinde dil bilmedikleri için ilk başlarda kağıt topluyor, sonra inşaatlarda çalışmaya başlıyor. Türkçelerini ilerleten Pakistanlılar, bir süre sonra çevre esnafın da yanında çalışmayı tercih ediyor.

'Türkiye'de iş var

biz çok memnunuz'

Eminönü'nün arka sokaklarındaki izbe bekar odasında kalan 30 yaşındaki Muhsin, 1 yıl önce İstanbul'a kaçak yollardan girerek gelmiş. Kilometrelerce yolu, sayısız tehlike atlatarak geçen Muhsin, Türkiye'ye girdikten sonra kapağı İstanbul'a atmayı başarmış. Buraya daha önce gelen Pakistanlılarla buluştuktan sonra iş bulması da çok zor olmamış. Karaköy'de bir deri dükkanında çalışan Muhsin, Pakistan'da kalan iki çocuğunu ve eşini de yanına alarak İstanbul'da yeni bir hayat kurmak istiyor. "Pakistan'da iş yok, Türkiye'de var. Bizler geri dönmek istemiyoruz. Türkiye'yi seviyoruz" diyor.

Yarım maaşa işçilik

40 yaşında olan ve 3 yıldır Türkiye'de yaşayan Muhammed, Demirkapı tarafında bir fabrikada çalışıyor. Türkiye'de yaşamanın giderek zorlaştığını belirten Muhammed ise, bir gün ailesini de alarak Avrupa'ya nasıl gideceğini kara kara düşünüyor.  Mahmut Osman'da Eminönü'nde aylığı 800 TL'ye bir çantacı da çalışıyor ve ailesine düzenli olarak para gönderiyor. Pakistan'a dönmek istemediğini anlatan Mahmut Osman, "Buralara çok zor yollardan geldik. Ülkemizde elektrik yok, para yok. Üretemiyoruz. Ben de ailemi yanıma alıp Türkiye'de kalmak istiyorum" diyor.

Yakalanan gidiyor

Kaçak yollar ile giren Pakistanlıların hangisine dokunsanız trajik bir hayat hikayesi dinliyor ve hüzünleniyorsunuz. İran'dan Türkiye'ye girmek için bekleyen binlerce Pakistanlı bulunduğunu anlatıyorlar. Yakalanan kaçak Pakistanlılar, Yabancılar Şubesi'nin geri gönderme merkezlerinde bir süre tutularak ülkelerine gönderiliyor. Çıktıkları umut yolculuğunda hayatını kaybedenler olsa da Pakistanlıların daha iyi bir yaşam için çıktıkları yol hiç bitmiyor.

Sibel GÜLERSÖYLER