Esenyurt'ta yaşanan maketten konut satışıyla vurgunun mağduru 30 bini aşkın vatandaştan bir bölümü dün Bakırköy Adliyesi'nde yine adalet aradı. Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'nun, İBB'nin planlarına aykırı olarak yaptığı imar planlarının iptal edilmesi sonucu ortaya çıktığı iddia edilen ancak bazı şirketlerin bir konutu birden fazla kişiye satarak vatandaşları dolandırdığı, konutları da teslim etmediği projelerin mağdurlarının 2014 yılında açtıkları davanın 4 yıl sonra ikinci duruşması yapıldı.

Bakırköy Adliyesi 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 481 mağdur tek tek dinlendi. Duruşmada nitelikli dolandırıcılık suçlarından yargılanan Osman Nuri Bakırcı, Nuriye Bakırcı, Müslüm Allı, Abdulvahap Turgut,  Murat Kaya, Şirket ve tacir yöneticili dolandırıcılığından ve Alaaddin Güner ise eski kayyum görevini kötüye kullanmaktan yargılanırken, duruşmaya en son Konya'da güreş ağası olarak görülen Osman Nuri Bakırcı katılmadı. 

ARANIRKEN 'AĞA' OLDU

Duruşma öncesinde adliye önünde açıklama yapan mağdurlar, ağır ceza davasında sorumlular için çıkan mahkumiyet kararlarının uygulanmadığını belirterek, "Osman Nuri Bakırcı hakkında 30 Kasım 2017 tarihinde 44 yıl hapis ve hakkında yakalama kararı çıkmasına karşın Konya Seydişehir'de 30 Nisan -2 Mayıs 2018 tarihleri arasında yapılan şenliklerin ağası oldu. Ne zamandan beri ülkemizde dolandırıcılar kamu görevlileri tarafından onore edilmektedir. Konya AK Parti Teşkilatı ve Seydişehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurumları defalarca uyarmamıza karşın dikkate alınmadığımız gibi hiçbir adli işlemde yapılmamıştır. Konya Seydişehir'de Osman Nuri Bakırcı'nın Termal Tesis Yatırımı ve İlçe Kütüphane İnşaatı gibi yatırımlarının olduğunu basından takip ediyoruz. 13 Kasım 2017 tarihinde Konya Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Konya İli Valiliği Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ve Osmanlı İnşaat Yapı Osman Nuri Bakırcı tarafından karşılıklı bir protokol imzalanmıştır. Ancak Osman Nuri Bakırcı'nın 2016 yılında tüm imza yetkileri alınmış, şirketlerine kayyum atanmıştır. Bu konuda Konya Seydişehir Belediyesi'nde imzalanan geçersiz protokoller hakkında buradan suç duyurusunda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖDÜL DE VERMİŞLER 

Grup adına açıklama yapan Selçuk Karakuş, yaşanan süreci özetleyerek, 2015 yılında CHP'den milletvekili aday adayı olan Nuriye Bakırcı'ya Avcılar bölgesindeki bir yerel gazete tarafından verilen "Başarılı İş Kadını" ödülünü Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak'ın elinden aldığını söyledi. Karakuş, olayın ardından CHP İstanbul teşkilatını uyarmalarına rağmen, kendilerine sahip çıkmak yerine Bakırcı'ya destek olduklarını aktardı. 

MAĞDURLAR ANLATIYOR

Parasını ödediği evi alamayan ve dava açan mağdurlardan birisi olan Ali ve Hayri Dalaman kardeşler, 2012 yılında Elisa Premium Life isimli projeden ev aldıklarını ve projenin yerinin Kıraç olduğunu ancak kendilerine Beylikdüzü olarak satıldığını belirtti. 2016 yılında dava açan ilk gruptan olduğunu belirten Ali Dalaman, "Satış ofisine gittiğimde projenin temel atma törenine Abdullah Gül'ün katılacağını gördüm. Mardin Kızıltepe'de okul ve kütüphane yaptıklarını da söyleyince iyice ikna oldum ve imza attım. Bayramdan sonra temel atacağız dediler yıllar oldu temel bile atamadılar. Ben, kardeşime ve ablama da ev aldırdım. 6 daire için toplamda 400 bin TL'miz gitti. Allah kimsenin başına vermesin" dedi.

KADIOĞLU'YLA YANYANA

Mağdurlardan bir diğeri olan Pembe Türkmen, damadı ile birlikte ev almaya gittiğini anlatarak, "Ben de Necmi Kadıoğlu ile Osman  Nuri Bakırcı'nın fotoğraflarını gördüm ve devlet bizi dolandırmaz diyerek, imza attım. Ben de o dönem yurtdışından gelmiştim, kimin ne olduğunu bilmediğim için dolandırıldım. 2+1 Beylife isimli projeye 96 bin TL ödedim, üzerini de ödemedim. Avukata vereceğiz sizi diye tehdit ettim onları ve onlar da beni evinizi asla alamazsınız diyerek tehdit etti. Şimdi çoluğumuz çocuğumuz perişan, kiralarda kalıyoruz. Bizim evin temeli atılmış. 12 katı da yapılmış ama bize evimizi hiç göstermediler" diye konuştu.

Sibel GÜLERSÖYLER