Geleneksel hale gelen ve bu yıl 10.'su düzenlenen Baklava Festivali'nde Eminönü Meydanı'nda yaklaşık 2 ton baklava dağıtılacak. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, kurulacak Baklava Çarşısı içinde 60 çeşit baklavanın sergileneceği festivalde, temsilci yeniçeri ağalarının padişaha en güzel baklavaları ikram ettiği tarihi bir geleneğin de canlanacağını söyledi. Yıldırım, Türkiye genelinde 40'den fazla baklava ustasının da en lezzetli baklavayı yapabilmek için kıyasıya yarışacaklarını söyledi. Ustalardan 1'inci olana 10 Cumhuriyet altını, toplamda ise ilk 4 içine giren ustalara 25 cumhuriyet altını ödül olarak verilecek. 

KİLO ALDIRMIYOR

Baklava Festivali'nin, tescilli milli tatlımız olan Türk baklavasını tanıtmaya ve baklava hakkında yanlış bilgileri de değiştirmeyi hedeflediğini belirten BAKTAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, baklava zararlı diyen uzmanlara da tepki göstererek, "Baklava zararlı olsaydı Gaziantep'te sağlıklı insan kalır mıydı?" dedi.

Türk mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan, kız istenirken, küsleri barıştırırken, özel davetlerde sofraları süsleyen Türk baklavası artık tescilli. Yunanlılar her ne kadar baklava bizim dese de dünya üzerinde baklava Türklerin milli tatlısı olarak biliniyor. Osmanlı döneminde de sarayların mutfağını süsleyen baklavanın anavatanı Gaziantep'ten gelerek bugün pek çok kişiye istihdam sağlayan ve aynı zamanda Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) 'ın da Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Mehmet Yıldırım ile baklava üzerine konuştuk. 11 yaşındayken baklava sektörüne başlayan, yaklaşık yarım asırlık meslek hayatıyla baklava üstadı olan Mehmet Yıldırım, tatlıyla geçen yıllarını anlattı. 

SEKTÖRDE ÇITA YÜKSELİYOR

2001 yılında kurulan BAKTAD'ın amaçları arasında baklavanın yurtiçi ve yurtdışında geniş kitlelere tanıtma amacınının da yattığını belirten Yıldırım, "Bu dernek sayesinde sektör olarak bir araya geliyoruz, sorunlarımıza ortak çözümler üretiyoruz, baklavacıların koşullarının düzeltilmesi adına çalışmalar sürdürüyoruz" dedi. Merdiven altı olan sektörün çıtasının da derneğin çalışmaları sonucunda yükseldiğinin altını çizen Yıldırım, "Baklava sadece un, şeker ve yağdan oluşan bir tatlı değildir. Türklerin milli tatlısı olan baklava, aynı zamanda bir saray tatlısıdır" dedi. 

100 BİN KİŞİLİK DDEV SEKTÖR 

Baklavanın özellikle yurtdışında tanıtılmasına büyük önem verdiklerini belirten Yıldırım, "Yurtdışında fuarlar düzenledik, baklavanın tanıtılmasına yardımcı olduk. Artık ülkemizde günde 1 tona yakın baklava üretimi oluyor. 100 bin kişiye istihdam sağlayan sektörümüzün bu tanıtımlar sayesinde ihracatı arttı ve ülkemiz de ekonomik yönden katkı sağlandı" şeklinde konuştu.

ÇIRAK BULAMIYORUZ

Baklavacıların en çok çırak bulmakta zorlandıklarını aktaran Yıldırım, "Eskiden ilkokulu bitiren bir meslek öğrenmek için gelirlerdi, artık kimse iş beğenmiyor. Meslek okullarında baklava bölümü açılması için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor, bu bölümün yaygınlaşmasını istiyoruz. Eğer sektöre bu işin okulundan gelmiş nitelikli elemanlar yetişirse, çok daha güzel yerlere geleceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

BAKLAVA KİLO ALDIRMAZ 

Baklavaseverlerin içini rahatlatacak açıklamalarda da bulunan Yıldırım, toplumda baklava kilo aldırır şeklinde algının yanlış olduğunu belirterek, "Baklava kilo almakta birinci etken değildir, her şeyin fazlası elbette zararlı ancak siz başka yiyecekleri bol bol tüketip peşinden de baklava yediğiniz zaman suç baklavanın oluyor" dedi.

Son yıllarda şekerin zararlı olduğunu söyleyen uzmanlara da tepki gösteren Yıldırım, "Madem şeker tüketmek bu kadar zararlı, baklavanın anavatanı olan Gaziantep'te sağlıklı insanların hiç kalmaması lazımdı. Halkımız böyle söylentilere itibar etmemeli" ifadelerini kullandı.

BEŞ DUYUYA HİTAP ETMELİ 

İyi bir baklavanın nasıl olması gerektiğine de değinen Yıldırım, "İnsanların beş duyu organına hitap eden baklava iyi baklavadır" dedi. Altın sarısı rengi ile görmeye, çatalı batırdığınızda çıkardığı ses ile kulağa, yediğinizde aldığınız fıstık ve tereyağın kokusuyla damağa hitap eden baklavanın mideyi rahatsız etmemesi gerektiğini aktaran Yıldırım, Yunanlıların baklava bizim iddialarına da cevap verdi. Baklavanın Türklere ait olduğunu ve coğrafi bölge tescili ile patentinin de alındığını söyledi. Yıldırım, vatandaşları bugün Eminönü'nde başlayacak Baklava Festivali'ne davet etti.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZELHABER