Sofralarımıza Arap mutfağından gelen ve özellikle Antep, Adana, Maraş bögelerinin aşina olduğu enfes lezzet içli köfte nasıl yapılır? İçli köfte hamuruna ne konur? İçli köftenin dağılmaması için nasıl kızartılır? soruları internette yanıt arayan sorular arasında yer alıyor. İçli köftenin hamuruna limon tuzu ekleyince dağılmadan pişmesini sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Malzeme listesi ve hazırlanışını sizler için derledik. 

İÇLİ KÖFTE HAMURUNUN DAĞILMAMASI İÇİN NE YAPMALI?

Bir tencere kaynar suya, bir kaşık limon tuzu ekleyin. Limon tuzu içli kötenin dağılmasına engel olacaktır. Köfteler yüzeye çıktıktan sonra 4-5 dakika daha pişirin ve sıcak şekilde servis edin. 

İÇLİ KÖFTE DAĞILMAMASI İÇİN NASIL KIZARTILIR?

Pişirme aşamasında haşlama ya da kızarma yapacaksanız yağın ya da suyun çok sıcak olmamasına özen gösterin. İçli köftelerinizi orta sıcaklıkta yağa ya da suya koyduktan sonra çok fazla karıştırmamaya dikkat edin. Ne kadar çok karıştırırsanız dağılma ihtimalleri de o kadar çok artacaktır. 

İÇLİ KÖFTE HAMURUNUN KIVAMI NASIL OLMALI?

Hamur için seçilen bulgurun ince ve kaliteli olması bu noktada önem taşımaktadır. Hamuru yaparken iyice ezin ve macun kıvamına gelene kadar yoğurun. Haşlama yaptığınız içli köftenin üzerine salçalı sos, zeytinyağı,limon sıkıp lezzetlendirebilirsiniz. 

İÇLİ KÖFTE TARİFİ VE YAPILIŞI: 

MALZEMELER:

2,5 su bardağı köftelik ince bulgur

1,5 çay bardağı irmik

4,5 su bardağı sıcak su

1 su bardağı un

1,5 yemek kaşığı domates- biber salçası

2 çay kaşığı tuz 1/2 çay kaşığı karabiber

İç harcı için:

3 yemek kaşığı sıvı yağ

450 gram orta yağlı kıyma

3 adet kuru soğan (küp doğranmış)

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1,5 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi

Kızartmak için:

2 su bardağı ayçiçek yağı

HAZIRLANIŞI: 

İçli köftenin iç harcını hazırlamak için; kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayıp, sıvı yağı tavada kızdırın.

Doğradığınız kuru soğan ve orta yağlı kıymayı kavurun.  Üzerine tuz, karabiber ve ceviz içi ilave edin. İç harcı ılınması için bir kenarda bekletin.

İçli köftenin dışını hazırlamak için; köftelik ince bulguru ve irmiği derin bir kabın içine alın. Sıcak suyu ilave edin ve bulgurlar şişene dek 10 dakika bekletin.

Salça tuz ve karabiberi bulgur ve irmik karışımına yedirdikten sonra yavaş yavaş unu ilave ederk hamur haline gelene kadar yoğurun.

Hazırladığınız harçtan avuç büyüklüğünde parçalar kopartın ve ellerinizi ıslatıp, parmaklarınızla kenarlarını düzelterek ortasını çukurlaştırın.

Önceden hazırlayıp, soğuttuğunuz iç harçtan alarak köftelerin içini doldurun. Arzuya göre; yuvarlayarak ya da kenar kısımlarını kapattıktan sonra parmaklarınızla bastırıp, uç kısımları sivri olacak şekilde köfteler hazırlayın.

Ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Hazırladığınız içli köfteleri kızgın derin yağda bir maşa yardımıyla çevirerek altın sarısı renk alana kadar kızartın.

Sıcak olarak servis edip, sevdiklerinizle afiyetle tüketin. Afiyet olsun!