Gaziantep'te Oğuzeli Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından 2 yıl önce açılan baklava üretim atölyesinde, usta öğretici Mevlüde Akbaş öncülüğünde 15 kadın kursiyerle üretim yapılıyor. Tamamen doğal ürünlerle hazırlanan ve “Halk Baklavası” adı verilen baklavalar, yurt içi ve yurt dışında satışa sunuluyor. Akbaş, amaçlarının kadın istihdamını artırmak ve meslek kazandırmak olduğunu söyledi.
‘İstihdam kapısı aralıyoruz’
Akbaş, atölyede baklava başta olmak üzere ev yemekleri, tatlı ve kurabiye çeşitleri ürettiklerini belirterek, “Günlük ortalama 50-60 kilogram baklava üretiyoruz. Kursiyerler önce öğreniyor, sonra usta oluyor, ardından ürettikleri ürünleri satarak gelir elde ediyor. Böylece kadınlarımıza istihdam kapısı aralıyoruz” dedi.

‘Kesinlikle glikoz kullanmıyoruz’
“Halk Baklavası”nın tamamen doğal ürünlerle üretildiğini vurgulayan Akbaş, “Baklavamız mat görünümlü çünkü kesinlikle glikoz kullanmıyoruz. Tereyağını kendimiz temin edip sade yağ haline getiriyoruz. Doğal ve lezzetli baklava isteyenler bizi tercih ediyor” diye konuştu.
Hollanda’ya da ihraç ediliyor
Günde yaklaşık 20 tepsi baklava ürettiklerini aktaran Akbaş, kilogram fiyatının 750 liradan başladığını, ürünlerin şekil ve fıstık oranına göre değiştiğini söyledi. Baklavaların Hollanda’ya ihraç edildiğini belirten Akbaş, şehirlerarası satışların da sürdüğünü ifade etti.
‘Kadınların el lezzeti daha yüksek’
Gaziantep’te baklava üretiminde erkek egemenliğini kırmak istediklerini dile getiren Akbaş, “Kadınların el lezzetinin daha yüksek olduğuna inanıyorum. Burada kadın ustalar yetiştiriyor, kaliteli ve lezzetli baklavalar üretiyoruz” dedi.





