Psikiyatri Uzmanı Tanju Sürmeli, madde bağımlılığından kurtulmanın yolunun, insan beyninde bulunan kayıtların değiştirilmesiyle mümkün olacağını söyledi. Sürmeli, madde bağımlılığının irade dışı bir tutum olduğunu, kişinin değil aslında beynimizin bağımlı olduğunu belirterek "Kayıtların tespiti ve silinmesi sonucu bağımlılıktan kurtulmak mümkün" dedi. Uyuşturucu madde bağımlılığından kurtulmanın yolunun insan beyninde bulunan kayıtların değiştirilmesiyle kalıcı olarak çözüleceğini belirten Psikiyatri Uzmanı Tanju Sürmeli, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

8 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Türkiye'nin ve dünyanın kanayan yarası olan, her gün köşe başlarında karşımıza çıkan uyuşturucu belasından kalıcı çözüm yolları bilim insanları tarafından her geçen gün araştırılıyor. 2017 Avrupa Uyuşturucu Raporu'na göre, sadece 2015 yılında Türkiye'de ve dünyada uyuşturucu maddeden hayatını kaybeden 8 bin 441 kişi bulunuyor. Konu ile ilgili Harvard Üniversitesi'nde de çalışmalar yürüten Psikiyatri Uzmanı Dr. Tanju Sürmeli, gündemden düşmeyen madde bağımlılığı konusu ile ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Bağımlılığa neden olan temel sorunun beyindeki kayıt noktaları olduğunu belirten Sürmeli, yapmış olduğu araştırmalar sonucu geliştirmiş olduğu Neurofeedback isimli bir metodu basın mensuplarına tanıttı. Sürmeli, "Sigara, alkol ve uyuşturucu maddeyi hatırlatan beyindeki kayıtların tespiti ve silinmesi sonucu bağımlı kişi, hayatının sonuna kadar bu bilgiyi unutarak bu bağımlılığından kısa sürede, kalıcı olarak kurtulabiliyor" dedi.

Neurofeedback bilimsel klinik araştırmalar, alkol, sigara ve uyuşturucu bağımlılığı nedeni ile beyinde hasar gören noktaların tespit edilip değiştirilmesi temeline dayanıyor. 

BEYNİMİZ BAĞIMLI

Bilinçaltına farkında olmadan alınan kayıtların, sorun olarak yaşadığımız her şeyin temelini oluşturabildiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Tanju Sürmeli, "Maddeye bağımlı hale gelen kişi değil, aslında beynimiz. Beyin kayıtları kişiye otomatik olarak sigarayı, alkolü ve uyuşturucuyu hatırlatıyor ve yönlenmesini sağlıyor. Beyindeki bu noktaların tespit edilip bağlantıların onarılmaması ve kayıtların değiştirilmemesi halinde tedaviler (ayakta, yatarak, psikoterapi ve ilaç tedavisi gibi) kesin sonuca götürmeyebiliyor. Madde bağımlılığı beyindeki bağlantı noktalarının düzeltip, kişiyi bağımlı kılan ve zarar veren kayıtların değiştirilmesini sağlayan ilaçsız Neurofeedback tedavi yöntemi ile genelde kalıcı olarak tedavi edilebiliyor" açıklamasında bulundu.

İRADE DIŞI BİR TUTUM

Sürmeli, madde kullanmayı bırakıp bir süre sonra yeniden başlama durumunu ise beynin kullandığı maddeyi yeniden hatırlamasına bağlıyor. Bu durumun da hastaya ve aileye kendisini başarısız hissettirdiğini belirten Sürmeli, "Kişi iradesini kullanamadı ve sigaraya, alkole, uyuşturucuya tekrar başladı diye inanılıyor. 1930'lardan beri bu yaklaşım vardı. Ancak 1970'lerde yapılan araştırmalar, irade dışı sistemde yapılan beyin kayıtlarında sorun olduğunu söylüyor. Alkol, sigara, uyuşturucu maddeler beynin bilinçli olmayan yerlerinde kayıtlı. Yani beyindeki kayıtlar ve doğru kayıt yapabilmek çok önemli. Kişi değil beyin unutmuyor. Madde bir kez denendiği zaman beyin onu kaydediyor. Aile ve çevre kişiye iradesini kullanması konusunda baskı yapıyor ancak bağımlılık irade dışı bir durum. Madde bağımlılığından kurtulmak için kişinin bilinçaltının hazır olması gerekiyor" dedi.

BAŞARI ORANI YÜKSEK

Neurofeedback yöntemi ile beyindeki elektriksel devrelerin şartlı koşullanma yöntemi ile değiştirebildiğini belirten Sürmeli, "Neurofeedback yöntemi ile hastaların yüzde 74'ü sigarayı, yüzde 90'i uyuşturucuyu, yüzde 60'ı alkolü bırakıyor. Beyindeki hatalı merkezler normale dönüştürülüyor. Terapi ve ilaçlar uyuşturucuda yüzde 10 başarılı. İlaç tedavisi başarısız olunca aile kişiyi suçlayarak iradesiz olduğunu söylüyor. Beyin maddeyi kayıtladığı için, irade dışı istiyor. En önemli şey maddeyi unutmak ve neurofeedback yöntemi ile kişiye o maddeyi hatırlatmamak gerektiği öğretiliyor. Kişi bunu öğrendiğinde, madde bağımlılığından kurtuluyor. Ancak ilaçlarla bu öğretilemiyor. Tedavi 1-3 ay arasında sürüyor ve her seans yarım saat ya da 1 saat sürüyor" ifadelerini kullandı.

Sibel Gülersöyler/ ÖZEL HABER