Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya'nın Astana sürecine PYD'yi davet etmesine 'Bununla ilgili emrivakinin olduğunu arkadaşlarımız ilettiler. Bunu kabul etmemiz asla mümkün değildir. Bir terör örgütüne uluslararası platformda yer verilmesini kabul edemeyiz.' derken Ahmet Edip Uğur'un tehdit edildiği iddiasıyla ilgili 'Böyle bir şey var ise bunun olması kabul edilemez. Bunun AK Parti siyaseti ile bağdaştırılması mümkün olamaz.' diye konuştu. Kalın basın mensuplarıyla bir araya geldi, gündeme dair konuları yorumladı. 

'BEKLENTİMİZ TAMAMEN İPTAL EDİLMESİ'

Kalın'ın konuşmasından satır başları:

Bizim beklentimiz Erbil yönetiminin attığı yanlış adımdan geri dönmesidir. Tamamen iptal edilmesi yönündeki beklentiyi tekrar hatırlatmak istiyoruz. Telafer'den kaçan kardeşlerimizin evlerine dönmesi bizim için önem taşıyor. 

IRAK İLE İLİŞKİLER

Irak Türkmenleri bağlamında, Kerkük bağlamında bizim herhangi bir etnik gruba karşı negatif tavrımız söz konusu değildir. Burada Irak Kürtlerine karşı bir cezalandırma tavrı söz konusu değil. Dün akşam itibarıyla, memnuniyetle karşıladığımız bir gelişme yaşandı ve İbrahim Halil Kapısı, Erbil tarafından Irak merkezi yönetimine devredildi. Biz Habur Sınır Kapısı'nı bundan sonra da kapatmayacağız. İnsani olarak gidip gelmeler devam edecek, kapı Irak merkezi yönetimi tarafından yönetilecek. 

Irak'ın DEAŞ'tan tamamen temizlenmesi bizim için memnuniyet verici bir gelişmedir. Irak topraklarından PKK'yı tamamen atmak zorundayız. Bu çağrımızı da yenilemek istiyorum.

Suriye'de çatışmasızlık bölgesi açıklaması devam ediyor. Astana'da da bunun altı çizildi. Ama daha orada yapılcak çok şey var. Rejimin zaman zaman ateşkesi ihlal etmesini kınıyoruz. İdlib şu anda 2 milyondan fazla insanın yaşadığı bir yer, insani ihtiyaçların karşılanması lazım. Astana toplantıları bağlamında biz bu süreci devam ettireceğiz. Bizim en büyük önceliğimiz oradaki terör gruplarının tamamen temizlenmesidir.

ŞİNZO ABE'YE SEÇİM TEBRİĞİ!

Japonya Başbakanı girdiği seçimleri kazanarak tekrar Japonya'nın Başbakanı oldu, kendisini tebrik ediyoruz. Japonya'yla çok iyi ilişkilerimiz var. 

NEW YORK'TAKİ TERÖR SALDIRISI

Newyork'taki terör saldırısını en şiddetli şekilde kınıyoruz. Failin ismi ya da aidiyeti üzerinden yapılması muhtemel tartışmalar konusunda uyarımızı yapmak istiyorum. Yalnız kurt, psikolojik sorunları olan kişi gibi değerlendirmeler yapılırken, adı Müslüman ise, radikal İslam terörizmi gibi isimlerin kullanılmasının yanlış olduğunun altını çiziyoruz. Terörün dini, dili, ırkı olmaz.

EKONOMİK DURUMU

Bu yılın ilk yarısında yüzde 5.1 büyüme oranını yakaladık. Dünyada 3. sıradayız. Turizmde de gelişmeler var. Turizmde yüzde 37.6'lık bir artış var. İşsizlik oranının tek haneye düşürülmesi konusunda da tüm çalışmalarımız devam ediyor. Enflasyon konusunda da rakamların düşürülmesi için yoğun bir çalışma sürdürülüyor. Bugün Merkez Bankamız bu konuyla ilgili bir raporunu da yayınlayacak.

'MUHALEFER ADINA BİR UTANÇ VESİKASIDIR'

CHP'li vekil Tezcan'ın yaptığı açıklamayla ilgili biz hukuki yolları harekete geçirdik, suç duyurusunda bulunduk. Öncelikle şunu söyleyeyim; diktatör gibi ifadeler ana muhalefet adına bir utanç vesikasıdır. Siyaseti tüketenlerin siyaset alanı açma çabasıdır. Ayrıca milletin iradesine hakarettir. Bu ülkede o cumhurbaşkanına oy vermiş insanlara hakarettir. Devletin başındaki lidere bu tür yakıştırmalar yapamazsınız. Bu tür söylemlerin ne amaçla tedavüle sokulduğunu biz çok iyi biliyoruz. Buradan çağrımız bu tür seviyesiz ifadelerden muhalefetin de kaçınmasıdır. 

SORU-CEVAP

'ERBİL BAĞDAT İLE İSTİŞARE İÇİNDE ADIMLAR ATMALI'

Erbil yönetiminden herkesin beklentisi bu referandumu yokmuş hükmünde bir çerçeveye oturtmalı. Siyasi olarak bunu nasıl formüle ederler, bu onların meselesi. Ama filli olarak geldiğimiz nokta yok hükmünde sayılıyor olması. Bizim beklentimiz bu yolda Irak Merkez Hükümeti ile istişare içinde adımlar atmalı. Biz geçmişte Irak Kürtleri ile hep yakın ilişkiler içinde olduk. Hep de olacağız. Dolayısıyla o insanlara dönük bir sıkıntının olmasını istemeyiz. 

İbadi ile yapılan görüşmede, Cumhurbaşkanımız Irak'ın DEAŞ'tan temizlenmesi memnuniyet verici bir gelişme olduğunu söyledi ama aynı şekilde PKK'ya karşı da ortak bir mücadele yürütülmeli dedi. Biz bu konuda ortak çalışmaya devam edeceğiz. PKK'ya karşı mücadelemiz devam edecek.

'PYD'NİN ULUSLARARASI PLATFORMDA YER VERİLMESİNİ KABUL EDEMEYİZ'

Bununla ilgili emrivakinin olduğunu arkadaşlarımız ilettiler. Bunu kabul etmemiz asla mümkün değildir. Bir terör örgütüne uluslararası platformda yer verilmesini kabul edemeyiz. 

BÜYÜKADA TAHLİYELERİ

Bu tahliyeler bir yargı sürecidir. Savcıların iddianameleri sonucunda ilk tutuklamalar yapılmıştır. Bu tahliyelerin hiçbir görüşmeyle ilgisi yok. Biz bu haberleri teyit etmedik. Bir görüşme sonucunda tahliyeler olmuştur demek doğru değil.

AHMET EDİP UĞUR'UN TEHDİT EDİLDİĞİ İDDİASI

Böyle bir şey var ise bunun olması kabul edilemez. Bunun AK Parti siyaseti ile bağdaştırılması mümkün olamaz. Genel Merkez bunun araştırılması için gidecektir. (Ajanslar)