Adana’nın Seyhan ilçesinde 5 dönümlük serada 27 yıldır gül yetiştiren Tahir (45) ve Türkan Tayboğa (38) çifti, 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde hazırlıklarını tamamladı. Mesailerine her gün saat 05.00’te başlayan çift, büyük bir özveriyle kestikleri gülleri buket haline getirerek mezatlara gönderiyor.
SOĞUK HAVA VERİMİ YARI YARIYA DÜŞÜRDÜ
2026 yılının Şubat ayında etkili olan sert soğuklar, Adana’daki gül üretimini de olumsuz etkiledi. Normal şartlarda 80 bin gonca gül hasat ettiklerini belirten Tahir Tayboğa, bu yıl verimin 30-35 binlere gerilediğini ifade etti. Tayboğa, "Soba yaktığımız halde güller soğuktan etkilendi. Paradan ziyade, sevgililere yetebilecek kadar gül üretemediğimiz için üzgünüz. Amacımız insanları mutlu etmek" dedi.
GÜL KOKULARI ARASINDA AİLE DAYANIŞMASI
Zorlu kış şartlarına rağmen eşine destek olan Türkan Tayboğa ise işin manevi boyutuna dikkat çekti. Yorucu olmasına rağmen gül kokuları arasında çalışmanın kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Tayboğa, ailece omuz omuza vererek 14 Şubat’ın sembolü olan bu çiçekleri yetiştirmeye devam ettiklerini dile getirdi.
ADANA'da uzun yıllardır gül üreticiliği yapan Tahir (45) ve Türkan Tayboğa (38) çifti, 14 Şubat Sevgililer Günü için hazırlıklarını tamamladı. Sevgililer için her renkten gül yetiştiren çift, sabahın ilk ışıkları ile mesai başlıyor ardından uzun uğraşlar sonucu kestikleri gülleri mezada gönderiyor.
Uzun uğraşlar sonrası aile bireylerinin de yardımıyla kesilen ve buket haline getirilen güller, kolilere alınarak mezada gönderiliyor. Her renkten gül yetiştiren çift, 14 Şubat Sevgililer Günü için hazırlıklarını tamamladı ancak güller soğuk havadan etkilenince verim de düştü.
Sevgililere bu özel günlerinde yeterince gül üretemedikleri için üzgün olduklarını ifade eden Tahir Tayboğa, "Seramızdan normalde 70-80 bin gonca gül alabiliyorken, bu sene havalar çok soğuk gittiğinden dolayı 30-35 bin gonca hasat edebildik.
Adana'da gül üreten çok kişi var. Soba yaktığımız halde hepimizin gülleri soğuktan etkilendi. Özellikle ısıtma sistemi olmayanların gülleri tamamen ziyan oldu. Ama en çok da Sevgililer Günü'ne, onlara yetebilecek kadar gül üretemediğimiz için çok üzgünüz. Paradan ziyade insanları mutlu etmek için mücadele veriyoruz" dedi.
Zorlu bir iş yaptıklarını ancak gül kokularının arasında çalışmanın çok keyifli olduğunu anlatan Türkan Tayboğa ise "Eşimle birlikte mesaimiz 05.00'te başlıyor. Eşime yardım ediyorum. Ailece birbirimize destek vererek çalışıyoruz.
14 Şubat öncesi soğuklardan dolayı verim biraz düşük geldi. Ama yine de moralimizi bozmadık. Yorucu ama güllerin içerisinde güzel vakit geçiriyoruz. Gül kokuları arasında çalışmak bizi mutlu ediyor" diye konuştu.