Bugünlerde evlerde  kışlık domates, reçel telaşı yaşanıyor. Evde doğru hazırlanmayan konserve hayati risk taşıyor. Geçtiğimiz günlerde evde hazırlanan sebze konservesini yiyen ve görme ve konuşma bozukluğu yaşayan, solunum sıkıntısı çeken bir kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar Botulizm bakterisine karşı uyardı. Bu bakterinin genellikle yanlış hazırlanmış konsevelerde olduğu bildiriliyor. Botulizm bir zehirlenmedir. Peki ama ne yapmalı? Özellikle konservelerde köpük ve renk değişimi varsa bunun tüketilmemesi gerektiği bildiriliyor.

Evde yapılan konserve hazırlarken dikkat edilmesi gereken pek çok püf noktası bulunuyor.  Konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar kullanılmalı ve bu cam kavavozlar 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmeli. Sebze ve meyve güzelce temizlenmeli ve yıkanmalı. Kavanozlar fazla doldurulmamalı.  Kavanozun bir kısmı boş bırakılmalı.Ürünler kavanozlara doldurulduktan sonra ağırlık konularak hava kabarcıklarının oluşumu engellenmeli.Konserveler hazırlandıktan sonra mutlaka üzerine tarih yazılmalı. 

Botulizm belirtilerine dikkat

Çift görme, ağız kuruluğu, halsizlik, baş ağrısı, ishal ve kusmaya neden olur. Kalp ritim bozuklukları ve solunum felci görülebilir.