Çökelek süt ya da yoğurdun yağının alınıp kaynatılması ile elde edilen, besin yönünden oldukça zengin olan hafif bir peynir türüdür. Çökelek, Anadolu’da kesik, ekşimik, torak, hamçökelek ve keş isimleriyle de bilinmektedir. Tuzsuz ve hafif peynir sevenler için iyi bir alternatif oluşturan çökelek peyniri, metabolizmayı hızlandırması bakımından diyet listelerinin başını çekmektedir. Kilo vermek isteyenler ve kaslarını şekillendirmek isteyenler için çökelek peynirinin bilinmeyen faydalarını sıraladık..

Çökelek, süte sirke gibi bir asit eklenerek yapılan çökelek, sıvı peynir altı suyundan ayrılan süt kalıntılarının sonucudur. Çökelek peyniri her şeyden önce oldukça iyi bir B12 kaynağıdır. Bir fincan çökelekten, B12 vitamininin yaklaşık 0,9 mikrogramını alırsınız. Bu çok gibi görünmeyebilir, ancak yetişkinler için önerilen günlük değer yaklaşık 2,4 mikrogram olduğundan, bu peynir türü günlük değerinizin %38'ini karşılar ve bu oldukça iyi bir orandır. B12 vücut için oldukça önemidir. Kan ve sinir sağlığı için vücut B12 ye ihtiyaç duymaktadır. Eksikliği, yorgunluk, unutkanlık, kas güçsüzlüğü gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Çökeleğin bir diğer faydası da B2 vitamini bakımından oldukça zengin olmasıdır. aha az bilinen bu vitamin, sağlığınız için çok önemlidir ve bir fincan çökelek, önerilen günlük değerinizin %50'sini almanızı sağlar. B2 vitamininin eksikliği ise vücutta depresyon ve karaciğer sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Çökelek yemenin en çok bilinen faydalarından biri, alacağınız büyük protein desteğidir. Örneğin, sadece bir fincan çökelekte yaklaşık 24 gram protein vardır.

ÇÖKELEK ZAYIFLATIR MI?

Çökelek peyniri A vitamini ve C vitamini bakımından oldukça zengin bir peynirdir. Çocuklar için oldukça faydalı olan bu besin yağ oranının, düşük olmasından dolayı kilo vermedirmeye fayda sağlar. Kas şekillenmesine yardımcı olan, çökelek peyniri, metabolizmayı da hızlandırarak kilo verdirir.

ÇÖKELEK PEYNİRİ NASIL YAPILIR, TARİFİ NASIL?

Çökelek peyniri oldukça kolay bir yöntemle yapılmaktadır. Bir tencereye süt doldurulur. Süt kısık ateşte kaynatılıp içine bir miktar limon suyu ilave edilir. Eklenen limon asidi, sütün topak hale gelip kesilmesini sağlar. Üste çıkan malzeme tülbent veya süzgece alınır ve kalan suyu süzülür. Hepsi bu kadar.

ÇÖKELEK PEYNİRİ İLE LOR PEYNİRİ AYNI MI?

Çökelek peyniri ile lor peynirinin görüntüsü birbirine çok benzemektedir. Fakat hem koku hem tat hem de yapılış bakımından birbirinden oldukça farklıdır. Kullanım alanları da birbirinden ayrılmaktadır. Lor peyniri sütten yapılırken, çökelek ayrandan yapılır. Çökelek, yağı çıkarılmış ayranın kaynatılması sonucu geriye kalan kesilmiş yoğurt parçalarından yapılmaktadır. Lor peyniri ise peynir yapıldıktan sonra süzülmüş olan mayalı sütten elde edilmektedir.

Muhabir: Yazar Silinmiş