Apple’ın şu anki CEO’su Tim Cook’un önderliğinde başlayan etkinlik, Apple’ın çeşitli departmanlarında görev yapan uzmanların sunum ve açıklamalarıyla devam etti. Konuşmasına; geçtiğimiz yıl yaşanan zorluklara karşın geleceğe olan inancını koruduğunu hissettiren iyimser bir bakış açısıyla başlayan Tim Cook, Apple olarak insanların hayatlarında fark yaratmaya devam ettiklerini söyledi. Apple’ın yapmış olduğu çevre dostu girişimlerden duyduğu gururu ifade eden Tim Cook, 2030 yılında Apple’ın yüzde yüz karbon nötr olacağını açıkladı.

Etkinlik, Tim Cook’un yaptığı açıklamaların ardından Apple’ın hizmetlerindeki yeniliklere çevrildi. Bu yeniliklerden ilki Apple müşterilerine özel çeşitli avantajlar sağlayan bir kredi kartı olan Apple Card ile ilgiliydi. Eskisine göre çok daha eşitlikçi bir düzen oluşturmayı hedefleyen Apple, yeni duyurduğu Apple Card Family hizmeti ile bu hedefte büyük bir adım attı. Apple Card’ın aile üyeleri veya iş ortakları arasında paylaşılmasına ve bu ortakların hepsine, kredi kartı geçmişleri nasıl olursa olsun eşit limitten faydalanma imkanı sunulmasını sağlayan Apple Card Family, aile üyeleri için harcama sınırlandırma özelliğini de bu yenilik ile kullanıcılarına sunmuş oldu.

Etkinlikteki bir diğer yenilik ise Apple Podcast ile ilgiliydi. Tim Cook tarafından; “tanıtıldığı günden bugüne dek yapılan en büyük yenilik” şeklinde adlandırılan Apple Podcast’ın yeni sürümü, her şov ve her bölüm için takip etmeyi ve dinlemeyi daha kolay bir hale getiren özel sayfaları içeriyor. Ayrıca yeni kanalları bulmayı daha kolay hale getiren kanallar sekmesini ve yeni abonelik seçeneklerini de Podcast uygulamasına ekleyen Apple, kullanıcılarına Podcast dinlemeyi daha kolay hale getiren benzersiz bir deneyim yaşatmayı hedefliyor.

Hizmetlerindeki yeniliklerin ardından yeni nesil cihazlara geçilen etkinlikte iPhone kullanıcılarını şaşırtacak bir sürpriz de vardı. Apple’ın geçtiğimiz sene piyasaya sürmüş olduğu, aynı zamanda “dünyanın en popüler telefonu” ünvanına sahip olan iPhone 12 modeline yepyeni bir renk seçeneği eklendi. Apple’ın bahar için mükemmel olarak adlandırdığı yeni mor rengi, iPhone 12 ailesine dahil oldu. Bu cuma ön siparişe açılacak olan iPhone 12 ve iPhone 12 Mini’nin yeni mor renkli versiyonu, 30 Nisan’da satışa sunulacak.

iPhone’un ardından Apple, yine bir sürpriz olan yepyeni cihazı Airtag’i tanıttı. Bir anahtarlık kadar küçük boyutlara sahip olan Airtag, Apple’ın “Bul” uygulaması aracılığı ile kaybolan eşyalarınızı bulmanızı sağlıyor. Çok hafif olması sayesinde çanta, cüzdan gibi eşyalarınızda ağırlık yapmayan Airtag, iPhone’unuza gönderdiği çeşitli sinyal ve uyarlılar aracılığı ile sizi doğrudan kendisine yani kaybolan eşyalarınızı yönlendiriyor. Cuma günü̈ ön siparişe açılacak Airtag, 30 Nisan itibari ile satışta olacak.

Airtag sonrasında gecenin yıldızı denebilecek, tamamen yenilenmiş tasarıma sahip olan iMac’ler ortaya çıktı. Tim Cook tarafından “bir yükseltme değil bir dönüm noktası” olarak nitelendirilen yeni iMac’ler göz alıcı tasarımları ve M1 çipleri ile eski nesillerine göre oldukça iddaalı. Apple’ın M1 çipini ilk kez kullandığı bu iMac modeli kullanıcılarına üst düzey bir performans sunmayı hedefliyor. Yeni iMac’ler benzersiz 7 renginin yanında (mavi, yeşil, pembe, gümüş, sarı, turuncu, mor) yepyeni 24” ekran seçeneği ile geliyor. Benzersiz yeni renklerini iMac’lerin kendisi ile sınırlandırmayan Apple, iMac’lerin gövdeleri ile aynı renkteki aksesuarlarını da kullanıcılarının beğenisine sunuyor. Oldukça ince bir gövdeye sahip olan yeni iMac, üst düzey çözünürlüğe sahip 4.5K Retina ekranıyla inanılmaz görüntüler sunuyor. 30 Nisanda ön siparişi açılacak olan yeni iMac’ler, Mayısın ikinci yarısında satışa sunulacak.

Apple’ın geceye damga vuran bir diğer cihazı ise M1 çipe sahip yeni iPad Pro modeli oldu. Tasarım açısından bir önceki modeli ile hemen hemen aynı olan yeni iPad Pro, farkını performansı ile gösteriyor. M1 çipin gücünü alan yeni iPad Pro, kullanıcılarına önceki nesilinden çok daha hızlı bir deneyim vaad ediyor. En üst seviye programları kullanmanızı, en yeni çıkan oyunları oynamanızı ve geliştirilen yeni kamerası ile harika çekimler yapmanıza imkan veren yeni iPad Pro tüm gün süren kesintisiz pil ömrü sunuyor. Tüm bunların yanında 5G teknolojisini de destekleyen iPad Pro, istediğiniz her yerden internete erişmenizi sağlıyor. Depolama seçeneklerini de genişleten Apple, 2 TB gibi oldukça yüksek olan bir depolama seçeneğini de yeni iPad Pro modeli ile kullanıcılarına sunuyor. 30 Nisan itibari ile ön sipariş verebileceğiniz yeni iPad Pro modelleri, Mayısın ikinci yarasına satışa sunulacak.

Hakan Yıldırım