ÖZEL HABER/NURŞEN ŞENTÜRK

Filenin Sultanları geçtiğimiz günlerde Avrupa Şampiyonu olarak tüm Türkiye’ye büyük sevinç yaşattı. Milli oyunculardan Gizem Örge’nin şampiyonluk sonrası yaptığı konuşma ise sosyal medyada gündem oldu. Kupa sevincini yaşayan Örge’nin duygusal konuşmasında öncelik olarak babasına yer vermesi, babasının ona olan inancına vurgu yapması ise izleyenleri duygulandırdı.

BABA ÇOCUK İLİŞKİSİ NASIL OLMALI?

İnsanın gelişiminde ve özgüvenin de baba rolünün ne kadar önemli olduğunu hatırlatan bu sözler toplumca kimi zaman ihmal edilen baba-çocuk ilişkisini yeniden gündeme getirdi.

ANNENİN DE KENDİNİ İYİ SAĞLAMASI İÇİN BABA DESTEĞİ ŞART

Uzman Klinik Psikolog Çift ve Aile Terapisti Ayşe Yılmaz, babanın çocuk gelişimindeki yerinin önemine vurgu yaparken “öncelikle bireyin gelişiminde annenin büyük rol oynadığını ancak annenin de duygularını, sevgi ve şefkatini çocuğuna verebilmesi için tek başına yeterli olmadığını, babanın annenin de kendini iyi hissetmesini sağlayacak bir görevde olduğunu” söylüyor.

‘Babaların çocuk yetiştirirken destekleyici, koruyucu bir şekilde sevgi ve ilgi ihtiyacını karşılaması gerektiğini’ belirten Yılmaz, ‘babanın rolü çocuk gelişiminde çok önemli bir yere sahip’ diyor.

GÜVENLİ BAĞLANMA SADECE ANNE İLE KURULMAZ

Son yıllarda sıklıkla söz edilen güvenli bağlanma sürecinin sadece anne ile kurulmadığına vurgu yapan Yılmaz, “güvenli bağlanma sadece anne ile olabilecek bir durum değildir, baba ile güvenli bağlanma tamamlanır” diyerek bu kavramın önemine değiniyor.

Çocukların anne ile bağ kurabilme, ilişki kurabilme gibi kavramları öğrendiğini söyleyen Yılmaz, ‘baba ile güçlü ilişki denilen, babanın dahil olduğu, üçüncü bir kişinin dahil olduğu bir ilişki durumuna geçiş sağlanıyor, bu durum güvenli bağlanmada çok önemli bir yere sahip” diye ekliyor.

3 YAŞ SONRASI BABA İLGİSİ ÇOK DEĞERLİ

‘Baba ilişkisinin kişinin üzerinde   anneden ayrışmak, farklı bir cins olması nedeniyle gelişmesinde tamamlayıcı bir rol üstlendiğinin’ altını çizen Yılmaz, ‘Özellikle 0-3 yaş sonrası dönemde ruhsal gelişimde babanın varlığının büyük önem taşıdığını’ belirtirken, “özellikle kız çocuklarının karşı cinsten bir kişiden değer görmesinin, ben bir dişi olarak değerliyim hissini almasının olumlu etkileri söz konusu, erkek çocukları için de anneye bağımlı olmadan uzaklaşmak için etkili, özellikle toplumumuzda anneye takılı kalmış, baba ile iletişim kuramamış çocukların ileriki yaşlarda büyük sorunlar yaşıyor, boşanma nedenlerinin altlarında da çoğunlukla bu sorunun olduğunu da unutmamak gerekir’ diye konuşuyor.

ayseyilmaz

'BABA GÜVENDEYİM DUYGUSUNU BESLİYOR'

‘Çocuk gelişiminde anne ile kurulan bağ ile kimlik ve karakter ile ilgili kavramların geliştiğini’ söyleyen Yılmaz, baba ile de cinsel kimlik kavramının şekillendiğini, cinsel kimliği tamamlayanın baba ile kurulan özdeşimin etkili olduğunu belirtiyor. ‘Çocuklar büyürken sevgi ve şefkat duygusunu anneden, güven duygusunu ise babadan alıyor’ diyen Yılmaz, babaların güvendeyim duygusunu içselleştirdiğini, sosyal gelişim açısından da anneye göre çok daha büyük etkisi olduğunu savunuyor.

Yılmaz, ‘Psikolojide iki tür aynalanma durumu söz konusu. Birincil aynalanma anne ile kurulan bağı inşaa ederken, ikincil aynalanma da baba ile olan ilişki durumunu yansıtıyor. Çocuk ayna nöronları ile annenin ona bakışı, onu anlaması ile kendisini tanıyor ve duygularını ihtiyaçlarını tanımlıyor. İkincil aynalanma kavramında ise, kendisinden daha güçlü bir bireyle bağ kurarak onun tarafından aynalanma, onaylanma alması ile destek alıyor. İkincil aynalanmayı çocuklar babalarından alıyor. İnsan gelişiminde birincil aynalanma çok elzem bir durum. Ben varım duygusunu yerleştiriyor, ikincil aynalanma da ben güçlüyüm duygusu içselleştirilmiş oluyor bu noktada da baba çok önemli bir yere sahip” diyor.