Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı Köpek Üretim ve Eğitim Merkezi Kıta Komutanlığı, 2000 yılından bu yana Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın patlayıcı madde arama köpeği, narkotik madde arama köpeği ve devriye köpeği ihtiyacını; üretim, eğitim ve kurs safhalarını icra ederek karşılıyor. Merkezde dünyaya gelen köpekler, henüz 2 aylıkken eğitim görmeye başlıyor. Köpek Üretim ve Eğitim Merkezi Kıta Komutanı Albay Mert Özeray, köpek yavrularının 1 yaşına kadar patlayıcı madde arama köpeği, narkotik madde arama köpeği ve devriye köpeği olarak eğitim gördüğünü belirterek, "1 yaştan sonra patlayıcı madde arama köpeği 4 ay, narkotik madde arama köpeklerimiz 3 ay, devriye köpeklerimiz de 2 ay boyunca birliklerinden gelen kursiyer kullanıcılarıyla beraber kursa tertip edilirler ve kursu tamamladıktan sonra birliklerine sevk edilirler" dedi.

BELÇİKA MALİNOİS CİNSİNDEN SEÇİLİYOR

Söz konusu eğitimler, olası bir patlayıcı madde tespitinde köpek ve eğiticisinin can güvenliği için de hayati önem taşıyor. Bu köpekler, herhangi bir patlayıcı tespiti durumunda hemen olduğu yere oturarak olası tuzaklı patlayıcı maddenin infilak etmesinin önüne geçiyor. Türk Hava Kuvvetleri'nin hassas burunları, eğitimlerinin ardından kursiyerleri ile görev yapacakları birliklere giderek görevlerini icra ediyor. Hassas görevlerde yer alacak bu köpekler, özelikle Belçika Malinois cinsinden seçiliyor. Bu cins, diğer köpek cinslerine nazaran eğitilmeye daha yatkın olması, arama isteği daha yüksek olması, yükseklik korkusunun az olması, dayanıklılığı ve zekası nedeniyle tercih ediliyor. Belçika Malinois'in dışında Labrador cinsi köpekler de yine burada eğitim görerek birliklerde görev icra ediyor.

EMEKLİLİKLERİNİ MERKEZDE GEÇİRİYORLAR

Köpek Üretim ve Eğitim Merkezi Kıta Komutanlığı, aynı zamanda emekli olan köpekler için de birer huzurevi görevi görüyor. Yıllarca başarıyla görevlerini yerine getirip yeri geldiğinde can kurtaran bu kahramanlar, emeklilik yıllarını merkezde geçiriyor. Hiçbir köpek, emekliliklerinin ardından başka bir yere verilmiyor ya da barınaklara teslim edilmiyor. Onlara, görev icra ettikleri yıllardaki kahramanlıklarına yakışır bir emeklilik hayatı sunuluyor.

DHA