Yaz sezonu bitti ama Eylül-Ekim ayları öyle görünüyor ki turizmimiz açısından olumlu geçecek. Özellikle Rusya ve İngiltere'den gelen ve gelecek olan turistler otellerdeki doluluk oranını yükseltiyor. Yan sektöre de can simidi oluyor.

Turizmin göz bebeği yörelerde şimdilerde bir canlılık görülmeye başlandı. Eylül-Ekim aylarında bu canlılığın daha da hareketlenebileceği ifade ediliyor. Bu da hali ile yüzleri güldürüyor.

Dışarıdan gelen turistler neden Türkiye'yi tercih ediyor?

Eylül-Ekim ayları yaz sezonunu aratmıyor. Deniz, güneş ve kum tercihlerde ön planda geliyor. Daha önce yapılan rezervasyonlar da bu şekilde hayat buluyor. Kaldı ki, sonbahar ayları için yoğun rezervasyonların başladığı da ilgililerce dile getiriliyor.

Döviz kurlarındaki yükseliş, dışarıdan gelen turistler için Türkiye'yi "ucuz ülke" konumuna getiriyor. Az para ile dolu dolu bir tatil geçiriliyor Alış-verişlerde de gelenler az para ile bavullarını doldurabiliyor.

Geçenlerde de yazmıştık. Bodrum, Marmaris ve çevre tatil yöreleri İngilizlerin en çok ilgi gösterdiği yerler olarak dikkat çekiyor. Uzun zamandır sakin bir sezon geçirmekte olan Bodrum, İngilizlerin gelmeye başlaması ile yeniden eski günlerine dönmenin heyecanını yaşamaya başladı.

Turizmdeki hareketlilik şunu da ortaya koyuyor:

Her yıl Ekim sonunda biten turizm sezonu bu yıl bir ay uzayacak gibi görünüyor. Gerek tur operatörler, gerek sektör temsilcilerin bu değerlendirmesi turizmimiz için de hiç kuşkusuz sevindirici olacaktır.

Almanya'nın da geç de olsa sınırlarını açması, Türkiye'ye turist göndermeye başlaması ile turizmde yeni bir sayfa açılacak.

Bir de şu var:

Eğer covid-19'da beklenen gerileme olursa Türkiye bunu fırsata çevirebilir.

O nedenle kurallara uyulması konusunda halkımızın da duyarlı davranması her açıdan geleceğimiz için önemlidir.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Polonya, Hollanda, İngiltere, Rusya ve Almanya'dan turistlerin gelmesiyle turizmde sürecin olumlu bir noktaya doğru gittiğini söyledi.

Avrupa'da Türkiye 'siz bir turizm düşünülemeyeceğini belirten İşler, " Önemli bir paydaş ve önemli bir aktörüz. Türkiye bugüne kadar birikimlerinin karşılığını pandemi döneminde gördü. Sektör devletle el ele vererek bu süreci çok iyi yönetti." ifadelerini kullandı.

Rus turistlerin Antalya'ya, Alman ve İngiliz turistlerin ise ağırlıklı olarak Ege kıyılarını tercih ettiğine değinen İşler, "İngiltere'den her gün artan bir talep var. Özellikle eylül ve ekim ayındaki sayılar sevindirici. Almanya'dan sonra diğer AB ülkelerinin de benzer kararı alacağını düşünüyoruz. Turizmciler pandemi koşullarına göre beklentinin üstünde bir sezon geçiriyor. Bu talebi hem iç pazarda hem de dış turizmde gördük" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'ye geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon İngiliz geldiğine işaret eden İşler, "İlk 3 ayı pandemi nedeniyle kaybettik. Geriye de 3 ay var. Bizim tahminimize göre geçen yılın yarısını yakalarız gibi. Sezon uzayacak gibi görünüyor. Tur operatörleriyle yaptığımız görüşmelerde bunu hissediyoruz. Geçen senenin yarısını bile yakalamış olsak büyük bir başarı elde etmiş olacağız." diye konuştu.

Özetleyelim:

Sıkıntılı bir turizm sezonu geçiriyoruz. Belki hedeflerimiz tutmayacak ama, sezonu az zararla atlatmak bile bu ortamda bir başarı olarak değerlendirilmelidir.

Türkiye'ye turist gelmesi sadece otellerin doluluk oranını artırmayacak. Yan sektör de nefes alacak. İş ortamı yaratılacak.

Nereden bakılacak olursa olsun, az olanla da yetinmek durumundayız.

Dikkat edilecek olursa, turizmde ilklerde yer alan birçok ülke içinde bulundukları zorlukları halen aşamadılar. Türkiye'yi orantılandığımızda bugünlerdeki bu çıkışın bile önemli olduğunu görürüz.

Güzel ve özlenen günleri birlikte yaşamak dileği ile.