Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 104’üncü açılış yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında TBMM'de resepsiyon düzenlendi. Burada anayasa değişikliğine ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, “Siyasi partilerin görüşlerini artı Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerinin, yargı, hukuk camiasının görüşlerini alarak fikri olan herkesin bu sürece samimi katkı sağlamasını temin edeceğiz. Bildiğiniz gibi anayasalar ulusal mutabakat metinleridir. Yeni Anayasa tartışmalarını yaparken özellikle üsluba da herkesin dikkat etmesini tavsiye ederiz. Burada biz, birlik ve bütünleşmeyi sağlayacak olan anayasa çalışmalarının bir ayrışma vesilesi olmamasını temenni ederiz. Bu iklimi oluşturmak, iyi bir üslupla doğru yöntemlerle doğru zemini TBMM’de bu işi gerçekleştirmek için gayret sarf edeceğiz. Şimdiye kadar esasa ilişkin hiçbir fikir beyan etmedim. Sadece ‘usul esasa mukaddemdir’ diyorum. Önce bir işi nasıl yapacaksınız onun usulünü belirlemeniz lazım. Bu esastan daha önemlidir. Önce bunun belirlenmesi lazım; bu da tabii anayasanın nasıl olacağına karar verecek olan TBMM’deki milletvekilleri ve onların ait oldukları siyasi partiler, bütün siyasi partilerin çoğunluğunun kabul edebileceği bir yöntemin oluşması lazım. İnşallah bu samimi gayretleri ortaya koyduktan sonra TBMM’de çok büyük bir çoğunlukta, referanduma gitmeye ihtiyaç olmayacak çoğunlukla yani 400 milletvekilinin üstünde bir desteği bularak anayasa çalışması yapılır. Buna yeni anayasa mı dersiniz anayasa değişikliği mi dersiniz; bu benim tek başıma vereceğim bir karar değil. Bu partilerin, siyasi partilerin, yöneticilerinin, yetkililerin, genel başkalarının, genel grup başkan vekillerinin, meclisteki milletvekillerinin vereceği bir karardır” dedi.

Kurtulmuş, “Türkiye’nin sorunlarının ne olduğunu biliyoruz. Bunların nasıl çözüleceğini de biliyoruz. Herkes eteklerindeki taşları dökerek ümit ederim ki bu anayasa sürecine katılır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel’in beklenen görüşmesine ilişkin soruyu yanıtlayan Kurtulmuş, “Sayın Cumhurbaşkanımız en kısa süre içerisinde muhtemelen önümüzdeki hafta içerisinde CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’i kabul edecektir. Artık kendi takvimi içinde onu gerçekleştirir.” Diye konuştu.

Kurtulmuş ayrıca yeni anayasa tartışmaları içerisinde herkesin söylediği fikre saygı duyduklarını vurguladı. Kurtulmuş, TBMM olarak vazifelerinin doğru tartışma temelini temin etmek olduğunu söyledi. Kurtulmuş, “Konuşacağız, partilerle konuşacağız. Meclis buna karar verir. Ben haftaya görüşmelere başlayacağım” ifadesini kullandı.

dha