Kadın Kadına köşemin bu haftaki konuğu Survivor 2017 Gönüllüler Takımı yarışmacısı ve aynı zamanda mimar olan Burçak Tuncer. İzmir Karşıyaka doğumlu olan Tuncer, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık bölümü mezunu. Eğitim hayatı boyunca birçok sanat dalı ile ilgilenen, Çeşme'de ilk kişisel resim sergisini de açan Tuncer'in resim ve tasarım alanlarında pek çok ödülü de bulunuyor. Bir dönem ritmik jimnastik de yapan Tuncer, adada sporcu kişiliği olmadığı halde sergilediği başarılı performansları ile biliniyor. Survivor'da yarışırken sahip olduğu pozitif enerji ile takım arkadaşlarına destek olan Tuncer'in adaya gelmeden önce, 'Kendi hikayemi yazmaya gidiyorum' dediği de biliniyor.

- Gönüllüler Takımı için 300 bin kişi arasından seçildiniz? Şanslı olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Kesinlikle düşünüyorum. Adaya ayak basana kadar seçildiğime inanamadım. 

- Survivor'a katılma kararını nasıl aldınız?

"Hayatımda herşey yolundaymış gibiydi. Ama nedense daha genç yaşımda monoton bir hayatım olduğu hissine kapıldım. Farklı bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm ve başvurdum."

- Adaya gelmeden önce, Survivor'a kendi hikayemi yazmaya geliyorum demiştiniz. Kendi hikayenizi yazabildiğinizi düşünüyor musunuz?

"Oraya gelen herkesin bir hayali vardı. Kimi oyuncu olmak kimi şarkıcı olmak istiyordu. Tek ortak noktamız, herkes hayatını bir noktada değiştirmek istiyordu. Bende oraya kendi hayatımı değiştirmeye gittim. Bu benim hayatım ve kendi yolumu ben çiziyorum demeye gittim. Ve evet, güzel bir hikaye yazdığımı düşünüyorum."

- Ailenizden, yakın çevrenizden gitmeden önce ne gibi tepkiler aldınız?

"Gitmeden önce, elemelere giderken bile "senin ne işin var? Sen nasıl yapacaksın orda? Sen sporcu bile değilsin!" gibi tepkiler aldım. Gidip 15 hafta kalabileceğime kimse inanmamıştı. Ama ben kendine inanıyordum." 

İnanmak, başarmanın yarısıdır

- Gönüllüler Takımı'nda spor geçmişiniz olmamasına rağmen başarılı bir performans sergilediniz? Bunu neye borçlusunuz?

"İnanmak başarmanın yarısı derler. Ben kendime inandım. Çünkü oraya kendi isteğimle gittim. Fiziksel olarak zayıf olduğumun farkındaydım ama bu durumu avantaja çevirmeye çalıştım çoğu zaman."

- Adada biraz daha kalmayı hak ettiğinizi düşünüyor musunuz?

"Adada kalmayı kimin hak ettiğini halk karar veriyor ve buna sonsuz saygı duyuyorum. Demek ki buraya kadarmış dedim ama zaten o haftalarda ismimin çıkmasını bekliyordum. Sonuçta bu bir yarışma."

- Çeşme'de ilk kişisel serginizi açtınız. Devamı gelecek mi?

"Devam etmesini çok istiyorum. Resim çalışmalarıma devam ediyorum ancak sergi açmak için biraz daha zamanım var."

- Sanat sizin için neyi ifade ediyor?

"Sanat, benim için kendimi ifade etmenin başka bir yolu. Duygu ve düşüncelerimin dışa vurumu."

Survivor psikolojik olarak zorlu bir süreç

- Bir binayı tasarlamak mı daha zor, Survivor'da yarışmak mı?

"Survivor psikolojik olarak çok daha zor. Bir bina tasarlamak için eğitimini almış olmanız gerekli ancak Survivor'da yaşamanın, yarışmanın eğitimi yok. Ben burada size eğer giderseniz şunu yapın, bunu edin diye anlatsam, öğretsem bile bir işe yaramaz. Orası başka bir yer. Bir süre sonra insan ilişkileri, özlem ve açlık devreye girince insan kendi olamıyor, değişiyor. Sağlıklı düşünemez hale geliyorsunuz. Olaylara normal yaşantınızdakinden farklı tepkiler vermeye başlıyorsunuz. Çok iyi bir spor geçmişiniz olsun, o son atışa geldiğinizde psikolojiniz bazen engel oluyor, atamıyorsunuz."

- Survivor'a gelmeden önce kafanızda ben finali görürüm ya da şu kadar haftaya kadar dayanabilirim şeklinde bir düşünce var mıydı?

"Finale kalacağımı hiç düşünmedim çok iyi yarışmacıların olduğunun farkındaydım. Fragmanlarda bile iddialı bir söz söylemedim çünkü kendimi biliyordum. Ancak kendimden beklenenin fazlasını yaptığımı düşünüyorum. Herkes ilk hafta dönmemi bekliyordu ama ilk haftalarda elenmemek için gücümü sonuna kadar kullandım."

Bana sabretmeyi öğretti

- Survivor hayatında neleri değiştirdi?

"Kesinlikle sabretmeyi öğrendim. Çok sabırsız biriydim. Hem olaylara hem insanlara karşı. Sabretmeyi, sakin kalmayı, anlayış göstermeyi."

- Duygusal olarak ne kattı size?

"Survivor da çok ağladım. Normalde ailem, arkadaşlarım bilir hiç ağlamam ben. Ağlancak şeye bile gülerim. Ama orada bir şey oldu. Durup dururken ağlamaya başlıyordum. Survivor beni çok duygusal yaptı."

- Adadan döndükten sonra, ilk ne yemek istedin?

"Çikolata ve boyoz. Elendiğimde bir kavanoz çikolatayı kaşık kaşık yedim. İzmir'e geldiğimde de boyoz, bir sürü boyoz."

- Adada seni en çok üzen ve en çok sevindiren olaylar neler?

"Bir gece inanılmaz bir yağmur yağdı ve barakanın neredeyse hepsi su aldı. Bizim kızların yattığı kısım adeta göl oldu. O kadar ıslanmıştık ki sabaha kadar donmamak için geceyi 'mutfak' dediğimiz kısımda ateşin etrafında kumun üzerinde geçirdik ve hiç uyumadık. Sabah olduğunda birbirimize sarılıp saatlerce ağlamıştık. En üzüldüğüm ve en çaresiz olduğum anlardan biriydi. En çok sevindiren olaylar tabi ki ödül oyunlarını kazandığımızda ki sevinçlerimizdi."

Kadınlar birleşirse kimse karşılarında duramaz

- Kadına yönelik şiddet ve taciz olaylarına dair topluma ne mesaj vermek istersiniz?

"Sadece kadına değil, erkeğe, çocuğa, hayvana kısacası her hangi bir canlıya şiddet ve taciz gözardı edilemeyecek ciddi bir durum. Ben şiddetin her türlüsüne karşıyım. Bu durumu değiştirmek istiyorsak ahlaklı nesiller yetiştirmeliyiz. Artık sadece eğitim de bu ahlaklı bireylerin yetişmesinde yeterli rol oynamıyor. Aile ve yetiştirilme tarzı, insanın diğer bir insana olan saygı ve sevgi kazanımında ki temeli oluşturuyor. Şiddete karşı duyarsız kalmamalıyız. Şiddete olan cezai yaptırımların arttırılması ve daha caydırıcı olması gerekiyor."

- Kadınların çalışma hayatında daha aktif bir şekilde yer alabilmesi için neler yapılmalı?

"Çok başarılı kadınlar var. Başarılı kadınları gördükçe diğer kadınların da istediklerinde her şeyi yapabileceklerini biliyorum ve onlarında buna inanmalarını istiyorum. Kadınların birbirleriyle olan dayanışmaları artmalı, ve birbirlerine destek olmalılar. Kadınların el ele verdiği yerde, kimse karşılarında duramaz."