Kadın Kadına köşemin bu haftaki konuğu sosyal projelerin aranılan ismi Şeniz İşsever Ulusoy. Babasının askerlik mesleği nedeniyle çocukluk yılları yeni yerler, yeni insanlar tanımakla geçen Ulusoy’a bu zamanların da pek çok katkısı olmuş. 4 yıl önce İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Gemi Mühendisliği okuyan oğlunun eğitimi için İstanbul’a gelen Ulusoy, Facebook’ta müzisyen Bora Gencer’in sosyal bir proje paylaşımına denk gelmiş ve bundan çok etkilenerek kendisi ile iletişime geçmiş. ’Kadınlara yönelik şiddete hayır’temalı düzenlenen fotoğraf ve afiş yarışmasına İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Kadın-Çocuk Kısım Amirliği personeli bir kadın astsubay ile fotoğraf dalında katılan Ulusoy, bu yarışmadan birincilik elde etmiş. Ulusoy, ilk adımını Bora Gencer ile attığı bu proje sonrası gelen birinciliğin kendisini çok mutlu ettiğini ve yeni ufuklar açtığını söylüyor. Babasının mesleği gereği çok küçük yaşlardan itibaren disiplin ile tanışan, zamanı iyi kullanmayı öğrenen Ulusoy,  “Aldığım eğitim ve  terbiye gereği iş toplantılarına hep zamanından önce giderim” diyor. Ulusoy, aynı zamanda Engelsiz Yaşam Vakfı ve TV 8,5’ta yayınlanan Tekno Haller isimli programın da genel koordinatörlüğü görevlerini yürütüyor.

Babanızın asker olması hayatınızı epey etkilemiş anlaşılan...

"Babam asker olması nedeniyle Türkiye’nin pek çok yerinde görev yaptı. Her tayin yeri benim için ayrı bir heyecandı. Yeni şehirler, yeni insanlar. Asker çocuğu olunca, birilerinin geçici olarak bile katlanamadığı zorluklara, uzun yıllar boyu katlanmak zorunda kalırsınız. Disiplin ile çok küçük yaşta tanıştım. Zamanı iyi programlayan ve kullanan biri oldum. Fazla şehir gezmek, tanıdığım insan sayısını, her şarta uyum yeteneğimi, her şeyden önemlisi özgüvenimi arttırdı. Asker çocuğu olarak doğuştan atak, sıcak ve sevecen değilsen, gittiğin her yerde dengeli ilişkiler kurmakta zorlanırsın. Ben şanslı bir çocuktum. Yaradılışım gereği bunların tamamına sahip olduğum için hiçbir zorlukla karşılaşmadım"

Disiplinli bir hayat tarzım var

Genel Koordinatörlüğünü yaptığınız Engelsiz Yaşam Vakfı ne zaman kuruldu? Ne gibi çalışmalar gerçekleştirdiniz?

"Engelsiz Yaşam Vakfı 2011 senesinde kuruldu. Ben de bu vakfın Genel Koordinatörü olarak görev almaktayım. Vakfımız kuruluşundan bu yana birçok ihtiyaç sahibi engelliye tekerli sandalye, ilaç, kira, burs, erzak gibi taleplerinde destek olmuştur. ’En Büyük Engel Kalpte Olandır’sloganıyla hareket eden kurumumuz düzenlediği konferanslar, eğitimler ve en büyük yardım gecesi olan ’Engelsiz Yaşam Ödülleri’ile iş, siyaset, sanat ve basın dünyasında büyük ses getirmektir. Vakfımızın Çukurova Bölge Müdürü sevgili Deray Yurdakul ile yakın zamanda Adana’da iki etkinlik gerçekleştirdik. Nisan ayında Uluslararası Portakal Çiçeği Festivali’nde engelliler için bir stant açtık ve sağlanan gelirlerle onlara destek olduk. Haziran ayında ise Adana Huzurevi ve Yaşlı Bakım Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret ettik. Hem okuyup hem çalışan üniversite öğrencilerimizden satın aldığımız giysileri huzurevi sakinlerine armağan ettik, böylelikle iki tarafa da yarar sağladık. İleriki günlerde sevgili Deray Yurdakul ile yine bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Buradan vakıf başkanımız Sayın Atılla Kaplakarslan’a ve tüm vakıf üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."

Sosyal sorumluluk projelerinin aranılan ismisiniz. Bu başarınızı neye borçluyuz?

"Yaşamım boyunca insanların yaşam koşullarını çok iyi gözlemleyen biri oldum. İnsanların hayatlarında neyin eksik olduğunu, ihtiyaç sahiplerine hangi yolla ulaşılabileceğini çabuk çözebilen biriyim. Bütün bunlara dürüstlüğüm, doğallığım, çalışkanlığım, insanlarla olan sıcak ve samimi ilişkilerim de eklenince sosyal projelerdeki başarıyı da beraberinde getirdi."

TV programı nasıl gidiyor?

"Programımız güzel bir şekilde yol alıyor. Volkan Güngör’ün sunduğu Teknoloji, Evren Turhan’ın sunduğu Tekno Haller Ligi ve sevgili Ece Pirim’in sunduğu ” Ünlülerin Teknoloji ile Sınavı “ isimli üç bölümümüz bulunuyor.  Programımız Mayıs ayında bir eğitim kurumunun ödül gecesinde ’Yılın En İyi Teknoloji Programı’ödülünü aldı. TV 8,5 Tekno Haller Ligi Sezon Kupası Ödül Töreni ile sezon finali yaptık. Şu an her pazar saat 10.00’da programımızın tekrarı yayımlanıyor."

Sosyal projeler devam edecek

Önümüzdeki süreçte ne gibi projeleriniz bulunuyor? Sizi nerelerde göreceğiz?

"Sosyal projeler tüm hızıyla devam edecek. Ünlüler ve engellilerin bir arada bulunduğu bir tiyatronun çalışmaları başladı. Eylül sonunda bitirmeyi planlıyoruz. Bunun dışında dört önemli kurumun Yılın En’leri ödül gecesi için ekip arkadaşlarım, araştırmacı yazar Ahmet Yaşar Akkaya, sunucu oyuncu Ece Pirim ve basın medya dünyasının renkli isimlerinden Ahmet Murat Doğuşlu ile çalışmalarımıza başladık. Yine ilerleyen günlerde müziğin usta isimlerinden sevgili Selçuk Ural ile sürpriz bir projemiz olacak. Son olarak da yurt dışında bir futbol organizasyonunda da görev alacağım."

Kadınlar tedirgin yaşıyor

Ülkemizdeki kadınların yaşadıkları sorunlara değinmek istiyorum. Sizce ülkemizde kadın olmak zor mu?

"Sadece ülkemizde değil bence dünyada ” kadın “ olmak zor. Ülkemizde ilk göze çarpan trafikte kadın sürücülerin sürekli sıkıştırılması. Bu çok can sıkıcı bir durum. Diğeri bir kadın ailesinden ayrı yaşayacaksa mutlaka bir erkeğe teslim edilmeli, aksi halde yalnız yaşaması sakıncalı. Bir kadınsan tecavüze uğramaktan, bir anneysen çocuğunun tecavüze uğramasından hep tedirginsin günümüzde. Tacize, tecavüze uğrayan kadın utanıyor, anlatamıyor, korkuyor. Çünkü suçlanacak, dışlanacak belki de en sevdikleri tarafından hayatına son verilecek. Erkek çocuğu veremediği için aile bireylerinin kararıyla üzerine ikinci bir eş getirilen kadınlar, gözü açılacak gibi saçma bahanelerle eğitimden yoksun bırakılan kadınlar, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan kadınlar... Ülkemizde ve dünyada kadınların yaşadığı zorlukları saymakla bitiremeyiz."

Erkeklere sesleniyorum 

Kadınların maruz kaldığı taciz olayları ile ilgili topluma ne mesaj vermek istersiniz?

"Erkeklere sesleniyorum. Gece sokakta yalnız yürüyen bir kadın gördüğünüzde aklınıza gelen ilk şey ona tecavüz etmek olmasın. Mini etek, şort, tayt vesaire giyen kadınların bu kıyafetleri sizleri tahrik etmek için giydiğini düşünmeyi, farkında olmadan eteği sıyrılan, beli açılan bir kadının “arandığını” düşünen beyin hücrelerinizi öldürün. Son olarak, sevgiliniz, eşiniz sizden ayrılmak, boşanmak istiyorsa onu öldürmek yerine ayrılmayı tercih edin. Çok sevmek size bir kadına şiddet uygulamak veya onu öldürmek hakkını vermez."