Oğlunu emzirirken gerekli desteği alamayan ve diğer kadınların da benzerzorlukları yaşamasını istemeyen Arzu Yörükoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın izniyle emzirme danışmanlığı eğitimi veriyor. Türkiye'nin ilk emzirme danışmanı Yörükoğlu, "Sağlıklı nesil için ilk 6 ay sadece anne sütü" diyor. 

Kadın Kadına köşemin bu haftaki konuğu Türkiye'nin ilk Emzirme Danışmanı Arzu Yörükoğlu. Ülkemizde son yıllarda adını sık sık duymaya başladığımız bu alan ile 1993 yılında tanışan Yörükoğlu, kurmuş olduğu Mother's Milk isimli şirketi ile her yıl binlerce kadının hayatına dokunuyor. Oğlunu emzirirken gerekli desteği alamayan ve diğer kadınların da kendisi gibi zorluk yaşamasını istemeyen Yörükoğlu, aynı zamanda süt pompalarını da Türkiye'ye ilk kez getiren kişi olarak biliniyor. Sağlık Bakanlığı'ndan Emzirme Danışmanlığı Eğitici Eğitimi Sertifikası'da alan Yörükoğlu, ünlü Ameda markasının da Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. 

- 1993 yılında ülkemizde henüz doğum konusunda günümüzdeki kadar bilinç yokken, bu alana yönelmek aklınıza nereden geldi?

"Yenidoğan döneminde annelerin ihtiyaç duyduğu emzirme danışmanlığı fikri, 1993 yılında doğan oğlumu emzirirken gerekli desteği alamamam ile başladı. Sonrasında neden olmasın dedim ve araştırmaya, konu ile ilgili eğitimler almaya başladım. Sonrasında kendi şirketimi kurdum ve Mother's Milk olarak yoluma devam ediyorum. Bu mesleğe yönelmemde annemin beni hiç emzirememiş olmasının da payı olduğunu düşünüyorum."

- İlk 6 ay anne sütü diyorlar sizin ise ilk 2 yıl anne sütü şeklinde bir sloganınız var. Bu süreç biraz uzun değil mi?

"Evet, toplumuzda doğru bilinen yanlışlardan birisi de ilk 6 ay anne sütüyle beraber takviye gıdalar alınması yönündedir. Ben ise elbette ki her bebek dostu destekçi gibi emzirme danışmanı olarak ilk 6 ay boyunca bebeğe sadece anne sütü verilmesini öneriyorum. O zaman bebek daha sağlıklı oluyor ve hastalıklara yakalanma olasılığı da bir o kadar düşüyor. Bazen de anne adayı sütüm olursa veririm, yoksa vermem diye düşünüyor. Oysa sütü olmama durumu 200 annede 1 karşılaştığımız bir durum. Ama bizim toplumuzda annelerin yüzde 60'ı sütünün olmadığını söylüyor, işte hazin olan bu! İlk ay; tek başına anne sütü ile emzirme oranı toplumuzda çok yüksek,  ikinci aydan itibaren meme başı çatlaklarından yılıp emzirmeyi kesme başta olmak üzere birçok sebepten emzirme sekteye uğruyor, anne sütünde azalmalar meydana geliyor. Emzirme işlemi, yüzyıllar boyunca süregelen doğal bir işlemken, kadın sağlığı ve bebek sağlığı için de büyük bir önem arz ediyor. Kadınlar anne sütünün yetersiz kaldığı konusunda yanılgıya düşmesinler, tek başına anne sütü kesinlikle yeterlidir. Mama ile beraber olarak alınınca anne sütünün yararlarının tamamıyla bebeğe ulaşmadığı unutulmamalıdır."

- Mesleğinizi duyunca şaşıranlar çok oluyor mu?

"Türkiye'de daha yeni yeni duyulmaya başlanan bir alan olduğu için insanlar ilk kez duymuş oluyor ve çok şaşırıyorlar."

BİNLERCE KADININ HAYATINA DOKUNDUM

- Emzirme Danışmanlığı eğitimi hakkında da bilgi alabilir miyiz? Bu eğitim hangi dönemde alınmalı?

"Bu eğitim hamilelerin kendilerini doğum sonrasındaki sürece iyice alıştırdıkları 9. aydan itibaren alınmalı. Yaklaşık 1,5 saat süren bu eğitimde, kadınların sütüm yok şeklindeki kaygılarının yersizliğinden emzirme sürecine, süt sağımına kadar her şeyin bilgisini anlatıyoruz. Kadınların negatif tüm düşüncelerini yok etmeye çalışıyoruz. Hatta anneler için emzirgitsin diye bir hastagı destekledik, çok da güzel oldu. Bunu sık sık kullanıyoruz. 'Emzirme bir kadın hakkı, anne sütü almak da her bebeğin hakkı'  diyerek çıktığımız yolda kadınların her zaman yanlarında oluyoruz. Kadınlar aslında çok güçlü ve biz de bu güçlerini hissetmelerine önderlik ediyoruz. Bugüne dek binlerce kadının hayatındaki çok özel anlarına dokunabilmek gerçekten müthiş bir duygu. Geliştirdiğimiz ürünlerden yararlanan pek çok kadın da bulunuyor. Türkiye'deki ilk pompa setlerinin üretimini de biz gerçekleştirdik. Yol arkadaşlarım ile güzel işlere imza atıyoruz. Dünyada uzun zamandır farkındalık yaratan insanların dönemi başladı. Yaşam, kendi hayatındaki deneyimleri bulup yaşamak için ve orada dersler çıkarmak için uzun değil, onların tecrübelerinden yararlanmalıyız, yeter ki bunu fark edip farkındalık yaratalım."

- Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından her yıl 1-7 Ekim Emzirme Haftası olarak kutlanıyor. Bu haftada siz neler yapıyorsunuz?

"En son Ekim ayında Emzirme Haftası'nda İstanbul'da bulunan bir alışveriş merkezinde 14 kadına eğitim verdik, doğru bilinen yanlışları işledik. Bebeklerini sağlıkla doğuran anneler bana sonradan ulaştı ve ne dediyseniz aynı süreç yaşandı şeklinde yorumları ile beraber onlarca teşekkürlerini sundular, tabi bu benim adıma çok sevindiriciydi."

- Bebek ilk doğduğu anda açlık tehlikesi oluşmaması adına hastanelerde mama verildiğini biliyoruz. Bu durumda anne ne yapmalı?

"Evet, yenidoğan servisinde, anne o esnada yarı baygın bir durumdayken bebekte hipoglisemi ya da sarılık gelişmemesi, açlık tehlikesi yaşanmaması adına hemşireler bebeğe hızlı bir önlem olarak mama verilmesinde öncülük yapabiliyorlar maalesef. Bu durumda annelere şunu tavsiye ediyorum, kontrol edemediğiniz hiçbir şey için üzülmeyin. Eğer mama verildiyse nasılsa evde kontrol sizde olacak, anne sütü ile zaten devam edersiniz ve bu durumu takıntı yapmayın diye annelere tavsiyelerde bulunuyorum, tabii bunun tersi de oluyor, çok özverili hemşireler de var, anne sütü alabilsin her bebek diye ellerinden ne gelirse yapıyorlar, çabaları yadsınamaz"

- "Herhangi bir nedenle emziremeyen bir bebek için anne ne yapmalı?

"Bu durumda da en iyi gıda, annesinden sağılmış süttür. Bunu UNİCEF de söylüyor."

- Kadınların merak ettiği diğer bir soru ise, memeye yapılan herhangi bir estetik veya cerrahi operasyon emzirmeyi etkiler mi?

"Hayır, kesinlikle etkilemez. Doktorlar bu operasyonları süt kanallarına dokunmadan gerçekleştiriyorlar."

EMZİRİLMEMİŞ BEBEKLER SUÇA EĞİMLİ OLUYOR

- Emzirme esnasında anne ve bebek arasında özel bir bağ oluşuyor ve siz bu bağın ileride şiddet ve sorunlu bir birey olma konusu arasında bir bağı olduğunu savunuyorsunuz. Bu konuyu biraz açar mısınız?

"Emzirme esnasında anne ve bebek arasında çok özel bir bağ oluşuyor. Anne ve bebeğe fizyolojik yararlarının yanı sıra psikolojik yararlarının da çok olduğu bir süreç yaşanıyor, bağlanma dediğimiz olay gerçekleşiyor. Emen bebeğin ileride suça yönelme oranının daha düşük olduğu da yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıktı. Emmeyen bebeğin ileride sosyal başarısı düşük, kendini ifade etmede zorluk çeken ve suça eğilimli bir birey olabiliyor."

- Yani, ülkemizdeki kadına yönelik şiddetin temelinde emzirilmemiş bebeklerin olduğunu da söyleyebilir miyiz?

"Bebek emzirme yolu ile annesinden her duyguyu alıyor, kendisini güvende hissediyor. Evet, şiddet olaylarının temelinin de emzirmeden geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Her kadın bebeği olduktan sonra bir anlamda çoğalıyor, üretkenliğini ve toprak ana oluşunu görüyor. Yel değirmenlerine karşı savaş verdiğini fark ediyor. Şiddet olaylarında da kadınlar asla korkmamalı ve kendisine güvenmeli. Kadınlar, şiddet karşısında birlik olmalı, bir arada ses çıkartabilmeli. Anneler, kız ve erkek çocuklarına da farklı şekillerde davranış sergilememeli."

- Son olarak, size ulaşmak isteyen kadınlar için instagram hesabınızı paylaşır mısınız?

"Elbette, anneler ve anne adayları bana @mothersmilktr ve @arzuyorukoglu isimli hesaplarımızdan ulaşabilirler."