Instagram hesabından kendisine yöneltilen cinsel içerikli mesajlara isyan eden oyuncu Sibel Kekilli sosyal medyadan uzaklaşmaya karar vermişti. Türk asıllı Alman oyuncu Sibel Kekilli, 'Çoğunluğu Türk halkından olmak üzere' diye açıkladığı cinsel içerikli taciz mesajları aldığını söyleyerek, Instagram hesabından İngilizce ve Türkçe olarak isyan etmişti. Sibel Kekilli, Instagram’daki taciz mesajlarına sayfasında 'Tehditlerinizi, istismarlarınızı ve iğrenç cinsel içerikli mesajlarınızı daha fazla tolere etmeyeceğim. Bağnaz, ikiyüzlü, nefret ve haset dolusunuz. Size acıyorum! Defolun gidin! Lütfen hesabımı takip etmeyi bırakın!' diye yazmıştı.

KISA BİR SÜRELİĞİNE DEMİŞTİ AMA...

'Kısa bir süreliğine veda etme zamanı' diyerek sosyal medya hesabını askıya alacağını ima eden Sibel Kekilli'nin sadece Türkiye’de yaşayan kullanıcıları engellediği ortaya çıktı. Sibel Kekilli’nin Instagram profiline girmek isteyenler, birkaç gündür “Bulunduğun bölgede bu profile ulaşılamıyor” mesajıyla karşılaşıyor. Game of Thrones (Taht oyunları) dizisindeki oyunculuğuyla bebeği toplayan ve son olarak 2006 yılında oynadığı Eve Dönüş filminin çekimleri için Türkiye'de uzun süre kalan oyuncunun, Türk yapımı bir gerilim filminde rol alacağı konuşulmuştu.

BÜTÜN ÜLKEYİ NASIL ENGELLEYEBİLİR?

Yasalar gereği başta içki markaları olmak üzere birçok Instagram profiline ülkemizden giriş yapılamamaktadır. Sibel Kekilli’nin Türkiye’den gelen kullanıcıları engellemesi ile akıllara kişisel Instagram profillerinde bu tarz ülke erişimi engellemesinin nasıl yapıldığı sorusunu getirtti.

Profil kısıtlama iki şekilde yapılmaktadır. İlk olarak; Instagram’da kısıtlanan profiller genelde ülkelerin telekomünikasyon yönetimi tarafından yasaklanır, amaç o profile karşı yapılan bir dışlama veya uygunsuz içerik olarak belirtilebilir. Bu durumda profil belirtilen bölge veya bölgelerde erişime kapatılır.

İkincisi: Instagram kurallarındaki ‘Instagram topluluğunun diğer üyelerine saygı duyun’ maddesinde; ‘İnandırıcı tehditler veya nefret söylemi barındıran içerikleri, aşağılama veya küçük düşürme amacıyla özel bireyleri hedef alan içerikleri, birine şantaj yapma veya taciz etme amaçlı kişisel bilgileri ve tekrar tekrar gönderilen istenmeyen mesajları kaldırıyoruz.’ ifadelerini gerekçe göstererek profilinizi belirtilen bölgelerde erişime kapatabilirsiniz.

Instagram yönetimi kendisine gelen bu talepleri hızlı bir şekilde işleme alarak, uygulamaya koymaktadır. Sibel Kekilli kendisine gelen hakaret mesajlarını gerekçe göstererek Türkiye’den gelen kullanıcıları erişime kapattı.(Posta)