Bugün tanıtacağım kitap 2013'de bastırılmış. "Dünya Ozanı Âşık Veysel Sempozyumu" için geçtiğimiz günlerde gittiğim Sivas'ta armağan edildi. Adı: "Kültürümüzde Türkü Sempozyumu Bildirileri" Toplamı 1300 sayfayı geçkin, üç ciltin içeriğinde türkülere ilişkin seksen bildiriyi içeriyor. 

Kültürümüzde Türkü Sempozyumu 22-25 Ekim 2011'de yapılmıştı. Bildiri sunanların metinlerini göndermesi gecikince kitap iki yıl sonra basılabilmiş. Benim şanssızlığımdan olsa gerek, bir cildin bazı formaları noksan çıksa da kütüphanemde yararlanabileceğim bir eser olmuş. Türküye, musikiye, derlemeye ilgi duyanların yararlanması, başucu kitabı yapması gereken düşünceler, belgeler manzumesi... 
Ülkemizde çoğu yerde sempozyumlar, paneller, kongreler yapılmakta, çoğunda onca hazırlıklar, araştırmalar, öne sürülen görüşler orada uçup gitmekte. Bunları kitap haline getirenler arasında Sivas övgüyü hak ediyor. Daha önce "Selçuklular Döneminde Sivas Sempozyumu", "Osmanlılar Döneminde Sivas Sempozyumu",  "Cumhuriyet Döneminde Sivas Sempozyumu" yapıldı. Bu sempozyumların bildirileri kitap haline getirilerek bastırıldı. Kültürümüzde Türkü Sempozyumu bildirilerinin de kitap haline getirilmesi, Türk kültür hayatı için önemli bir kazanç oldu. Benimde bu sempozyumların bazılarına katılmışlığım var. Birinci ciltte yer alan "Türkülerde Dil Unsuru ve Türkü Derleme" başlığı altındaki dördüncü oturumda sunduğum "Türkülerde Kaynak Kişilerin, Derleyicilerin, Repertuar Kurullarının, Meslek Örgütlerinin ve Sanatçıların Sorumluluğu" konusundaki bildirim yer alıyor. 

Kültürümüzde Türkü Sempozyumu yapıldığı zaman Sivas Valisi Ali Kolat'tı. Ama bildiri kitaplarının takdim yazıları rahmetli Vali  Zübeyir Kemelek'e nasip olmuş. 

Genç ölümü üzüntü yaratan Vali Kemelek; "Türkülerimiz milletimizin hafızasında derin izler bırakmış önemli kültür değerlerimizdendir. Asırlar boyunca birlikte ağlayıp birlikte gülen halkımızın adeta gönül dili olmuşlardır. Böylesine etkileyici bir kültür hazinemizin araştırılması, kaydedilmesi, irdelenmesi ve yorumlanarak gelecek kuşaklara aktarılması elbette gereklidir," diye yazıyor. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Salih Ayhan ise, Sivas'ın kültür-sanat adamlarına, akademisyenlere ve uluslararası bilim-sanat çevrelerine yıllar boyu kültür kaynağının kapılarını açtığını belirtmiş. 

Elbette ki böylesine kapsamlı etkinlikler ekip işidir. Ama ekibin başında bilgili, inançlı, kararlı, özverili lider olunca başarı kaçınılmazdır. Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, böyle bir kültür insanı. Kendisi de derlemeci, şair, yazar... 

Kadir Pürlü yazısında: "Pir Sultan Abdal, Âşık Ruhsati, Âşık Veysel, Muzaffer Sarısözen, Sefil Selimi, İsmeti gibi türkü dostlarının toprağı olan Sivas'ta türkülerimizin 21-25 Ekim 2011 tarihlerinde büyük bir sempozyumla ele alınması ve bu kıymetli ilk çalışmanın Sivas'a kısmet olması gurur verici bir olaydı. Çünkü: Türkülerimiz bu güne kadar böylesine kapsamlı bir çalışmayla tahlil edilmemişti..."  demekte.
"Kültürümüzde Türkü Uluslararası Sempozyumu Bildirileri" kitaplarıyla birlikte "Sivas 1000 Temel Eser" projesi, kapsamında çıkan kitapların sayısı otuz ikiye ulaşmış. Bu da sevindirici bir gelişme. Kaldı dokuz yüz altmış sekiz...