Türk basınında yanlış kullanılan röportaj yazı türünü evrensel anlamıyla yeniden canlandırmayı amaçlayan İstanbul Aydın Haber Ajansı (İAHA) muhabirleri ikinci röportaj kitapları 'Yeni Hayat' ı yayımladılar.

İstanbul Aydın Haber Ajansı (İAHA) Genel Yayın Yönetmeni Kayıhan Güven'in editörlüğünde yayımlanan röportaj kitabında otuz röportaj yer alıyor.
Ustaları Yaşar Kemal ve Fikret Otyam'ın izinden giderek röportajlar kaleme aldıklarını belirten genç muhabirler insanı merkeze alarak toplumda silik kalmış güzellikleri ve ayrıntıları, röportajın gücünü kullanarak aktarmaya çalıştıklarını belirtiyorlar. 

"Röportaj Türkiye'de yanlış bilinen bir kavram, soru-cevap karşılığı tanımlıyor. Ama röportajın Heredotos'tan günümüze kalın çizgilerle çizilmiş bir yazı geleneği vardır. Röportaj, içinde kim ne nerede ne zaman, neden, nasıl haber öğelerini barındıran, sırtını edebiyata yaslamış en sübjektif haber yazısıdır." 

KİTAPTA NELER VAR?

Kitabın ilgi çeken röportajlarından biri Gaziantepli Rumeysa Yılmaz'ın "Dünya'nın en büyük mozaik müzesi: Zeugma" başlıklı yazısı. Rumeysa Yılmaz kaleme aldığı röportajda öğrenci olduğu İstanbul'dan sıklıkla yaptığı Gaziantep yolculuğunu bu kez Zeugma Antik Kenti için yaptığını anlatıyor. Almanya'dan üniversite eğitimi için ana vatanı Türkiye'ye gelen genç muhabirimiz İsmail Şahin, "Almanya'da bir Türk düğünü" başlıklı yazısında Türklerin Almaya'daki düğünlerini ve orada yaşatmaya çalıştıkları adetlerini kaleme alıyor. Genç gazeteci Sinan Daşpınar ise yaptığı röportajda Boğaz'ın en güzel semtlerinden Küçüksu'da yaşayan Afganların hayatlarını anlatıyor. 

İAHA Muhabirleri Yaşar Kemal'in bir mülakatından gönderme yaparak, yazarın röportaj türü hakkında şunları söylediğini anımsatıyorlar:
"Haber bir yaşam değildir, belki de yaşamın geniş bir gölgesidir. Gazetecilikte haber, radyodan, televizyondan önce de okuyucuyu doyurmuyordu. Ancak röportaj çıkıncadır ki, okuyucu yaşamla, yaşamın olayların özüyle karşı karşıya gelebildi. Haber gerçeğin kaba yansıması, röportajsa yaşamın özüne, gerçeğin özüne doğru bir iniştir."

Ayşe Sema SAYAR (İAHA)