Kadın Kadına köşemin bu haftaki konuğu masa tenisinde ülkemizin bayrağını gururla dalgalandıran bir isim Derya Üzgen Ocak. İlkokulda tanıştığı masa tenisini yaşam biçimi haline getiren Ocak, spora tutkun bir kadın. Hırsı ve mücadelesi ise takdire şayan olan Ocak, aynı zamanda Beden Eğitimi Öğretmenliği yapıyor ve orada da masa tenisine gönül vermiş minik öğrenciler yetiştiriyor. Maçlara çıkarken eşinin hediye aldığı kolyesini takan ve bunun uğur getirdiğine inanan Ocak, spora olan tutkusunu her sözüyle ifade etmekten çekinmiyor. Masa tenisinin hayatındaki her şeyi değiştirdiğini belirten Ocak, "Oynayamadığım zaman masa tenisini özlüyorum" diyor. Türkiye'nin spordaki karnesinden ailelere tavsiyelere kadar pek çok konuyu konuştuğumuz röportajımız sizlerle...

Masa tenisi ile nasıl tanıştınız? Bize hikayenizi anlatır mısınız?

"İlkokul ikinci sınıftayken masa tenisi ile tanıştım. Öğretmenim masa tenisi biliyormuş ve takım kurmak istedi. Takımda son bir kişi eksik kalmıştı. Ben de normalde çekingen bir çocuk olmama rağmen parmak kaldırdım ve seçildim. Bir sonraki yılda İstanbul'da şampiyonalara katıldım. Büyükşehir Belediyesi antrenörü olan Çinli Jiang Chao yeteneğimi keşfetti. Zaten o kulübün bütün çocuklarını da kollarından tutup getirmiş bir tipti. Ben de bir sene boyunca onunla çalıştım. Sonra 7. Sınıfta beni buldu ve tekrar birlikte çalıştık. Ben o sene milli takıma seçildim ve tam 7 sene orada görev aldım. O sırada okul bitti ve ben Beden Eğitimi öğretmeni olarak ilk görev yerim olan Bitlis'e atandım. Bir sene daha devam edip ayrıldım. Sonra İstanbul'a atandım ve 4 yıldır da İstanbul'da farklı kulüplerde forma terletiyorum. Şu anda da Armaspor takım kaptanıyım. Bu sene 1. Lig'e yükseldik."

Armasporun kartal bakışı amblemi var. Bunun hikayesini de merak eden okuyucularımız olabilir. Bu arada Armasporun renkleri nedir?

"Armaspor 2 senedir var ve ben de 1 yıldır oraya dahil oldum. Renkleri sarı, lacivert ve açık mavi. Armaspor kurucuları Fenerbahçeli, oyuncularımız ve antrenörlerimiz ise Beşiktaşlı. Oyunculara jest amaçlı deplasman forması siyah beyaz yapılmış. Zaman içinde takım simgesi Kartal, takımın lakabı da Dişi Kartallar olmuş."

SPOR HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

Masa tenisi hayatınızda neleri değiştirdi?

"Her şeyi değiştirdiğini söyleyebilirim. Hayatımda yaptığım en güzel şey masa tenisi oldu. Birincisi sağlıklı yaşamayı öğrendim. İkincisi sosyalleştim. Masa tenisi oynamadığım zamanlar özlüyorum o kadar oturmuş ki hayatıma."

Hem öğretmenlik hem Armaspor takım kaptanlığı yapıyorsunuz. İkisi birlikte zor olmuyor mu? Günde kaç saatinizi spora ayırıyorsunuz?

"Aksine öğretmenlik de yapmamın her zaman avantajını yaşadım. Günde yarım gün öğretmenlik yaptıktan sonra 3 saate yakın zamanımı da spora ayırıyorum."

Unutamadığınız bir maçınız oldu mu?

"Takım olarak yurtdışında yaptığımız bir maçı unutamıyorum. Takım arkadaşımın 10 4 mağlup iken maçı çevirmesi efsaneydi."

Masa tenisi nasıl bir spor? Oynarken neler hissediyorsunuz?

"İnanılmaz zeka ve strateji gerektiren bir spor. Hızlı düşünüp karar verip ve anında uygulamak gerekiyor. Ve tüm bunları top size hızla gelirken yapmalısınız. Oynarken ise gerçekten çok heyecanlanıyorum. Çok hırslı ve mücadeleci bir yapım var bu da oyunlara yansıyor."

Maçlara çıkarken bir toteminiz var mı?

"Eşimin hediye ettiği kolyeyi taktığım maçlarım güzel geçiyor."

Gelecek planlarınız neler?

"İlerleyen dönemlerde üniversitede akademisyen olma hedefim var. Ayrıca çalıştığım okulda masa tenisi kursu açtım ve öğrenciler yetiştiriyorum. Sürekli profesyonel bir şekilde oynamak yerine biraz da arka planda işin mutfağın antrenörlük yapmak istiyorum."

Ailelere neler tavsiye edersiniz?

"Her çocuk derslerinde başarılı olacak diye bir kaide yok. Kimi çocuk sporda çok yetenekli olsa da derslerinde zayıf getirebilir. Aileler benim çocuğum illa matematikte, fizikte başarılı olsun istemesinler yeteneği neye varsa  konuda çocuklarını desteklesinler."

Masa tenisinde ülke olarak ne seviyedeyiz peki?

"Masa tenisinde ilerliyoruz ancak altyapıda bazı aksaklıklar var. Antrenör eksiklerimiz var. Mükemmelliyetçi bir spor anlayışımız yok. Sürekli bir yerlerde tıkanıp kalıyoruz. Bu durumda ne kadar ilerleyebiliriz ki? Kendi insanımızdan sporcu yetiştiremiyoruz. Dünya şampiyonalarında, olimpiyatlarda hep yabancı milletlerden insanlar ülkemizi temsil ediyor. 80 milyon insanız elbette içimizde yetenekli insanlar vardır."

TÜRKİYE'NİN KARNESİ ZAYIF

Türkiye'nin spor karnesine 10 üzerinden kaç verirsiniz?

"Zayıf veririm. 10 üzerinden 2."

Masa tenisinde yeni başlayacak olanlara neler tavsiye edersiniz?

"Sürekli tekrar edilen mesela top sektirme hareketi gibi bir hareketi yüz kez yapmalılar. Biz buna her harekette yüz kuralı diyoruz. Asla sıkılmasınlar. Sürekli aynı hareketleri tekrar etsinler. Başarı pes etmeden mücadele edince elbette kaçınılmaz olacaktır."

KADINLAR YETER Kİ İSTESİN

Kadına yönelik şiddet ve taciz olayları ile ilgili sporcu kimliğinizle topluma ne mesaj vermek istersiniz?

"Kadınlar her zaman ayakları üzerinde durabilmeli. Annemden ben bunu öğrendim. Beni tek başına büyüttü. Bir kadının erkeğin eline bakmadan nasıl yaşayacağını bana öğretti. Kadınlar meslekleri olmadığı, ekonomik olarak bir erkeğe mecbur kaldıkları zaman erkekler de ona istediği şeyi yapabileceğini zannediyor. Kadına saygı olmayınca da bu tarz olaylar meydana geliyor. Kadınlar bu tarz olaylarda da asla sessiz kalmamalı."

Kadınların çalışma hayatında daha aktif bir şekilde yer alabilmesi için neler yapılmalı?

"Kadınlar gerçekten çok güçlü. Anne kimliği ile de güçlü. Çalışma hayatında onlara daha çok yer ayrılması da devlet tarafından desteklenmeli. Kadınlar her şeyi yapar yeter ki istesinler."