Silivri'de geçen yıl yaşanan sel felaketinin mağdurları ortada kaldı. Temmuz ayında son 80 yılın en fazla yağışını alan ilçede en çok zarar gören mahalle ise Gümüşyaka olmuştu. 320 evin yağmur suyu ve balçıkla dolduğu, tüm eşyaların, hatta otomobillerin sular altında kaldığı Gümüşyaka'da, selin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen hâlâ felaketin izleri duruyor. Hükümetin afet bölgesi ilan etmesinin ardından bilirkişiler arka arkaya gelip hasar tespit çalışması yaptı. Kaymakamlık, belediye hatta muhtarın bile heyetlerle sokak sokak dolaştığı ve "tespit" yaptığı felaketin bilançosunun ise yaklaşık 200 milyon civarında olduğu belirtildi.

320 KİŞİ BAŞVURDU

Bilirkişiler tespit raporlarını hazırlarken kaymakamlık ve belediye, mağdurlara ödeme yapacağını duyurdu. 320 ev sahibi iki kuruma da başvurdu. Kaymakamlık mağdurların "bir kısmına" 750 lira temizlik parası dağıttı. Bir kısmına diyoruz çünkü bu yardımdan sadece 80 ev sahibi yararlandı. Ardından belediye konut başına bin lira ödeme yapacağını açıklayınca mağdurlar, bu kez de adres gösterilen Ziraat Bankası'na gitti. Ancak buradan da elleri boş döndü. Ziraat Bankası'ndan biner lira yardım almak için 3 ay bekleyen ev sahipleri, kaymakamlık yardımının benzeriyle karşılaştı ve buradan da yine 80 mağdur ev sahibine ödeme yapıldı.

200 MİLYON LİRA HASAR

Geri kalan 240 afetzedeye ise ödeme yapılmamasıyla ilgili herhangi bir gerekçe gösterilmedi. Yetkililerin "duyarsızlığı" bununla da kalmadı. Yaklaşık 200 milyon lira hasarın tespit edildiği ve birçoğunu devletin karşılaması gereken "afet"le ilgili mağdurlar daha sonra ne ziyaret edildi, ne de evlerin durumuyla ilgili bilgi alındı. Üstelik özel sigortası olan mağdurlara bir kuruş bile ödeme yapılmadı. Afetzedelerin bazıları "şanslı azınlıktaydı". Bir kısmı özel sigortalarından tüm zararları karşılanacak sandı ama yine beklenen olmadı. Bahçe, ev duvarı çöken, kayan toprak nedeniyle evlerinin temelleri sarsılan yazlıkçılar, yıllarca prim ödemelerine rağmen özel sigortalarından da zararını yeterince karşılayamadı. 

ÖZEL SİGORTAYA VERGİ

Gümüşyaka'da en çok hasar gören evlerden birinin sahibi, belediye ve kaymakamlıktan eli boş dönünce özel sigortasını devreye soktu. Sigorta şirketinden gelen eksper evin hasar tespitini 37 bin lira olarak gösterdi. Ancak mağdura ödenmesi gereken rakamdan 5 bin lira "vergi" kesildi. Özel sigortası olan çoğu ev sahibinin ise benzer uygulamalara maruz kaldığı öğrenildi. Bir yıldır çivi bile çakılmayan, yollarında hala sel felaketinin izleri olan Gümüşyaka'da çoğu yazlıkçı zararını karşılayamadığı için bu yıl evlerinin kapısını açmadı. 

AFET BÖLGESİ İLANI NEDİR?

Afet bölgelerinin ilanında afetin gücü ve genişliği, can ve mal kayıpları, altyapı hasarları ve bölgenin ekonomik açıdan aldığı zararlar gibi sonuçlar değerlendirilir. Afete uğramış ya da uğrayabilecek bölgenin büyüklüğü, hasar gören bina sayısı, hasarlı binaların genel hayat üzerindeki sosyal ve ekonomik etkisi, hayat düzenindeki aksaklıklar ve kamuoyu tepkisi gibi çeşitli unsurlar göz önüne alınarak uygulanacak temel kurallar İmar ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanmış yönetmelik ile belirlenir.
Tüm bu "şartlar" sözkonusu olduğunda afetzedeler hangi durumlardan faydalanabiliyor bir de ona göz atalım: Başta devlet hastaneleri olmak üzere askeri ve özel hastanelerde sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanılır. Bölgedeki askeri birlikler tüm yardımları yapmakla zorunludur. Hasar tespiti için gerekirse tüm illerden bilirkişiler görevlendirilir. Vatandaşlar devletin ilgili birimleri tarafından bilgilendirilir. Kamu personellerine düzenli bir şekilde yolluk, harcırah, avans ödenir. Afete maruz kalmış her bir ailenin bireylerine psikolojik ve sosyolojik destek verilir. Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenir. Bütün binalar ve yapılar için ayrı ayrı hasar tespit raporu düzenlenir. Vatandaşın bu raporlara 30 gün içinde itiraz hakkı vardır. Evleri kullanılamayacak durumda olanlara yeni ev tahsis edilir. Esnaflar bütün bankalardan faizsiz kredi alabilir ve borçları ya silinir ya da süresi uzatılır. Afetzedelerin taşınması durumunda tüm giderler devlet tarafından karşılanır. Eğitimi aksayan öğrencilere ek sınav imkanı sağlanır. Tüm elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi ihtiyaçlar faturalandırılmaz. Esnaf geçici bir süre de olsa vergi ödemez, vergi borçları ertelenir.

NE OLMUŞTU?

17 Temmuz 2017 tarihinde İstanbul'u etkisi altına alan sağanak yağmur, kısa sürede şehirde hayatı durma noktasına getirmişti. Yollar nehire dönmüş, birçok alt geçit su baskını nedeniyle geçilemez olmuştu. Şehrin birçok yerinde ev ve işyerlerinde su baskınları yaşanmıştı. 

Sağanak yağışın en fazla etkilediği yerlerin başında gelen Silivri'nin Gümüşyaka Mahallesi'nde neredeyse su baskını olmayan ev kalmamıştı.  5 dakika içerisinde metre kareye yaklaşık 120 kilo yağışın düştüğü Silivri'de 500 ev sular altında kalmış, Gümüşyaka'da 320 ev ve çok sayıda araba balçığa gömülmüştü. 
Sel felaketinin ardından suyu tahliye etmek için çalışan ekipler yazlık evlerin önündeki rögarların çoğunın tıkalı olduğu, bazı rögarların da arazi sahipleri tarafından kapatıldığı ortaya çıkmıştı. Felaketin ardından katıldığı bir televizyon programında açıklama yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, sel felaketiyle ilgili vatandaşların zararlarının karşılanacağını vurgulayarak, "Gerekli zarar ziyan tespitleri yapılacak. Devlet olarak karşılayacağız" demişti.

Hicran AYGÜN