Yıllarca İstanbulluları iskeleden iskeleye taşıyan emektar Paşabahçe vapuru batırılma tehlikesiyle karşı karşıya. Birçok insanın unutamayacağı anılar yaşadığı Paşabahçe vapurunun sanki hiçbir mazisi yokmuş gibi batırılması gündemde. İstanbul'un son 60 yılına tanıklık eden tarihi vapurun batırılması düşünülüyor. Beykoz Belediyesi Basın Danışmanı Muzaffer Topcu, belediye olarak Paşabahçe vapurunun restorasyon maliyetini tek başlarına karşılayamadıklarını, eğer yardım eden birileri çıkmazsa vapuru batıracaklarını açıkladı.

SAHİLDE BEKLİYOR

6 yıldır Beykoz sahilinde bekletilen tarihi Paşabahçe vapuru restore edilmezse batırılacak. Beykoz Belediyesi Basın Danışmanı Muzaffer Topcu yaptığı açıklamada, belediye olarak restorasyon maliyetini tek başlarına karşılayamadıklarını, eğer yardım eden birileri çıkmazsa vapuru batıracaklarını söyledi.

Restorasyon maliyetinin 6 milyon TL tutacağını belirten Topcu, "Bu parayı tek başımıza karşılayamayız. Kültür Bakanlığı ya da iş adamlarından yardım almamız gerekiyor. Ama şimdiye kadar hiç kimse bizimle irtibata geçmedi," dedi.

MÜZE YAPILACAKTI

Sözlerine devam eden Topcu, "Biz de batırmak taraftarı değiliz. İstiyoruz ki müze olsun, ama o kadar masrafı belediye olarak karşılayamayız. Bir babayiğit çıkıp ben bu vapuru restore edeceğim demezse, büyük ihtimalle batırılacak.'' şeklinde konuştu. İstanbulluların Paşabahçe vapuru ile ilgili hassasiyetlerinin farkında olduklarını belirten Topcu, "Batırmamızı istemiyorlar. Vapuru herkes çok seviyor. Bizim için de manevi değeri yüksek. Mesela ben düğünümü bu vapurda yaptım. Bu vapurda çok fazla evlilik teklifi yapılmış. Herkesin bir anısı vardır Paşabahçe ile,'' dedi. 

ONARILIP SERGİLENMELİ

Paşabahçe vapurundan bir yıl sonra İskoçya'dan getirilip seferlere başlayan Fenerbahçe vapurunun 2009 yılında restore dilip Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilendiğini belirten Topcu, "İstiyoruz ki Paşabahçe vapurunun da Fenerbahçe vapuru gibi restore edilip böyle bir müzede sergilenmesidir," dedi.
1952 yılında İtalya'dan getirilen vapur 2011 yılında emekliliğe ayırılmıştı. Şehir Hatları Genel Müdürlüğü tarafından Beykoz Belediyesi'ne bağışlanan vapurda düğün, sergi ve sinema gibi etkinlikler düzenleniyordu. 

Nesrullah HASDEMİR (İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ HABER AJANSI /İAHA)

FOTO: İAHA FOTOĞRAF GRUBU