Neşeli Günler filmine konu olan bir asırdır ayakta kalmayı başaran meşhur Asri Turşucu, Cihangir'de müdavimlerini ağırlamaya devam ediyor. Merhum Adile Naşit ile Münir Özkul'un en iyi turşu suyu tartışmasını yaptığı turşucu dükkanı, o günlerden kalma özelliklerini de koruyor. 1913 yılında kurulan Asri Turşucu'nun üçüncü kuşak temsilcilerinden Kaan Baran Güreler, iyi turşunun sırlarıyla birlikte, turşu suyu kavgasında kimin haklı olduğuna da açıklık kazandırdı.

SİRKE Mİ, LİMON MU?

Adile Naşit ile Münir Özkul'un Neşeli Günler filmi çocukluğumuzun en güzel filmlerinden biri olarak hafızamızdaki yerini koruyor. O neşeli ailenin annesi Adile Naşit ile babası Münir Özkul'un turşu sirkeden mi yapılır yoksa limondan mı yapılır şeklindeki atışmaları ile büyüyen bir nesil olarak, çocukluk dönemlerimizdeki bu merakı gidermek için filmin çekimlerinin yapıldığı Cihangir'de bulunan Asri Turşucu'nun yolunu tuttuk.

BAŞKA ŞUBESİ YOK

Türk mutfak kültüründe önemli bir yeri olan, sofralarımızı süsleyen turşunun sırrını öğrenmek için Asri Turşucu'nun 3. Kuşak temsilcilerinden Kaan Baran Güreler ile görüştük. 1913 yılında Fatih'te kurulan Asri Turşucu 1938 yılında Cihangir'e taşınmış. İçerisinde 20'den fazla çeşit turşu bulunan Asri Turşucu'nun Cihangir'deki şubesi dışında başka şubesi bulunmuyor. Yılın üç ayında kapalı olan dükkan, hafta içi 08:30-22:30 saatleri arasında hizmet veriyor, Pazar günleri ise 13:30'da açılıyor.

KAPAĞI AÇILMAMALI

Özellikle ev hanımlarının merak ettiği turşunun üretim süreci ve muhafazası hakkında da bilgiler veren Güreler, "Turşunun türlerine göre çeşitli bekleme süreleri vardır, tabi bu süre içinde kapağını kesinlikle açmamak ve serin bir yerde saklamak gerekiyor" diyor.Yerli ve yabancı ziyaretçilerinin çok fazla olduğunu belirten Güreler, "Özellikle turistler tarafından oldukça ilgi görüyor. Gelip fotoğraf çekiyorlar, tadını merak edenlere ikram ediyoruz. Buradan alıp yurtdışına götüren turistler de bulunuyor" ifadelerini kullandı.

MERAK EDİLEN SORU

1978 yılında Yeşilçam'ın klasiklerinden Neşeli Günler filminin çekilme hikayesini de paylaşan Güreler, Adile Naşit ve Münir Özkul'un müdavimleri arasında olduklarını ve bir gün film çekme kararı aldıklarını söylüyor. Filmin çekildiği zaman işlerini bu kadar olumlu yönde etkileyeceğini tahmin etmediklerini aktaran Güreli, "Güzel günlerdi" diyor.

Neşeli Günler filmine konu olan en iyi turşu limondan mı yoksa sirkeden mi yapılır sorusuna da cevap veren Güreler, "Biz limon ile yapıyoruz. Sirke ile yapınca keskin oluyor" diyerek tarafını da belli ediyor.

Müdavimleri arasında Kenan İmirzalıoğlu, Mustafa Alabora, Ebru Gündeş gibi isimler bulunan Asri Turşucu'da sirke, limon suyu, sarma yaprağı ve zeytin gibi ürünler de satılıyor. 

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER