Mendilci çocuk gerçeği her gün duraklarda karşımıza çıkmaya devam ediyor. Mendil satan ya da dilenen çocuklar için köklü bir çözüm henüz bulunabilmiş değil. Para alabilmek için türlü şirinlikler yapan çocuklar istekleri reddedilince ise bir canavara dönüşebiliyor.

Gün aydınlanır aydınlanmaz yollara düşen ve Metrobüs, metro, tramvay gibi halkın yoğun olarak kullandığı toplu taşıma araçlarında mendil satmaya çalışan çocuklar, duraklarda görevlilerle adeta köşe kapmaca oynuyor. Mendilci çocuklarla güvenlik görevlileri arasındaki kovalamaca gün sonuna kadar sürüyor. Durağa gizlice girebilen ve mendil satmaya çalışanlar kendini şanslı olarak görüyor. Yakalananlar ise durak dışına kaçmak için her türlü yolu deniyor. 

Bu olayın son örneği ise Laleli tramvay durağında yaşandı. Durağa gizlice girmeyi başaran 6-7 çocuk mendil satmaya başladı. Güvenlik görevlisinin onları fark etmesiyle panikleyen çocuklar, yola atlayarak kaçmaya çalıştı. İki tanesi ise, hızla gelen araçların altında kalmaktan son anda kurtuldu. Bazı yolcuların tepki gösterdiği güvenlik görevlisi ise, çocukların suistimal edildiğini, duygu sömürüsü için kullanıldığını belirterek kovalamacanın gün boyunca yaşandığını söyledi. Güvenlik görevlileri, çocukların dilendirilmemesi için vatandaşlardan destek isteyerek, bu tür durumları İBB Beyaz Masa'ya (Alo 153) bildirmelerini istedi.

Güvenlik görevlisinden kaçmayı başaran ve bir süre yolun karşısında bekleyen çocuklar ise, istasyona tekrar girmek için fırsat kollasa da başarılı olamadı.

Sibel Gülersöyler