İstanbul'un 3 köprüyü aynı anda gören, dizi ve filmlere ev sahipliği yapan Üsküdar Kirazlıtepe Mahallesi sakinlerinin gözüne aylardır uyku girmiyor. Konutlarının kentsel dönüşüm sürecine alınmasından bu yana sancılı günler yaşanan mahallede, her 3 evden ikisi enkaz altında. Riskli alan ilan edilen evlerin bazıları belediyeyle anlaşarak evlerinin yıkımına izin verse de henüz haklarına kavuşamadı. 7 bine yakın kişinin yaşadığı mahallede, 1525 hane bulunuyor ve evlerin çoğu da tapulu. 

Allah'ın evini yıktılar

Mahalleli ise evlerinin 1999 Depremi'nde bile yıkılmadığını ve rant amaçlı uzaklaştırılmaya çalışıldıklarını söylüyor. Sistemli olarak kendilerine uygulanan yıldırma politikası için mücadele eden mahalleli, son olarak Esentepe Cami'sinin yıkımı ile güne başladı. Dün sabaha karşı karşılarında zabıta ekiplerini gören mahalleli, camilerini yıktırmamak için içerde nöbet tutmaya başladı. Uzun bir süre zabıta ekiplerine direnen mahalleliye, biber gazı ve tazyikli su sıkıldı, 30'a yakın vatandaş da gözaltına alındı. Sabah 05.00'te gerçekleşen yıkım sonrası, mahalleli üzgün gözlerle cami molozlarına bakakaldı.

Mahalleli, aylardır asbest tehlikesi içinde yaşadıklarını ve yaşam alanlarından giderek koparıldıklarını belirterek, "Bu cami bizim tek ibadet ve toplanma alanımız, burayı nasıl yıkarlar? Burası Allah'ın evi" diyerek, yaşananlara tepki gösterdi.

Dini kitapları alamadık

Kirazlıtepe Mahallesi sakinleri, caminin içerisindeki dini kitaplar, halılar ve avizeler ile birlikte yıkıldığına çok üzüldüklerini belirterek, "İçeriden hiçbir şeyi almamıza izin vermediler. Rant için camiyi bile yıktılar" diyor. Mahalleli, cami molozları arasında hurda toplamak için gelen çocuklara da tepki gösterdi. Mahalleli, son 1 aydır camilerinde imam olmadığını ve namazları ortaklaşa kıldırdıklarını belirterek, "İmam Cuma günleri gelip namazı kıldırıp gidiyordu diğer günler kendi aramızda ortaklaşa kıldırıyorduk. Ezan saatinde de kalkıp kendimiz camiye gidiyorduk. Şimdi birimiz ölse, cenazesi nereden kaldırılacak? Bu yapılanlar vicdana sığar mı?" şeklinde konuştu.

'Evimizi başımıza yıkacaklardı'

Caminin hemen yanında 60 yıldır yaşayan Ayşe Teyze ve Hüseyin Amca da evlerinin zarar gördüğünü belirterek, "Evimizin çatısı zarar gördü hatta 5 cm kala evimizin yakınına kocaman bir moloz parçası düştü. Biraz daha yaklaşsa evimizi başımıza yıkacaklardı, burası bizim tapulu evimiz. Hiçbir yere gitmeyeceğiz" diyor.
Yaklaşık 4 yıl önce Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in de katıldığı bir törenle ibadete açılan caminin, 3 hafta önce kapılarının söküldüğü ve mahallelinin aralarında para toplayarak camiye kapı yaptırıldığı öğrenildi. 

Sibel GÜLERSÖYLER