Türkiye'nin tek görme engelli kitapçısı Devrim Tarım, dünyası karanlıkta olsa da, verdiği hayat mücadelesiyle çevresine ışık saçıyor. Talihsiz bir şekilde işsiz kalan ODTÜ mezunu Devrim Tarım, Beyazıt Meydanı'nda seyyar sahaf olarak başladığı kitapçılığı şimdi Samatya'da açtığı dükkanında sürdürüyor. Eskişehir'in Günyüzü Atlas Köyü'nde başlıyor Devrim'in hikayesi. Öğrencilerin taşımalı eğitimle okula gidebildiği, okul kütüphanesinin bulunmadığı bir köyde başlayan hikayesi, onun gözlerinin görmemesi ile karanlığa bürünüyor. Çocukluğuna dair tek hatırladığı şeyin gözlerinin ağrısı olduğunu anlatan Devrim bitmek tükenmek bilmeyen bir öğrenme merakı olduğunu da söylüyor. Kendisinde doğuştan var olan bu öğrenme duygusunun ailesinden gelmediğini hatta babasının gece elektrik masrafı olmasın diye kitabı gündüz okuyun demesini de anlatan Devrim, "Okumaya aç, hiperaktif ve kör bir çocuktum. Bir gün öğretmen olan dayım sayesinde kendimi Ankara Körler Okulu'nda buldum" diyor. 

LİSEDE AŞIK OLMUŞ 

Körler Okulu'ndan sonraki süreçte liseyi normal öğrenciler ile okuduğunu ve lisede ilk kez aşık olduğunu anlatan Devrim, lise yıllarının zor geçtiğini ve en sonunda ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümünü kazanarak ailesini gururlandırdığını söylüyor. 7 yıl süren ODTÜ macerasından sonra, KPSS'ye girerek devlet memuru olan Devrim, 2005-2013 yılları arasında Osmanlı Arşivleri'nde Türkçe-İnglizce çeviriler yapmaya başlıyor. Sonraki süreçte katıldığı bir eylemde çekilen görüntüsünden dolayı işten atılan Devrim'in sahaf olma hikayesi de işte tam bu noktada başlıyor. "Yıllarca biriktirdiğim kitapların bir gün hayatta kalmak için tek dayanağım  olacağı aklımın ucundan geçmezdi" diyen Devrim, işsiz kaldıktan sonra aylarca Beyazıt Meydanı'nda bir elinde bavul bir elinde baston kendi kitaplarını sattığını da anlatıyor. Yerleşik bir düzene geçmeye karar veren Devrim, Samatya'da Surp Kevork Ermeni Kilisesi karşısında açtığı mütevazi dükkanında kitapseverlere hizmet ediyor. 

5 DİLDE TABELASI VAR

Saat 11:00 ile 21:00 saatleri arasında açık olan dükkanının kapısında ise mahallede yaşayan halkların dilleri olan Türkçe, Kürtçe, Rumca, Ermenice ve İngilizce olmak üzere 5 dilde "kitapçı" yazan Devrim'in en büyük hayali ise bir karavan alarak Türkiye'nin en ücra köşelerine kitap ulaştırmak. "Köklerim burada olsa da dallarım tüm dünyaya yayılsın istiyorum. Bu gezimde tek değişim aracı olarak paraya inanmadığım için insanlar kitap almak isterlerse bana ne üretiyorlarsa onu da verebilirler. Mesela Karadeniz'de fındık, Ege'de zeytinyağı olabilir" diyor.
Bir gün görebilse gökyüzünü izlemek istediğini belirten Devrim, "Gün doğuş ve batışını doya doya izlemeyi çok isterdim" diyor. Karanlık korkusunun görenler için bir korku olduğuna da değinen Devrim, "Görmeyenler için karanlık korkusu diye bir durum söz konusu değil, hatta ben kendimi karanlıkta daha özgür hissediyorum, Karanlık eşitlik demektir" diyor. 

ÇOCUKLARI GİZLEMEYİN

Devrim, "Karanlık metaforu hep cehalet ile aydınlık metaforu ise bilgelikle özdeşleştirilir, oysa bu durum bana oldum olası saçma gelmiştir" diye de ekliyor. Görme engelli çocuğu olan ebeveynlere de seslenen Devrim, "Aileler çocuklarını hayata hazırlasın, gizlemesin. Çocuğun yapması gereken şeyleri ailesi yapmasın" diyor. Görme engelli bir bireyin hayatını tek başına idame ettirebileceğini anlatan Devrim, "Görmemek yüzde 90 teknik yüzde 10 psikolojik bir durum. Teknikten kastım, çevre düzenlemesinden ATM'lere kadar her şey standart bir insana göre düzenlenmiş. Bu da standart dışı bir bireyin yaşamını oldukça zorlaştırıyor. Aileler çocuklarına kendileri kitap okumak yerine bilgisayar kullanmayı öğretsinler, çocuklar kendi kitaplarını kendileri okuyabilsin. Aileler, çocuklarına bağımsız düşünmek için kitap, bağımsız hareket edebilmeleri içinde baston eğitimi vermeliler Bu onların özgüvenini de arttırır" diyor.

KARGOYLA GÖNDERİYOR

Devrim'in dükkanına gelemeyenler için her Cuma günü saat 19.00'da Beşiktaş'ta gerçekleştirdiği bir müzayedesi de bulunuyor. Ayrıca, kitap siparişi vermek isteyenler için dünyanın her yerine de kargo yollayabiliyor. 

Devrim ile dayanışmak isteyenler, Beşiktaş'taki Şair Nedim Cad. Hacı Halit bey Sok. No:3 Panel Sanat Galerisi'nde her cuma saat 19.00'daki müzayedeye gelebilir.

Müzayede hakkında bilgi almak istiyenler 0532 580 82 11 numaralı telefonu arayabilir.

Devrim'in Dükkanı: Kocamustafapasa Mah. Marmara Cad. 82-A (Surp Kevork Ermeni Kilisesi karşısı) Samatya, Fatih/İstanbul

Kitap siparişi için Devrim'e 0535 743 35 64 numaralı hattan ya da [email protected] ya da [email protected] adreslerinden ulaşabilirsiniz.