Dünyanın ilk alışveriş merkezi olma özelliği taşıyan Kapalıçarşı'ya girdiğimizde bir labirent gibi sağlı sollu dükkanların arasında dolaşırken yorgunluğumuza ve turumuza küçük bir mola tarihi Şark Kahvecisi'nde veriyoruz. Burası Kapalıçarşı'da turistlerin dinlenme noktası haline gelmiş durumda. Çarşıyı gezmek için gelen yerli yabancı turistler Türk kahvesinin tadına Şark Kahvecisi'nde bakmadan da geçmiyorlar. 

HİÇ DEĞİŞİKLİK YOK

Kumda ve pirinç cezvelerde pişirilen harika Türk kahvesini yudumlarken insan ister istemez gözleriyle etrafını süzmekten kendini alamıyor. Ortamın tarihi havası etkiliyor önce insanı ardından bakır semaverler, işlenmiş eski motifli örtüler ilişiyor gözümüze. İçilen kahve nostaljik havayla bütünleşip insanı adeta geçmişe sürüklüyor.

Duvarlarında hiçbir değişiklik yok. 40 senedir sandalyeleri bile bir kere değişen, Oğuz Atalay tarafından kurulan Şark Kahvecisi tam 59 senedir Kapalıçarşı'nın Yağlıkçılar Caddesi'nde hizmet veriyor. 

40 YILLIK EMEKTAR

Şark Kahvecisi'nin değişmeyen tavanlarında ve duvarlarında yan yana sıralı, dökülmeye yüz tutmuş mevlevi motifler göze çarpıyor. Yarım asrı geçen zamana rağmen duvarlardan silinmemiş olmaları insanı oldukça etkiliyor... Saatlerce izlenip düşüncelere daldıran motiflerin üstünden gözlerimizi bir türlü alamıyoruz...

Kahvemizi yudumlarken 40 yıldır şark kahvecisinde çalıştığını öğrendiğimiz Cafer Çiçek ile çok kısa sohbet etme şansı buluyoruz. "Beş dakika" diye bağırıyor müşterilere siparişlerini yetiştirmeye çalışırken.

HIZ MI LEZZET Mİ?

"40 yıldır burada çalışıyorum ne ismi değişti ne yeri değişti buranın" diyor Cafer Bey. Zamanımızın kısıtlı olduğunun farkında olarak kahvelerinin bu kadar beğenilmesinin nedenini soruyoruz hemen. Hafiften gururlandığını belli ederek "Kumda ve pirinç cezvelerde ağır ağır pişiyor kahveler. Artık bunu çok fazla kişi yapmıyor. Hız lezzetten daha önemli hale geldi" diye anlatıyor kahvelerin lezzetinin sırrını. Genelde turistlerin uğrak noktası olduğunu ama her insanın burada çay, kahve içtiğini de anlatıyor bizlere.

TURİSTLERİN UĞRAK YERİ

Şark Kahvecisi'nin ferah ve tarihi mekânında oturduğunuzda sürekli olarak turistlerin girip çıktığına şahit oluyorsunuz. Bu nedenle bütün çalışanlar küçük büyük demeden İngilizceyi çözmüş durumda. Çalışanlar arasında bazen yanlış anlaşılan siparişler yüzünden sesler yükseliyor gibi olsa da birbirlerinin dillerinden anladıkları için bağırışlar kısa sürüp tamamen müşteri odaklı olarak günlerine devam ediyorlar. 

'ŞİMDİ MUMLA ARIYORUZ'

"Eskiden üniversite öğrencileri oldukça fazlaydı buralardı. Kadir kıymet bilir, oturmasını kalkmasını bilen gençler olurdu. Tabi 25 sene öncesinin gencinden bahsediyorum. Şimdi mumla arıyoruz." diye kısaca günümüz gençliğinden yakınıyor Cafer Bey. O sırada bir müşterinin limonatasının çok şekerli olmasından yakınmasıyla Cafer Bey'de bize yakınıyor. 

"Hizmet sektörü, insanla uğraşmak zor iş. Menüde bir şey beğendiğinde gelecek olanı söylediğimiz halde inatla müşteri onu istiyor ve sonra dediğimiz gibi gelince de bize gelip 'bunu değiştir çok şekerli olmuş.' diyebiliyor." 

59 senedir zamana meydan okuyan Şark Kahvecisi sabah 09:00'da akşam saat 19:00'a kadar hizmet veriyor. Yolunuz düşerse, Kapalıçarşı'nın tarihi caddelerinde dolaşma imkanı bulursanız tarihi Şark Kahvecisi'nden kırk yıllık hatırla ayrılmadan geçmeyin.

Haber: Dibanur Küfrevi (İAHA)
Fotoğraf: Sinan Daşpınar (İAHA)