Uyuşturucu, gençliği pençesinde tüketmeyi sürdürürken bağımlılıkla mücadelede gönüllülerin sayısı hızla artıyor. Gaziosmanpaşa'da tekstil atölyesi bulunan Oktay Öndeş, bağımlılıkla mücadeleye katkı sunmak için, tedavi ile madde kullanımından kurtulan gençlere iş imkanı sunuyor. Öndeş, her işverenin bağımlılıktan kurtulan bir kişiye iş vermesi halinde dünyanın daha yaşanır bir yer haline geleceğini savunuyor.

25 KİŞİYE DOKUNDU 

Uyuşturucu kullanma yaşının ortaokul seviyesine kadar düştüğü ülkemizde madde kullanımından dolayı her yıl yüzlerce insan hayatını kaybediyor, aileler parçalanıyor. İstanbul Gaziosmanpaşa'da bulunan Öndeş Tekstil sahibi Oktay Öndeş, uyuşturucu ile mücadelede farkındalık yaratmak amacıyla bir kampanya başlattı. Öndeş, kendi atölyesinde madde kullanan ve tedavisini tamamlayan gençlere, iş fırsatı sunuyor. 2 yıl önce çıktığı yolda bugüne dek 25 kişinin hayatına dokunmayı başaran Öndeş, çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Diğer işverenlere de seslenen Öndeş, "Her işveren bir bağımlıya iş verse, dünya daha yaşanılır bir yer olur" diyor. 

YEĞENİ İLE BAŞLADI

İki yıl önce yeğeninin madde kullanmasını öğrenmesi ile hayata bakış açısı değişen Öndeş, o günden sonra hayatını madde kullanan kişileri hayata kazandırmaya adamış. Öndeş, insanların en büyük yanlışlarının madde kullananları dışlamak olduğunu belirterek, "Onlar bizim çocuklarımız, onları dışlamamak gerekiyor. Sokakta onları görünce kaçmak yerine onların dertlerine kulak vermek gerekiyor. Onlar her zaman iyileşmeye meyilliler. Yeter ki biz onlara inanalım ve güvenelim. Ve onların kaybettikleri hayatı onlara geri verelim" dedi.

5 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Ailelerin benim çocuğum kullanmaz algısının da yanlış olduğunun altını çizen Öndeş, "Aileler çocuklarına maddeyi yakıştıramıyor. Bu da tedavi sürecinin uzamasına neden oluyor. Aileler bu durumu kabullenmeli ve hızlı bir şekilde çözüm yolları bulunmalı" diyor. Atölyesinde çalışan bağımlılardan bazılarını madde etkisinde komaya girmişken tanıyan, bazı bağımlıların da iş verdiğini duyunca kapısını çaldığını anlatan Öndeş, "Şimdi 5 arkadaşımız atölyede bizimle çalışıyor. Diğer arkadaşlarımız da bu illetten kurtuldu ve kendi işlerini kurdular. Bazıları ise evlendi ve çocukları oldu. Artık mutlu bir hayatları var" şeklinde konuştu.

'GEÇİCİ BİR HEVES'

Atölyede konuştuğumuz Mesut adındaki şahıs, "Maddenin gelip geçici bir heves olduğunu anladığımda iş işten geçmişti. O dönemlerde kimi görsem para isterdim. İnsanlar bir bağımlıya iş vermek istemiyor. Bu da hataya düşmüş insanların daha da dibi görmesine neden oluyor. Şu an evliyim ve çok mutlu bir hayatım var. Eski hayatımı hatırlamak bile istemiyorum" diyor. 

'BİR DAHA ASLA!'

28 yaşındaki Özgür'de 5 yıl boyunca madde kullanmış ve Öndeş ile tanıştıktan sonra hayatında yepyeni bir sayfa açılmış. Madde kullandığı dönemlerde ailesinin kendisine kapıyı açmadığını ve tedavi olduktan sonra her şeyin düzeldiğini anlatan Özgür, "Bir daha asla maddeye bulaşmam. Şu anda iki çocuğum var, hayatımdan memnunum" şeklinde konuştu.

Uyuşturucu ile mücadelesine devam edeceğini belirten Öndeş'in bu yolda aldığı pek çok plaketi de bulunuyor. Öndeş, ortaokul ve liselere giderek seminerler veriyor ve gençlerin uyuşturucunun gerçek yüzünü görmelerini sağlıyor.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER