İETT'nin indirimli İstanbulkart kullananlardan her yıl başında "aktivasyon ücreti" adıyla aldığı 5 liralık bedel, öğrencilerin tepkisini çekiyor. İlkokuldan üniversiteye kadar 4 milyon öğrencinin, indirimli İstanbulkart'larını 2018 yılında kullanmak için İETT'nin online işlem merkezlerine giderek aktivasyon işlemi yapması gerekiyor. İETT, bu işlem için öğrencilerden 5 lira ücret alıyor. Kartlarının yeni yılda da kullanıma açık olması için bir tuşla aktive edilmesi karşılığı 5 lira ücret alınmasına tepki gösteren öğrenciler, "İstanbulkart almak için İETT'ye zaten 10 lira ödedik. Öğrenciliğimiz devam ediyor. İndirimli kartı kullanmaya devam etmek için her yıl İETT'nin kapısını çalıp 5 lira ücret ödetilmesi çok saçma" diyor.

BİR GÜNLÜK HARÇLIK

Öğrenciler, indirimli pasoyu ilkokul öğrencilerinin de kullandığını, her yıl başında kendilerinden 5 lira alındığını belirterek "İETT, aktivasyon adı altında bazılarımızın günlük, bazılarımızın iki günlük harçlığını alıyor" diyor. Öğrenci velileri de, İETT'nin "aktivasyon" adı altında kart başına 5 lira istemesini saçma bularak "Öğrenciliği sona erip, paso kullanma hakkı olmayanları sistem otomatik olarak iptal etsin. Öğrenciliği devam edenler de, pasolarını kullanmaya devam etsin. İETT adeta paso harcı kesiyor" diyerek tepkilerini gösteriyor. Öğrenciler, "İndirimli kart kullanan öğretmenler ve 60-65 yaş arası insanlardan da aynı para alınıyor. Çalışanlar için 5 lira önemsiz bir para olabilir. Ama biz öğrenciyiz. Bazen 5 liraya bile ihtiyaç duyuyoruz" diyor.

İstanbul'da 4 milyon öğrenciden alınan 5 liralık aktivasyon ücretiyle İETT, her yeni yıl öncesinde kasasına yaklaşık 20 milyon lira koyuyor. İndirimli kart kullanıcıları, alınan ücreti "İETT'nin aktivasyon rantı" olarak nitelendiriyor. 

Bazı öğrenciler de, aktivasyon ücretine karşı imza kampanyası başlatmaya hazırlanıyor.

KART BEDELİ HUKUKSUZ 

İETT'nin, boş İstanbulkart için 10 lira bedel alması mahkemelik olmuştu. İstanbul 1.Tüketici Mahkemesi, İETT'nin toplu taşıma araçlarında kullanılan İstanbulkart için 10 lira almasının yasaya aykırı olduğuna hükmetmişti. İETT, normal İstanbulkart kullanıcısının aylık İstanbulkart müracaatı yapması halinde eski kartı geçersiz sayıyor, yeniden 10 liralık bedelle "Mavi Kart" statüsünde aylık kart veriyordu. 

İstanbul'da 8 milyonu aşkın İstanbulkart kullanıcısı bulunduğu hesaba katıldığında, İETT boş kart satışından devasa bir gelir elde ediyordu. İETT, İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi'nin kararına rağmen, İstanbulkart başına 10 lira almaya devam ediyor. 

Arif GÜNDOĞDU / ÖZEL HABER