Geleceğin gazetecilerini mesleki deneyim kazanmış olarak mezun etmeyi hedefleyen İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde kurulan haber ajansı, okul tatile çıksa da dur durak bilmeden çalışmalarını sürdürüyor. Haber üretmeye devam eden İstanbul Aydın Haber Ajansı bünyesindeki gençler "Kışın derslerimize yoğun olarak devam ettiğimiz için yazın haberlerimizi daha kolay yapabiliyoruz, işlerimize daha çok vakit ayırabiliyoruz" diyor.

İstanbul Aydın Haber Ajansı'na (İAHA) girdiğinizde her muhabirin bir çalışma köşesi olduğunu görüyorsunuz. Muhabir bir köşeye çekilmiş haberini yazıyor. Kulağınıza her daim bir klasik müzik parçası yansıyor. Ajansın her yanı kitaplarla kaplı, duvarın bir yerinde çalışan öğrencilerin portreleri asılı. Bir akvaryumları bile var.

ÖĞRENCİLER MUTLU

Peki, nasıl yazılar kaleme alıyorlar? Haftanın belli günlerinde İstanbul Gazetesi'nin arka sayfasında görmüşsünüzdür İAHA mahreçli yazıları. Dilerseniz size yazılmış olan yazılardan birkaçını hatırlatalım: "Çok özel çocukları mutlu eden atölye" başlıklı haberde Ayşe Sema Sayar engelli çocuklarla nasıl özel bir eğitim yapıldığını anlatıyor. "Benim için çok özel bir deneyimdi. Özel arkadaşlarımızın büyük emekler harcayarak yaptığı çalışmalar beni çok etkilemişti. Atölye çalışmalarını gerçekleştirirken onların gözlerinde gördüğüm özveri ve mutluluğu hiçbir zaman unutamam."

YENİ HAYATIN TANIĞI

Sayar, savaştan kaçan Suriyelilerin İstanbul'da kurdukları hayatı "Yeni Hayat" başlığıyla kaleme almış. Diyor ki, "Ülkemizde hatta çok yakınımızda yaşayan savaş mağduru olan insanlara ne kadar uzak olduğumu bu haberi yaptığımda fark ettim. İstanbul Yusufpaşa'da yaşam mücadelesi veren Suriyeli mültecilerin hayata nasıl tutunmaya çalıştıklarına tanıklık ettim. Beni en etkileyen deneyimlerimden birisiydi diyebilirim. İnsanların hayatta kalmak için yaptıkları fedakârlıklar bazı şeyleri sorgulamama neden oldu."

GİZLİ KALMIŞ DEĞERLER

Muhabirlerden Sebahat Çağla Kara ise İstanbul'daki balık-ekmek keyfini kaleme getirdi. Diyor ki, "Balık ekmek İstanbul'da yaşayanlar için vazgeçilmez bir kültür. Eminönü sahilinde sıra sıra bekleyen teknelere tanıklık ederek yazmıştım. Ama beni esas heyecanlandıran yazı Madam Katia'nın el yapımı şapkalarıydı. Madam Katia tarihi dizilerdeki şapkaları üretiyor. Baştan benimle konuşmak istemedi fakat daha sonra onu benimle konuşmaya ikna etmiştim."

Size birkaç yazı daha hatırlatalım. Çağatay Arı'nın "İstanbul'un farklı sokak lezzetleri", Başak Nur Gökçam'ın "Müziğin her rengine doyuran bir dükkân", Sinan Daşpınar'ın  "Dünyanın yükü onların sırtında", Dibanur Küfrevi'nin "Tarihi kumaşçıdan Hollywood'a kostüm" ve daha birçok yazı.

'YAPILAN HER HABER SINAV NİTELİĞİNDE'

 İAHA'nın Yazı İşleri Müdürü Semra Dursun ajansın çalışmasını şöyle anlatıyor:

"İstanbul Gazetesi'nin Yazı İşleri Müdürü Arif Gündoğdu'nun genç gazetecilere desteği bizi çok sevindiriyor. Genç muhabirlerin uzunca renkli haberlerini gazetede görmeleri büyük nimet. Biz de bize verilen bu olanağı doğrusu değerlendiriyoruz. Çünkü yapılan her haber bir imtihan niteliğinde. Önce konu bulunuyor sonra haber kaynağına ulaşılıyor, ulaştıktan sonra haber kaynağı dinleniyor, gerekli tanıklıklar yapılıyor ve sonunda haber kaleme getiriliyor. Yazılan haberlerin İstanbul Gazetesi müdürünün de beğenisini kazanması gerekiyor."

İAHA muhabirleri İstanbul Gazetesi'ne yazdıkları renkli haberlerin yanında kendi yayımladıkları GÖZ Dergisi'nde röportajlarına yer veriyorlar. Diyorlar ki, "Röportaj Türkiye'de yanlış bilinen bir kavram. Soru cevap yerine kullanılıyor. Hâlbuki röportaj Yaşar Kemal üstadımızın 10 yıl boyunca Cumhuriyet Gazetesi'nde yazığı yazılardır. Tanımlarsak, içinde haber ögeleri bulunan amacı yaşatmak olan yazılardır."
Öğrenciler GÖZ Dergisi'nin son sayısını ünlü foto muhabiri Ara Güler'e adamışlar. Ünlü foto muhabirini birçok yönü ile ele alan yazılar kaleme getirmişler. Gazeteci Coşkun Aral'da onları desteklemiş. Övündükleri diğer bir yazı da Cambridge Üniversitesi'ndeki hayat. İAHA'nın bir etkinlik kolu da Azerbaycan'da ki Müsavat Gazetesi'ne gönderilen ve Azerbaycan Türkçesine çevrilen yazılar.

Ajansın Genel Yayın Yönetmeni Kayıhan Güven, "İstanbul Aydın Üniversitesi bize son derece etkili bir mekân sağladı. Bu öğrencilerimizi çok olumlu etkiliyor. Yaz aylarında böylesine bir çalışmaya katılmaları tabii ki gelecekleri açısından son derece önemli. Kışın kuramsal derslerde gördüklerini yaz aylarında pratikle pekiştiriyorlar" şeklinde konuşuyor.  

Yaren TOP (İAHA)