Balkan göçmenleri arasında önemli bir yeri olan geleneksel olarak düzenlenen Fliya Festivali'nde her yıl yüzlerce Kosovalı bir araya gelerek gelenek ve kültürlerini yaşatmaya çalışıyor.  Bu yıl da Bayrampaşa'da bulunan Göktürk Mesire Alanı'nda bir araya gelen yüzlerce Balkan göçmeni en önemli lezzetlerinden biri olan fliyayi  pişirerek Balkan ezgileri ile doyasıya eğlendi.

ODUN TAŞIDILAR

Fliya hamurunun onlara sevgi, birlik ve beraberlik tohumları attığına inanan yüzlerce Balkan göçmeni fliya ateşine odun taşıdı. Fliyanın pişirilmesinde kullanılacak olan odunlar törenle temsili Kosova Köprüsü'nden tören alanına getirildi. Hep birlikte ateşin başında böreğin pişmesi için çalışan Balkan göçmenlerine ünlü halk müziği sanatçısı Arif Şentürk'de eşlik etti. Geleneksel halayların ve oyunların oynandığı, türkülerin söylendiği festival renkli görüntülere sahne oldu. 

KÜLTÜREL DEĞERİMİZ

Festival ile ilgili görüşünü aldığımız Kosova Prizrenliler  Derneği Başkanı Gülen  Aksu Türker, festivalin Balkanlar için çok önemli olduğuna değinerek, "Her yıl yüzlerce Kosovalı kardeşimiz ile Fliya Festivali'nde bir araya gelerek kardeşlik bağlarımızı güçlendiriyoruz. Kültürümüzden kopmadan gelecek kuşaklara aktarım yapıyoruz. Hep birlikte baharın gelişini kutluyoruz" dedi. Türker, ayrıca Anneler Günü dolaysıyla tüm annelerin de bu özel gününü  kutladı. 

FLİYA NEDİR?

Arnavutça'da "flija" şeklinde yazılan, Kosova'nın çeşitli yerlerinde "fulya" veya "fuliya" gibi isimlerle de anılan fliya, Arnavut ve Balkan mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olarak kabul ediliyor. Malzeme miktarı oldukça az olmasına rağmen pişirilmesi oldukça zahmetli olan fliya, alışılmış pişirme tekniklerinin aksine, alttan yanan bir ateşle değil, pişirildiği tepsinin üstüne kapatılan bir sacın verdiği ateşle pişiriliyor. Sac ise, ortalama çanak anten boyutlarında olan, demirden bir pişirme malzemesi olarak ayarlanıyor. Bir nevi gözleme yapılan saca benzemekle birlikte, gözleme gibi malzemeler üstünde değil, altında pişiyor. Odun ateşinin üstünde ısıtılan sac tepsinin üzerine konuluyor ve saç sıcaklığıyla birlikte alttaki hamuru pişiriyor. Öte yandan un, su ve tuz ile hazırlanan hamurun krep hamuru kıvamında, yani boza gibi olması gerekiyor. Yaklaşık dört saatte pişirilen ve ilk kalınlığının 2-3 katına erişen fliya, balla servis ediliyor.

 Sibel GÜLERSÖYLER