Metrobüs, metro ve Marmaray duraklarında engellilere asansörlerde öncelik tanınmaması yadırganırken, asansörsüz Metrobüs istasyonu görenleri şaşırtıyor. Metrobüs hattının yoğun duraklarından birisi olan Sefaköy Beşyol istasyonunda asansör bulunmadığı için, engelliler akülü araçları yoksa Metrobüse binemiyor. 

İstanbullunun metrobüsle tanıştığı 2007 yılından bu yana, duraklardaki aksaklıklar bir türlü tamamlanamıyor. Gün geçmesin ki, yürüyen merdiveni ya da asansörü olmayan, rampası bulunmayan, asansörü olsa da çalışmayan, yürüyen merdiveninde arızası hiç eksik olmayan istasyonlardan şikayet gelmesin. 

ÜST GEÇİTLER TIKALI

Metrobüs-metro bağlantılarının bulunduğu yerlerdeki üst geçitler insan selinden dolayı çoğu zaman geçit vermiyor. Bu durum mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde ise çileye dönüşüyor. Dakikalarca üst geçitlerde mahsur kalan insanlar arasında olan yine yaşlılara, engelli vatandaşlara ve çocuklara oluyor.

Öte yandan İstanbul'da bulunan 44 metrobüs durağından sadece 14'ünde sorun olmadığı öğrenildi. Kalan 30 durak ise vatandaşlar için bir yaşam mücadelesi haline gelmiş durumda. Engelli rampası ya da asansörü bulunmayan istasyonlarda vatandaşların yaşadığı sıkıntılar İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) meclisinde gündem oldu.

İBB MECLİSİ'NDE

CHP İBB Meclis Üyeleri Berke Merter, Sait Coşkunoğlu ve Doğan Olgun'un ortaklaşa hazırladığı soru önergesinde 2005 yılında çıkarılan engellinin yaşamını kolaylaştıran 5378 sayılı kanunun uygulanmadığı belirtildi. Önergede, İstanbul genelindeki engelli vatandaşlarımızın otobüs ve metrobüs duraklarında, üste geçitlerde rahat ulaşımı için gerekli olan çalışmayan ve arıza yapan asansörlerin bir an önce düzeltilmesi ifade edildi.

ASANSÖR YOK

Son olarak, Beşyol metrobüs durağında da asansör olmadığı ortaya çıktı. Pek çok kez protestolara sahne olan istasyonda bulunan engelli rampasının da dar ve dolambaçlı olduğu belirtildi. Rampadan sadece akülü araçların çıkabileceği bir eğim olması da ilginç bulundu. 
Konu ile ilgili öğrenciler tarafından başlatılan kampanyada, Beşyol metrobüs durağının öğrenci yoğunluğu için yetersiz olmasından dolayı ek merdivenler yapılması, duraktan okula giden yan yolun tehlike teşkil etmesinden dolayı bariyer eklenmesi veya kaldırımın genişletilmesi isteklerine yer verildi. 

Fotoğraf altı: Vatandaşlar, asansör bulunmayan Beşyol istasyonunda bir vatandaşı tekerlekli sandalyeyle merdivenlerden taşıyarak duruma dikkat çekmişti.

Sibel Gülersöyler