Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin imara açılmaması için toplanan 30 bin imza milletvekillerine teslim edildi. 1927 yılından beri hizmet veren Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından plan değişikliğine gidildi. Bakırköy Zuhuratbaba Mahallesi'nde bulunan hastanede yapılan plan değişikliğine göre, mevcut sağlık hizmeti verilen 1 milyon metrekarelik alanda mevcut yapıların 10 katı büyüklüğünde bir alan imara açılacak.

TESCİLLİ ESERLER VAR

İmar plan değişikliği yapılan alanda Bizans, Osmanlı, Cumhuriyet dönemine ait çok sayıda tescilli eski eser ve tabiat varlıkları bulunuyor. Reşadiye Kışlası ana binaları, camisi duvarları giriş kapısı, Bizans hipojesi, açık sarnıçlar, farklı dönemlere ait sütun başları, kaideler, güneş saati, düşünen adam heykeli, Mazhar Osman heykeli ve tescilli anıt ağaçlar bunların başlıcaları olarak gösteriliyor.

17 BİN AĞAÇ

Bakırköylüler yoğun bir ağaç dokusuna sahip İstanbul'un akciğeri sayılan alana yapılacak imara karşı çıkıyor. Yapılacak yeni binaların bölgedeki zaten var olan trafik sorununu daha da arttıracağını belirten Bakırköylüler toplam 17 bin ağacın da olası bir yapılaşmada yok olacağına dikkat çekiyor.1927 yılından beri kesintisiz hizmet veren hastane Türkiye psikiyatri biliminin de öncülerini yetiştiren bir hastane olarak biliniyor.

Yapılması planlanan proje ile bölgede kamu özel ortaklığı modeli ile şehir hastanesi yapılmasının önünün açılacağını belirten Bakırköylüler, devletin 25 yıl hizmet bedeli adı altında kira ödeyeceğini ve hastanenin görüntü, laboratuvar ve tahlil hizmetlerinin de devlet tarafından ödeneceğini iddia ediyor. Alanda ticari tesislerin önünün açılacağını belirten Bakırköylüler, bu modelde devletin yüzde 70 doluluk oranı verdiğini de belirtiyor. Toplam 17 bin ağacın da kesilme riski ile karşı karşıya olduğunu belirten Bakırköylüler, 'Ciğerlerimize dokunmayın" dedi.

İMZALAR TESLİM EDİLDİ

Konu ile ilgili bir basın açıklaması düzenleyerek topladıkları 30 bin imzayı milletvekillerine teslim eden Bakırköylüler, "Sonumuz Florya SSK hastane arazisi ile Yenimahalle SSK Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne benzemesin" diyor.

Basın açıklamasında, "Bu alanın korunma ve savunma mücadelesinde İstanbul halkı ile beraber ilk günden beri yoğun bir mücadele sürdürüyoruz. Meslek odaları ile birlikte hukuki mücadelemiz devam ediyor. Panel ve bilgilendirme toplantılarıyla şehir hastanelerini halkımıza anlatmaktayız. Mücadelemizin bu aşamasında, iki aydır başlattığımız imza kampanyasıyla yüz binlerce İstanbullu ile temas ettik ve topladığımız 30 bin imzayı milletvekillerimize teslim edip TBMM 'ne yolluyoruz" ifadelerine yer verildi. Toplanan imzalar CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker'in de aralarında olduğu bir grup milletvekili ile meclise gönderildi.

MÜCADELE SÜRECEK 

Konu ile ilgili taleplerini de dile getiren Bakırköylüler, "Hastane ve bağlı sağlık birimlerini fiziksel koşullarının, hizmet kalitesinin iyileştirerek kamusal sağlık hizmetleri devam etmelidir. Bölgenin tarihini, doğal dokusunu, hafızasını yok edecek bu plan değişikliği iptal edilmelidir. Cumhuriyetimizle yaşıt, cumhuriyetimizin simge kamusal alanlarından biri olan Bakırköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hastane arazisinin sağlık tesisi üzerinden yağma ve talana teslim etmemek için tüm bileşenlerimizle mücadelemize devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER