Bahçeşehirliler, ortak sorunlarını tespit etmek ve çözüm yollarını konuşmak üzere bir ilki gerçekleştirdi. Bahçeşehir'deki sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri ile aktivistlerin katıldığı toplantıda, sorunlar sıralanırken "Bahçeşehir'de yaşayanların duyarsızlığı kırılmalı ve tek ses olunmalı" denildi.
Bahçeşehirliler yaşadıkları bölgenin ve ülkenin sorunlarını konuşmak, çözüm önerileri sunmak için 'Sen de Katıl' isimli bir panel düzenledi. Panelde ülkeyle ilgili en çok öne çıkan konu eğitim olurken, şehirle ilgili sorunların başında ulaşım ve betonlaşmaya dikkat çekildi. Bahçeşehir'in kanaat önderlerinin katıldığı Bahçeşehir Galeria Çarşısı bahçesinde ilki gerçekleşen etkinlikte ülkemiz ve yaşadığımız kentin sorunları, çözüm ve işbirliği önerileri masaya yatırıldı. Bahçeşehirliler Derneği (BADER) geçmiş dönem başkanı Erdal Samur ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Bahçeşehir Başkanı Deniz Bayraktar modaratörlüğünde gerçekleşti. Gece boyunca eleştiri, tespit ve önerileri İletişim Uzmanı Şebnem Şabudak kaleme aldı. Toplantıya BADER Başkanı ve Yelpaze Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Uğur Barış Karabulut, Bahçeşehir Rotary Kulübü geçmiş dönem başkanı Hülya Ayın, Rotary Dönem Genel Sekreteri ve Bader Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Ayın, Bader Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Acar, Gölet Gönüllüleri Aktivisti Kudret Çelebi, CHP Başakşehir Başkan Yardımcısı Bağdagül Gülen, CHP Başakşehir Kadın Kolları Başkanı Özcan Gülcay Sarı ve duyarlı bölge yaşayanları katılım sağladı.

ÖNCELİKLİ SORUN EĞİTİM

Panel öncesi katılımcılara 5 sorudan oluşan bir anket dağıtıldı ve anketteki sorular sırasıyla ele alındı. Sende Katıl panelinin tartışmaya açılan ilk sorusu, "Ülkemizin sizce önem sırasına göre başlıca sorunları nelerdir?" oldu. Söz alan konuşmacıların neredeyse tamamına yakını bu soruya eğitim yanıtı verirken, ikinci sırayı da iktidarın yönetim uygulamaları, ekonomi, çevre sorunları ve insanların duyarsızlığı aldı. Üçüncü sırayı adalet kurumlarına güvensizlik, sindirilme ve sağlık alanında yaşanan problemler alırken son sırayı da dış siyasette politikaları ve terör aldı.

TOPLU ULAŞIM YETERSİZ

Ülkenin sorunları üzerine fikir önerilerini sunan katılımcılara yöneltilen ikinci soru da kent sorunları oldu. Bahçeşehir'in en büyük problemlerinden biri olan ulaşım ve trafik sorununu ele alan katılımcılar, alternatif ulaşım yolları üzerinde durdu. Bölgeye metro ve banliyö tren getirilmesini isteyen katılımcılar, İETT seferlerinin yetersizliğinden de dert yandı. Mahmutbey Gişeleri'nin ücretli oluşu ve kent içinde kaosa dönen ulaşım çilesi de sorunların en başında yer aldı. Bahçeşehir'in diğer bir sorunu olan yeterli nüfusu olmasına rağmen ilçe yapılamaması da toplantıda ele alındı. Pazartürk'ün fiyatlarının yüksek oluşu da dile getirildi.

ÇÖZÜM DUYARLI BİREYLERDE

Katılımcılara yöneltilen 3. soru, "Ülkemiz ve yaşadığımız kentin sorunlarına dair çözüm ve işbirliği önerileriniz nelerdir?" oldu. Çözüm önerileri olarak, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarına üyeliklerin artmasını sağlamak, sosyal projeler ve aktiviteler üreterek geniş kitleleri duyarlı bireylere dönüştürmek, bölgede yaşayan halkın kente dair aidiyet duygusunu arttıran söyleşiler organize etmek, sosyal medyayı etkin kullanarak ortak sorunlarımızda tek ses olarak kamuoyunun dikkatini çekmek. Bölgede duyarsızlığın kırılması adına gönüllü çalışma grupları oluşturarak site bazında saha çalışmaları organize etmek olarak sıralandı.

YEŞİLİMİZ AZALIYOR

Toplantıda söz olan Avukat Atilla Büyükmurat, kentteki yapılaşmanın korkunç bir şekilde ilerlediğini belirterek beraberinde getirdiği trafik sorunlarına değindi. Büyükmurat, "Trafiğin yarattığı maliyetin yanı sıra yeşilin katli ile oksijenimiz her geçen gün azalıyor" dedi. Pazarlama Müdürü ve aynı zamanda Gölet Gönüllüleri aktivisti olan Kudret Çelebi, "Ülkemizde tüm sorunların kökeninde eğitim yetersizliği yer alıyor. Bu problemi ortak akıl, birlik ve beraberlikle çözebiliriz ancak, bunun içinde ülke insanın topyekun mücadeleyi içselleştirip içinde olması gerekir. Madem sahada yan yana olamıyoruz bari sosyal medyada birlik olalım, sosyal medyayı bilinçli kullanırsak benzer sorunlarımızla geniş kitlelere ulaşır, çözümün bir parçası haline dönüştürebiliriz" ifadelerini kullandı.

ÇARPIK YAPILAŞMA

Ev hanımı Serpil Otay ailesi ile Ispartakule'de bulunan 600 kişilik bir sitede yaşadığını belirterek, "Yaşadığımız sitede dini referanslardan ötürü komşu komşudan ayrışmış durumda, birbirine selam vermiyor. Toplum olarak bir vurdumduymazlık var ve herkes sorunlarımıza çareyi bir başkasında arıyor. Hiç kimse ben ne yapabilirim demiyor, taşın altına elini koymuyor, koyanları da samimi olarak desteklemiyor. En kolayı seçip sadece eleştiriyoruz" şeklinde konuştu.

Ekonomist Ali Akbudak, sorunların temelinde eğitim olduğunu söylerek, kette ranta yönelik çarpık bir yapılaşma olduğunu kaydetti.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER