Avcılar Merkez Mahallesi'nde kurulan ve ana caddeyi kapattığı için birçok soruna yol açan Çarşamba Pazarı'nın, Ambarlı'da bulunan kapalı pazar alanına taşınıp taşınmayacağına mahalleli karar verecek. Belediye Başkanı Dr.Handan Toprak Benli ile pazarcılar ve vatandaşların katıldığı toplantıdan "referandum" kararı çıktı. Avcılar Merkez Mahallesi'nde yarım asırdır Çarşamba günleri kurulan semt pazarı, bölgede yoğun trafik sıkışıklığı ve gürültü kirliliğine yolaçtığı için tartışma konusu oldu. Avcılar Belediyesi, semt pazarının Ambarlı'da yapılan modern kapalı pazar alanına taşınması ve vatandaşlar için ücretsiz servis konulması kararı aldı. Pazarcı esnafı ile vatandaşlar ise bu karara karşı çıktı.

15 BİN İMZA TOPLANDI

Pazarın, yarım asırı aşkın süredir bulunduğu yerde faaliyet göstermesini isteyen vatandaşlar imza kampanyası başlattı. Toplanan 15 bin imza belediye yetkililerine teslim edildi. Pazarcı esnafı ise, belediyenin ücretsiz servis tahsis etmesine rağmen işlerinin düşeceğini belirterek semt pazarının yerinde kalmasında ısrar etti. 

Merkez Mahallesi'ndeki semt pazarının kurulduğu cadde ile Ambarlı Mahallesi'nde bulunan pazar arasında toplam 3 kilometre mesafe bulunuyor. 

Pazarcılar, Avcılar Belediyesi'nin tahsis edeceği ücretsiz servislerin, vatandaşın ihtiyacını karşılamaya yetmeyeceğini ve bu çözümün işe yaramayacağını savundu. Avcılar Belediyesi ise, bölgede yoğun trafik akışı olduğunu, pazarın kurulduğu Çarşamba günlerinde trafik kaosu yaşandığını belirterek "Her hafta aynı kaosu yaşamak yerine, vatandaşlarımızın modern bir pazar alanında alışveriş yapmasını sağlamak istiyoruz" açıklamasını yaptı.

TOPLANTI YAPILDI

Pazar yerinin değişmesine karşı çıkan vatandaşlar ve pazarcı esnafı ile dün Avcılar Belediyesi Nikah Salonu'nda bir toplantı yapıldı. Avcılar Belediye Başkanı Dr.Handan Toprak Benli, Belediye Başkan Yardımcıları ve bazı birim müdürlerinin katıldığı basına kapalı toplantıda, semt pazarının kurulduğu caddede ve çevresinde yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. Edinilen bilgilere göre, Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, birçok vatandaşın pazarın olduğu günlerde gürültü kirliliği yanında trafik karmaşası yaşandığını belirterek "Yaptırdığımız kapalı pazar alanı, hem pazarcı esnafı hem de vatandaşların rahatı için hazırlandı. Soğuk ve yağışlı kış günlerinde pazarcı esnafımızın çadır kurup, tezgahlarında soğuktan titremesine gönlümüz razı değil. Aynı zamanda vatandaşlarımızın da daha düzenli ve hijyenik şartlarda alışveriş yapmasını istiyoruz" dedi. 

YARI YARIYA DÜŞER

Pazarcı esnafı ise, vatandaşların kısa sürede ulaşabildiği Çarşamba pazarı yerine Ambarlı'daki kapalı pazar alanını tercih etmeyeceğini belirterek "Burada vatandaş evinden çıkıp, birkaç parça sebze meyve alarak ihtiyacını giderebiliyor. Ancak bunun için Ambarlı'ya gitmek vatandaşa zor gelecek. Dolayısıyla bizim işlerimizde de düşme olacak. Çarşamba pazarına gelen sayıda insanı servislerle Ambarlı'ya taşımak mümkün değil" dedi. Pazarcı esnafı, belediyenin pazar yerini taşıması kararına ısrarla karşı olduklarını söyledi.

Pazarcıların ve vatandaşların taleplerini dinleyen Avcılar Belediye Başkanı Dr.Handan Toprak Benli, şu anki pazar yerinden şikayetçi olan vatandaşların da bulunduğunu belirtince toplantıdan "referandum" kararı çıktı.

Avcılar Merkez Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, daha sonra belirlenecek bir tarihte pazar yerinin akıbeti için oy kullanacak. Noter gözetiminde yapılacak referandumdan çıkan sonuca göre Merkez Mahallesi'nde çarşamba günleri kurulan semt pazarının yerinin değişip değişmeyeceği kesinleşecek.

'PAZAR UZAKLAŞIRSA MARKETLERE GİDERİZ'

Konu ile ilgili görüşünü aldığımız Seda Ayacık isimli vatandaş, 20 yıldır bu pazardan alışveriş ettiğini ve pazarın yerinin taşınması durumunda Ambarlı'ya gidemeyeceğini belirtti. Bu durumda nereden alışveriş yapacağını sorduğumuz Ayacık, "Ambarlı bize uzak. Mecburen alışverişimi marketlerden yapacağım" dedi.

Semt pazarının taşınacağını öğrenen ve ismini vermek istemeyen bir pazarcı, uzun yıllardır pazarcılık yaptığını ve bu taşınma işlemine karşı olduğunu belirtti. Pazarcı, Marmara Depremi zamanında buradaki pazarın 3-4 ay kurulamadığını ve çevre marketlerin günde 3 kez fiyat arttırarak vatandaşı mağdur ettiği günleri hatırlattı.

Konu ile ilgili Avcılar Belediyesi'nin resmi internet adresinde yapılan açıklamada, Resmi Gazete'de yayınlanan Pazar Yerleri Hakkındaki Yönetmeliğin ifadelerine yer verildi. Açıklamada, "Belediyeler 31.12.2013 tarihine kadar inceleme sonucunda mevcut pazar yerlerinin gerekli şartlara sahip olmadığının anlaşılması durumunda, Büyükşehir Belediyesi ve mücavir alanlar dışındaki pazar yerleri 01.01.2017 tarihine kadar ilgili belediyece bu yönetmeliğin 5 ve 6. Maddesinde belirtilen düzenlemelere uygun hale getirilir. Bu süreler içerisinde uygun hale getirilemeyen pazar yerleri ilgili belediye tarafından ya taşınır ya da kapatılır. Çevreye, altyapıya ve trafiğe yük getiren, ulaşım imkanları ve alan büyüklüğü yetersiz olan ve uygun çalışma ortamı bulunmayan Pazar yerleri belediye meclisinin kararı ile başka bir alana taşınabilir ya da kapatılabilir denilmektedir. 

Ayrıca, mahallemizde kapalı pazar alanı yapılacağı için, mevcut açık pazarlar kapalı pazar alanına taşınacaktır. Yukarıdaki yasal mevzuattan da anlaşılacağı üzere, 01.01.2018 tarihine kadar mevcut açık pazarların taşınması gerekmektedir. Bu nedenler mahallelerimizde kapalı pazar alanları oluşturulmaktadır ve açık pazarlarımız uygun ve kapalı alanlara taşınacaktır. Pazarcı esnafımızın ve halkımızın bilgilerine sunulur" ifadelerine yer verildi.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER