İnsanların en eski sanat eseri olan heykel. Yalnız, başlangıcından yakın zamanlara kadar din bağından kurtulmuş değildi; Mağara duvarlarına hayvan resimleri yapanlar gibi heykel yaparak inançlarını dile getiriyorlardı, çünkü yaptıkları heykelciklerin vahşi hayvanları ürkütücü ve öldürücü bir güç taşıdığına inanıyorlardı. Yeryüzünde rastlanabilen ilk heykel, M. O. 40.000 yıllarından kalma olduğu tahmin edilen, mamut dişinden yontulmuş bir kadın başıdır.

Fransa’da Garonne ırmağı yatağında Brassempouy’da bulunmuştur. Günümüzde insanların heykele bakış açısı büyük oranla değişmiştir. Artık heykeller dini inançların bir parçası olmaktan gitgide uzaklaşmış ve “modern” ve daha sonrası “postmodern” heykel olarak sanatçılar tarafından üretilmeye başlamıştır. Günümüzdeki heykel sanatının temsilcilerinden İsmail Tekin benim bahsettiğim heykeltıraşlardandır. O, Pera Heykelin kurucusudur.

HAYKIRAN HEYKELLER

Cihangir semtinin sokaklarında doğup serpilen Pera Heykel, günümüzde yarattığı akımlar ile ilham kaynağı oluyor. İlk kez içeri girdiğimde çarpan büyüleyici hava, insanı serinletmesini biliyor. Mekanın sahibi ve pera heykelin kurucusu İsmail Bey dükkanına giren her insana davrandığı gibi bizi de oldukça sıcak karşıladı. İsmail Bey ile tam sohbet etmeye başlayacakken kendisini modern bir sanat eseri olarak haykıran heykelleri seyretmekten kendimizi alamıyoruz. Karşımızda bizi seyreden heykellerin alışagelmiş heykellerden farklı olarak modern bir tarzla yapılmış olması bizim ve buraya uğrayan insanların neden bu kadar çok sevdiklerini konuşmadan anlatır gibiydi. Bu sanat eserlerinin babası İsmail Bey böylece biraz daha ilgimizi çekmeyi başarmış ve ilk olarak kendisi ve Pera Heykel hakkında fikirlerini soruyoruz. “Biz aslında yıllardan beri buradayız. Aslında ben İşletme mezunuyum. Yaşım ilerledikçe böyle bir potensiyel olduğunu gördüm. Heykeltıraşlık benim için babadan geçen bir meslektir. Genetikdir” Ben burada, babam karşıdaki mağazada bu işleri yapıyor.

30 YAŞ ÜSTÜ İLGİ DUYUYOR

Fakat, yaklaşık 3 senedir farklı modellerde Yunan Mitolojisine ait büstleri modern zamanla tasarlıyoruz. Mesela, PopArt yapıyoruz. Daha çok tasarım yapıyoruz ve farklı estetik bakış açısına göre Modern heykeller yapıyoruz. Mesela, 50 yaş üstü kişiler bana hep klasik heykelleri soruyor. Ama böyle daha çok genç diye bileceğimiz 30’lu yaşlardaki insanların ilgi duyduğunu görüyorum. Genel olarak gençlerin modern heykele daha fazla meraklı olduklarını düşünüyorum. Önceleri çok basitti. Giderek gelişmeye başladık ve şimdi birçok müşterimiz severek bizleri takip ediyor. “ ” Peki, Türkiyede modern heykeltıraşlığın geliştiğini düşünüyor musunuz? “ ” Yani, şuanda inanılmaz bir talep var. İnsanların ilgisi de çok fazla. Eskiden belki böyle değildi. Ama benim gözlem gereğince heykele ve sanata ilgi giderek artmaktadır.”

Haber: Faig DARGAHOV (İAHA)