Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, Suriyeli sığınmacıların devletten maaş aldığı ve üniversitelere sınavsız girildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kavlak, bu tür yanlış bilgilerin, toplumda Suriyeli sığınmacılara karşı ciddi bir tepki doğurduğunu, bu tepkinin de savaş mağduru kadın ve çocukların yaşamlarını daha da zorlaştırdığını anlattı.

SIĞINMACILAR HAKKINDA YANLIŞ ALGI

SGDD-ASAM, Türkiye'ye gelen mülteci ve sığınmacılar hakkında oluşan yanlış algının basın aracılığıyla düzeltilmesine dönük olarak Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ile işbirliği içerisinde "Basın Mensupları İçin Göç ve Mültecilik Konularında Bilgi ve Farkındalık Semineri" düzenledi. Antalya'da düzenlenen seminere, Türkiye'nin dört bir yanında yayın yapan il ve ilçe gazetelerinin yöneticisi ve habercisi yaklaşık 150 kişi katıldı.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Göç Uzmanı Gökhan Kılıç, mülteciler ve göçmenlerle ilgili uluslararası mevzuat yanında Türkiye yasaları hakkında bilgiler verirken, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Göç Örgütü, BM Çocuk Fonu, BM Nüfus Fonu temsilcileri de göçmen ve mültecilerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi.

YANLIŞ BİLENENLER VAR

Seminerde, SGDD-ASAM Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak derneğin çalışmaları hakkında genel bilgiler verirken, Program Birimi Sorumlusu Safa Karataş, SGDD'nin BM ve AB'nin ilgili kurumlarının da paydaş olduğu projeleri anlattı.

Seminer boyunca basın mensuplarından gelen soruları da cevaplandıran SGDD-ASAM Genel Koordinatörü Kavlak, özellikle Suriyeli sığınmacılar hakkında toplumda birçok şeyin yanlış bilindiğini söyledi.

Uluslararası mevzuata Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin geçici koruma altında olduğunu ve Türkiye'nin savaştan kaçan insanlara sınırlarını kapatmasının yasal olarak da mümkün olmadığını belirten Kavlak, "Bu kadar büyük bir göçün doğal olarak sosyal sonuçları da olacaktı. İlk başlarda bu göçün geçici olduğu ve 6 ay içerisinde savaşın bitip Suriyelilerin geri döneceği düşünüldü. Ancak süreç uzayınca bazı sorunlar yaşanmaya başlandı" dedi.

SINAVSIZ ÜNVİERSİTE

Türkiye'ye gelen Suriyelilerin, birçok şehire yayıldığını, en fazla Suriyeli'nin İstanbul'da yaşadığını aktaran Kavlak, toplumda birçok konuda yanlış bilgi kaynaklı olumsuz algı oluştuğunu kaydetti. "Suriyelilerin devletten maaş aldığı, üniversitelere sınavsız girdikleri bilgisi yanlış" diyen Kavlak, bazı sığınmacıların ATM'lerden para çektiği kartlarla ilgili olarak da şunları aktardı:

"Kızılay, AB ve uluslararası fonlardan gelen nakdi yardımları tüm prosedürleri yerine getiren Suriyelilere küçük ödeneler şeklinde aktarıyor. Geçtiğimiz günlerde 1 milyonuncu yardım kartı sahibini buldu. Bu kartlarla ATM'lere yatırılan para aylık 140 lirayı geçmiyor. Aynı tarihte ATM önlerinde birikme olunca da toplumda yanlış algı oluşuyor. Suriyeli üniversite adayları da yabancı öğrenci statüsünde sınavlara giriyor ve buna göre üniversiteye yerleştiriliyor."

SOSYAL MEDYA VE SİYASET DİLİ

Seminere katılan gazeteciler, toplumda oluşan yanlış algıda, Suriyelilerin yaşadıkları şehrin düzenine ve kurallarına uyum sağlayamaması yanında sosyal medyada kullanılan ayrımcı ve nefreti körükleyen mesajların etkili olduğunu dile getirdi. Değişik illerden gelen gazeteciler, yaşadıkları şehirlerle ilgili çarpıcı örnekler verirken, siyasetçilerin Suriyelilerle ilgili söylemlerinin de yerel halkın tepkisini tetiklediğini ifade etti. Siyasi partilerin, Suriyeli sığınmacılarla ilgili ortak bir dil geliştirmesi ve bilgi kirliliğini önlemede öncü olmasını isteyen basın mensupları, "Sosyal medyada hızla yayılan bir yanlış bilgiyi yerel gazetelerin düzeltmesi bekleniyor. İçinde Suriyelilerin yer aldığı kriminal olaylar da tepkiyi körüklüyor" dedi. 

SGDD-ASAM'ın Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlediği seminerler dizisi, yaygın basın ve ulusal basınla önümüzdeki günlerde devam edecek.

Arif GÜNDOĞDU / ÖZEL HABER