Son dakika haberine göre; TSK'nın komuta kademesinin nasıl şekilleneceği sorusu Çankaya Köşkü'nde başlayan ve dört saat süren Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı sonrasında belli oldu. YAŞ sonrası gelen ilk bilgilere göre Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları değişti.  Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Güler, Deniz Kuvvet Komutanı Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz'ün olduğu belirtiliyor.  Toplantıda, TSK'nın çalışmaları ile görev süreleri dolan kuvvet komutanlarının durumu ele alındı. Çankaya Köşkü'ndeki ilk şura toplantısı, Başbakan Yıldırım başkanlığında 28 Temmuz 2016'da, ikincisi 23 Ağustos 2016'da yapılmıştı. 2 Ağustos'ta yapılan (bugün) toplantıyla, Yüksek Askeri Şura üçüncü kez Çankaya Köşkü'nde toplanmış oldu. 

İŞTE YENİ KOMUTANLAR

Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Güler, Deniz Kuvvet Komutanı Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz oldu.

Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz darbe gecesi Moda Deniz Kulubü'nde katıldığı bir düğünden darbeciler tarafından kaçırılmıştı. Medyada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Veysel Kösele'nin getirileceğine dair haberler yapılıyordu.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilen Yaşar Güler de, 15 Temmuz darbe girişiminde GenelKurmay Başkanı Hulusi Akar ile birlikte Akıncı Üssü’ne götürülmüştü. Kara Kuvvetleri Komutanı olan Yaşar Güler’in, Orgeneral Hulusi Akar’ın ardından Genelkurmay Başkanı olabilmesi için önü açılmış oldu.

YAŞ KARARLARI

6 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi. 8 generalin görev süresi 8 yıl uzatıldı. 61 albay amiral ve generalliğe yükseltildi. 168 albayın da görev süresi 2 yıl uzatıldı.

YAŞ'TA BİR İLK

Başbakan Binali Yıldırım, başkanlığını yaptığı kritik Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısının açılışında bir konuşma yaptı. Yıldırım, "Geçen yıl ağustos ayında başlattığımız mücadelede güvenlik güçlerimizin tam bir kordinasyon ile yaptığı çalışma gerekli sonucu vermiştir. Mücadele çok anlamlı bir seviyeye gelmiştir" dedi. Türkiye'nin sadece bir terör örgütüyle değil eşzamanlı olarak üç terör örgütüyle mücadeleyi sürdürdüğünü belirten Yıldırım bunları PKK, DEAŞ ve FETÖ olarak sıraladı.

BAZI BAKANLAR İLK KEZ KATILDI

Toplantıya, bazı bakanlar ile kez katıldı. Şura üyeleri, toplantı öncesi Anıtkabir'i ziyaret etti. 'Çok gizli' nitelikteki toplantıda, çalışmalar bir gün içinde tamamlanacak. Toplantıda FETÖ ile mücadele kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki çalışmaların yanı sıra albay, general/amiral terfi ve atamalarının gündeme gelmesi bekleniyor. En önemli konu ise görev süreleri dolacak kuvvet komutanlarının durumu oldu.

Çankaya Köşkü'nde Başbakan Yıldırım başkanlığındaki toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katıldı. Şura kararları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayını almasının ardından kamuoyuna duyurulacak.