Ege'deki deprem sonrasında yapılan tartışmalar gözleri yeniden Marmara'da beklenen olası depreme çevirdi. Uzmanlar "Aylardır, yıllardır uyarıyoruz, söylüyoruz. Marmara'da 7 ve üstü büyüklüğünde deprem bekleniyor. Bu kaçınılmazdır. Önlemlerin şimdiden alınması gerekiyor. Eğer Bodrum'da yaşanan deprem İstanbul'da yaşanmış olsaydı, ortaya çıkan sonuç çok daha başka olurdu. Çok bina yıkılır, binlerce can kaybı olurdu" diyor.

Bodrum'da meydana gelen depremin fazla hasar bırakmaması ve bir gün sonra hayatın normale dönmesi, Bodrum'daki yapılaşmaya da bağlı bulunuyor. Binaların kayaların üzerinde oturması, zemin sağlamlığı, üç kattan fazla binanın olmayışı can ve mal kaybını önledi.

Ortaya çıkan tabloda bazı küçük çaplı zararların olduğunu gördük. Bu denli şiddetli bir deprem sonrası bu zararların hiçbir şey ifade etmeyeceğini de söyleyebiliriz.

Şimdi bir başka konu tsunami de gündeme oturdu.

Ege'deki depremin ardından yakın dönemde ilk kez görülen tsunami, beklenen Marmara depremi ve sonrasında tsunami olasılığına ilişkin tartışmaları bir kez daha gündeme getirdi. İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü'nden Doç.Dr. Sinan Özeren, Marmara Bölgesi'nde tsunami ihtimalinin düşük olduğunu ancak sualtı heyelanlarının tsunami üretebileceğini, bunun da Tuzla ve Kadıköy arasını sular altında bırakabileceğini söylüyor.